Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 28

Sergančio vaiko mama sukėlė paniką sostinės M.Mažvydo progimnazijoje, tačiau tai – ne tymai

„Pirmas tymų atvejis progimnazijoje“, – skelbiama sostinės Pilaitės gyvenamojo rajono gyventojų grupėje feisbuke. Žmonės pažymi vieni kitus ir dalijasi nerimu: „Artėja.“ „Enjoying the show“, – ironiškai sakoma, pasidalijus vaizdeliu su vyru, valgančiu kukurūzų spragėsius.
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Martyno Mažvydo progimnazija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mamos, susirgo mano vaikas, skiepytas abiem vakcinomis nuo tymų, antras skiepas darytas prieš 3 metus. Santariškėse 3 gydytojai apžiūrinėjo ir negalėjo tuo patikėti. Labai skaudu, bet ir 2 skiepai ne visada apsaugo 100 proc. Liga labai sunki, niekam nelinkėčiau, – liūdna žinia pasidalijo susirgusio mokyklos auklėtinio mama. – Tai buvo tokia netikėta diagnozė, nes buvau visiškai rami, vaikas labai retai serga, skiepytas abu kartus, o va, prašau...“

Tačiau progimnazijos direktorius Eugenijus Manelis tikina, kad švietimo įstaiga jokios tymų diagnozę patvirtinančios informacijos iš atsakingų institucijų nėra gavusi.

Savo įtarimais apie ligą su mokykla kol kas pasidalijo tik auklėtinio mama.

„Jei būtų oficiali tymų diagnozė, mes jau tikrai būtume gavę informaciją ir nurodymus, ką daryti toliau. Prasidėtų kontaktinių asmenų registravimas. Tačiau nieko panašaus nevyksta“, – 15min sakė progimnazijos direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Manelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Manelis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento atstovė spaudai Justina Butenienė informaciją apie tymus sostinės Pilaitės rajone veikiančioje M.Mažvydo progimnazijoje irgi paneigė.

„Apie įtarimus dėl tymų mes turime būti informuoti per dvi valandas. Šios progimnazijos atveju tokių duomenų neturime. Susisiekėme su gydymo įstaiga, kur gydomas progimnazijos auklėtinis, ir gavome paaiškinimą, kad vaikui nustatyti ne tymai, o kita virusinė infekcija. Apie tai informuota ir mama. Keista, kad ji ir toliau tvirtina, kad tai – tymai“, – stebėjosi J.Butenienė.

Per dieną – 12-ka naujų atvejų

M.Mažvydo progimnazijos bendruomenė bent kol kas gali nusiraminti.

Tiesa, paskutiniais Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Vilniaus mieste registruoti 37 susirgimų tymais atvejai – 12-ka daugiau nei prieš dieną.

Tarp 37 susirgusiųjų yra 16-ka vaikų nuo 11 mėn. iki 16 metų ir 21-as suaugęs nuo 29 iki 51 metų.

Vilniaus miesto savivaldybės žiniomis, 2 vaikai dar per jauni skiepams, vienas dvimetis kol kas skiepytas viena vakcinos doze. Kiti vaikai – neskiepyti.

Vaikui nustatyti ne tymai, o kita virusinė infekcija. Apie tai informuota ir mama.

Suaugusiųjų teigimu, visi jie buvo vaikystėje paskiepyti tymų vakcina. Galima daryti išvadą, kad jų specifinis imunitetas nesusiformavęs arba nepakankamas.

15min primena, kad tik nuo 1988 metų šalyje pradėta skiepyti dviem vakcinomis, kurios turėtų sudaryti pilną ir ilgalaikį imunitetą prieš ligą.

Tik nuo 1993 metų atsisakyta rusiškos vakcinos, imta skiepyti dabartinius europinius standartus atitinkančiomis dvejomis vakcinomis.

Daugiausiai serga kauniečiai

Ketvirtadienio duomenimis, iš viso Lietuvoje šiemet registruoti 284 tymų atvejai, kai pernai per visus metus – 30.

Pagal gyvenamąją vietovę daugiausiai tymų atvejų registruota Kauno mieste (139 atv.), Kauno rajone (44 atv.).

ULAC nuotr./Tymų žemėlapis (kovo 28 d.)
ULAC nuotr./Tymų žemėlapis (kovo 28 d.)

Vienintelė efektyvi priemonė sukurti specifinį imunitetą – skiepai. Vadovaujantis Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi, skiriama 2 tymų vakcinos dozės. Pirmoji dozė skiriama 15–16 mėn., antra – 6–7 metų vaikams.

Žmonės, nežinantys, ar turi imunitetą, pirmiausia turėtų ne skiepytis, bet iš kraujo atlikti antikūnių testą, kuris parodo imuniteto atsparumą virusui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas