Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 02

Senjorė Regina – apie „turtingus našlius iš Amerikos“: kaip kitaip išviliosi pinigus, jei proto nesumaišysi?

Kartą Jonavoje gyvenančiai 77 metų Reginai galvą apsukti bandęs sukčius pasiūlė pusketvirto milijono bei kartu kurti bendrą verslą. Kitas „turtingas našlys iš JAV“ prisiekė meilę. Tačiau sumani senjorė sako greitai supratusi, kad šių vyrų tikslas – išvilioti pinigus. Saldžius meilės laiškus rašiusius vyrus ji užblokavo ir sako, kad jos patirtys galbūt padės apsisaugoti kitiems.
Regina atpažįsta jai rašančius sukčius.
Regina atpažįsta jai rašančius sukčius. / Asmeninio archyvo ir Luko Balandžio nuotr.

Tačiau ne visos romantiškų santykių besiilginčios moterys, deja, tokios budrios. Sukčiavimų statistika Lietuvoje nedžiugina. Policijos duomenimis, vien pernai sukčiai iš lietuvių išviliojo daugiau nei 20 milijonų eurų.

Dalis iš jų – vadinamieji romantiniai sukčiavimai, kuomet turtingais našliais apsimetantys sukčiai iš moterų išvilioja tūkstantines ar net dešimtis, o kartais – ir šimtus tūkstančių eurų siekiančias sumas.

Po skaičiais – sugriauti žmonių gyvenimai

Nepaisant to, kad šiuos nusikaltimus ištirti sunku, Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius sako, kad į teisėsaugą kreiptis ir apie tokius nusikaltimus pranešti labai svarbu – taip aiškėja sukčiavimo schemos, šalys, IP adresai, kitos detalės, kurios svarbios tokių bylų tyrimams.

„Kitu atveju ateityje mes kalbėsime ne apie 20, o apie 40 milijonų ir blogiausia, kad už to yra mūsų nukentėję žmonės. Laiko klausimas, kada turėsime didelių problemų, juolab kad sukčiavimui gali būti pasitelkiamas ir dirbtinis intelektas“, – teigė pareigūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Valkavičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Valkavičius

Psichologė Monika Kuzminskaitė pataria: vienas iš geriausių būdų atsilaikyti prieš tokius apgavikus – neskubėti su jokiais sprendimais, ypač tokiais, kada yra prašoma veikti skubiai ar mokėti pinigus: „Visada verta pasikalbėti su kažkuo kitu ar patikrinti prašančiojo tapatybę. Dvi minutės veiksmo gali sutaupyti viso gyvenimo santaupas.“

Už skaičių, kuriuos išvilioja sukčiai, lieka tai, kas nematoma. Sugriauti žmonių gyvenimai, kartais – iširusios šeimos ir paimtos paskolos.

Kai, ruošdama šį tekstą, vieną iš sukčiavimo istorijų pasakojau socialiniame tinkle, mano feisbuko draugė parašė: kvaišoms taip ir reikia. Istorija buvo apie tai, kaip moteris po pirmosios nakties vyrui į lovą nešė arbatą ir jo ranką apliejo karštu gėrimu. Po to jis ėmė reikalauti kompensacijos.

Tačiau vadinti „kvaišomis“ nuo sukčių nukentėjusias moteris nėra teisinga. Kitoje ekrano pusėje, pasislėpę po svajonių jaunikio nuotraukomis, dirba profesionalai, puikiai suvokiantys, kad vienišos ir ypač vyresnio amžiaus moterys yra pasiilgusios artumo, supratimo ir, žinoma, meilės.

Istorijos kartais – tikrai kurioziškos ir keliančios šypseną. Tačiau šias bylas tiriantys policijos pareigūnai bei prokurorai teigia, kad juoko čia – mažai. Kur kas daugiau žmonių nelaimių.

Toliau skaitykite

  • 77 metų senjorė Regina pasakoja, kaip bendravo su keturiais jai meilę prisipažinusiais sukčiais.
  • „Vyras iš Prancūzijos“ iš 50-metės vilnietės išviliojo 191 397 eurus.
  • Dažniausiai sukčių aukomis tampa subrendusios ar vyresnio amžiaus, atviros šiltiems ir romantiškiems santykiams moterys.
  • Nukentėjusios moterys iš tokių „mylimųjų“ gauna tai, ko įprastame gyvenime stinga – dėmesio, meilės ir šiltų žodžių.
  • Istorija, kaip sukčius iš moters pinigus išviliojo po pirmos nakties.
  • Kaip atpažinti sukčius?
  • Ar gali padėti teisėsauga?
  • Žmonės į apgavikų pinkles patenka ne todėl, kad yra neprotingi ar neatsargūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas