Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 01

Šeškinės poliklinika uždaroma: užsikrėtusiųjų padaugėjo, direktorė pyksta dėl „tendencingumo“

Vilniaus Šeškinės poliklinikoje gydytojai dar kovo 17 d. nustatytas koronavirusas. Praėjusį penktadienį čia paaiškėjo dar vienas užsikrėtimo atvejis, tačiau dėl to Odontologijos skyrius, kuriame dirbo užsikrėtusi medikė, nebuvo uždarytas – būtinąją pagalbą teikė ir toliau. Šiuo metu Šeškinės poliklinikoje patvirtinti 4 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, poliklinika uždaroma.
Šeškinės poliklinika
Šeškinės poliklinika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmuoju atveju užsikrėtusi gydytoja buvo grįžusi iš Kubos, kelias dienas po to dirbo, tad jos kontaktų skaičius siekė 80. Antruoju – medikė niekur nekeliavo, todėl buvo įtariama, kad ji užsikrėtė nuo paciento.

Iš pradžių skyrių uždarė, tada pakvietė į darbą

Praėjusį ketvirtadienį, vakare, kai paaiškėjo antrasis užsikrėtimo atvejis, skyriaus, kuriame dirbo infekuota gydytoja, darbuotojai gavo vedėjos pranešimus – juose buvo nurodyta, kad skyrius uždaromas ir savaitę, iki balandžio 2-osios, nedirbs.

„Visi iki vieno turime laikytis saviizoliacijos ir stebėti savo sveikatą. Visi turime pasiimti nedarbingumą dėl tiesioginio kontakto su patvirtintu COVID-19 atveju. Tie gydytojai, kurie dirba nuotoliniu būdu, gali neimti nedarbingumo“, – žinutėje kolegoms rašė skyriaus vedėja.

Kai nepasakė tiksliai, kas užsikrėtė, pradėjome visi galvoti, kas su kuo kontaktavo.

Tačiau penktadienį šio skyriaus darbuotojų dalis sulaukė vedėjos skambučių, kad skyrius nėra uždaromas, formuojama kita pamaina, todėl jiems teks dirbti.

Kaip 15min pasakojo viena šio skyriaus medikė, prašiusi anonimiškumo, jie net nežinojo, kuri gydytoja užsikrėtė, todėl tarp kolegų kilo nemaža sumaištis.

„Kai nepasakė tiksliai, kas užsikrėtė, pradėjome visi galvoti, kas su kuo kontaktavo. Iš pradžių pasakė vedėja, kad turime dvi savaites karantinuotis, stebėti save ir, jei kas, jai pranešti. O penktadienį pradėjo kviesti į darbą, pasirodo, skyrių esą jau dezinfekavo – išvalė, išvėdino. Popietinėje pamainoje viena komanda atidirbo, šeštadienį budėjimas“, – kalbėjo poliklinikos gydytoja.

Skyriuje, anot čia dirbančios medikės, šiuo metu vyksta remontas, tad visos odontologės dirba labiau susispaudusios, o situacija baugina.

123rf.com nuotr./Odontologo kabinete
123rf.com nuotr./Odontologo kabinete

Vis dėlto kitos kolegės nebuvo tokios kategoriškos – esą penktadienį dirbo tik viena komanda, o ir patalpos jau buvo dezinfekuotos, teikta tik būtinoji pagalba, pacientų beveik nebuvo. Kita odontologė 15min pasakojo tos susirgusios kolegės nesutikusi jau kelis mėnesius, tad galbūt ir išties skyriaus vedėja paskubėjo visiškai uždaryti skyrių, o pagalvojusi ir pasitarusi – sprendimą pakeitė.

„Visi saviizoliacijoje“

Praėjus kelioms dienoms, jau po savaitgalio, ėmė sklisti kalbos, kad tame pačiame Odontologijos skyriuje užsikrėtė dar penki medikai. Tai, kaip sužinojo 15min, nėra tiesa, tačiau užsikrėtusiųjų tikrai padaugėjo ir – visi jie iš Odontologijos skyriaus.

Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė komentuoti situacijos nepanoro. Jos teigimu, stengiamasi dirbti ir išsaugoti visų sveikatą, o dėl klausimų jai kyla minčių dėl „tendencingumo“, tad informaciją ji pateikusi Vilniaus miesto savivaldybei.

Direktorė tik patvirtino, kad visi su užsikrėtusiais kontaktavę darbuotojai yra saviizoliacijoje, o poliklinikoje teikiama tik būtinoji pagalba.

„Mes tiriame visus savo darbuotojus, o tos dvi medikės, kurioms nustatytas, praktiškai jokių simptomų nejaučia, neturi jokių skundų šiuo metu. Bet jos bus saviizoliacijoje 14 dienų“, – teigė D.Kanopienė.

Du nauji atvejai

Vilniaus savivaldybė pateikė naujausią informaciją apie situaciją Šeškinės poliklinikoje, kuri gauta iš įstaigos vadovės: „Siekiant apsaugoti medikus šiuo metu čia toliau tęsiamas jų testavimas, PGR tyrimai čia atliekami visiems galimai kontaktą su jau patvirtintais atvejais turėjusiems darbuotojams.“

Šeškinės poliklinikos pateiktais duomenimis, Odontologijos skyriuje, šios dienos duomenimis, nustatyti 2 nauji COVID-19 teigiami atvejai.

Kaip paaiškėjo, naujų atvejų jau yra: „Šeškinės poliklinikos pateiktais duomenimis, Odontologijos skyriuje, šios dienos duomenimis, nustatyti 2 nauji COVID-19 teigiami atvejai. Šie asmenys patikrinti iš Odontologijos skyriuje nustatytų ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) perduotų 37 galimų kontaktinių asmenų po anksčiau nustatytų atvejų. Abu darbuotojai šiuo metu yra saviizoliacijoje namuose, į darbą neina nuo kovo 26 d.“

Savivaldybės teigimu, informacija dėl galimų šių užsikrėtusiųjų kontaktinių asmenų poliklinika perdavė pagal tvarką NVSC, šeimų nariams nurodytos saviizoliacijos taisyklės, kurių privaloma laikytis.

„Šiuo metu poliklinikoje dirbo viena komanda, kuri neturėjo kontakto ir atlikus PGR tyrimus, jie buvo neigiami. Tačiau reaguojant į naujausius duomenis, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nuo penktadienio Šeškinės poliklinikos paslaugas numatoma teikti nuotoliniu būdu – taip pat yra numatyta, kad Odontologijos skyrius bus uždarytas ir artimiausiu metu būtinosios odontologijos paslaugos čia nebus teikiamos, taip pat ir su besilaukiančiųjų priežiūra susijusios paslaugos, perkeliant tokią galimybę į kitas poliklinikas“, – teigė Vilniaus savivaldybės atstovai.

Šeškinės poliklinikoje numatoma laikinai stabdyti ir vaikų skiepijimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas