Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 17

Šeši estai kalės už ginklų tiekimą nusikalstamai marijampoliečių gaujai

Šeši Estijos piliečiai kalės už įvairių šaunamųjų ginklų tiekimą nusikalstamai grupuotei iš Marijampolės. Taip pat už grotų Estijoje dvejiems metams sėdo ir vienas šios grupuotės narių Robertas Jakštys.
Ginklai
Ginklai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Estijos nusikalstama grupuotė iš Tartu kalės už tai, kad 2009-2011 m. lietuviams nelegaliai pardavė mažiausiai aštuonis automatus, pistoletus, garso slopintuvus, lazerinius taikiklius ir galybę šaudmenų, rašo „Postimees“.

Tarp ginklų buvo „Kalashnikov AK-47“, „UZI“, „IngramMac 10“, „Makarov“ ir „TT“ pistoletai.

Ginklai būdavo pervežami automobiliais per Valgos pasienio postą arba perduodami Lietuvos nusikaltėliams šalia vieno Tartu viešbučio.

Tyrėjų duomenimis, už ginklus lietuviai estams sumokėjo apie 11 tūkst. eurų.

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai Estijos pareigūnai 2010 m. rugpjūtį sustabdė automobilį, kuriame buvo paslėptas „AK-47“ ir keli tūkstančiai šovinių.

Paaiškėjo, kad ginklus užsakė Lietuvos nusikaltėlis Robertas Jakštys. Jis iš motinos pusės turi estiškų šaknų, laisvai kalba estiškai. 2005 m. gyvendamas Ispanijoje R.Jakštys susipažino su estu Kalmer Tiido, kuris savo šalyje jau garsėjo nusikalstama praeitimi.

K.Tiido marijampoliečiui papasakojo žinąs, kaip suremontuoti nebetinkamus naudoti ir nurašytus ginklus. Kai ginklai pripažįstami nebenaudotinais, jie ištrinami ir iš policijos duomenų bazių ir oficialiai nebeegzistuoja, estas paaiškino lietuviui.

K.Tiido buvo pažįstamas su Tauno Lill, kuris turėjo dirbtuves netoli tartu ir buvo įdarbinęs keletą mechanikų, išmanančių, kaip pataisyti tokius ginklus.

Nusikalstama grupuotė buvo sulaikyta 2011 m. vasarą.

R.Jakštys nuteistas dviems metams kalėjimo, K.Tiido nuteistas ketveriems metams kalėjimo, o trys vyrai, organizavę ginklų remontą sulaukė nuo 5 iki 6.5 metų laisvės atėmimo bausmių.

Du mechanikai, kurie remontuodavo ginklus už grotų praleis 4 ir 5 metus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito