Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 08

Sezonas Palangoje geras, bet ar kojos nepakiš ribojimai nesiskiepijusiems?

Nors ir ši vasara paženklinta koronaviruso pandemijos, Lietuvos pajūryje netrūksta poilsiautojų. Birželio ir liepos mėnesiais viešbučiai ir kitos apgyvendinimo vietos Palangoje buvo užpildytos. Vis dėlto jau dabar kyla klausimų, kaip bus toliau, mat netrukus turėtų įsigalioti ribojimai nepasiskiepijusiems ar imuniteto nuo COVID-19 neturintiems žmonėms.
Laisvalaikis Palangos Basanavičiaus gatvėje
Laisvalaikis Palangos J.Basanavičiaus gatvėje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus sakė, kad, jeigu šį vasaros sezoną reikėtų įvertinti dešimtbalėje sistemoje, jis duotų dešimt balų.

Anot mero, nuo gegužės mėnesio kurortas yra beveik perpildytas ar pilnas.

„Žmonės čia atostogauja, turi daug kas ir antrą nekilnojamąjį būstą nusipirkę. Jie leidžia atostogas savo būstuose, bet naudojasi mūsų infrastruktūra. Tai yra ir kavinėmis, restoranais, maitinimu, ir mūsų renginiais, ir visais kitais dalykais.

Aš pasakysiu, kad šiandien Palanga išgyvena aukso amžių, yra ant bangos. Todėl, kad ir investicijų prasme, ir žmonių gausa – kiekvienais metais turistų skaičius Palangoje didėja, – tai geras rodiklis yra“, – interviu 15min sakė Š.Vaitkus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus

Prašo laiko pasiruošti

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) prezidentė Ingrida Valaitienė sakė, kad kurorte labai džiaugiamasi birželiu ir liepa.

„Sezonas tikrai buvo geras. Mus lepino ir karšti saulėti orai, tas vietinis turizmas buvo tikrai gajus. Ir keliavo žmonės – jau antri metai, kai vietinis turizmas yra suaktyvėjęs dėl pandemijos, kelionių ribojimo į kitas šalis ir panašiai. Tai viskas vyko sklandžiai ir turėjome pakankamai didelį srautą svečių“, – pasakojo ji.

Kartu I.Valaitienė pastebėjo, kad nuo rugpjūčio pradžios prasidėjo pranešimai apie Vyriausybės planus dėl ribojimų įjungiant galimybių pasą ir daugiau galimybių naudotis tam tikromis paslaugomis suteikiant pasiskiepijusiems ar persirgusiems koronavirusu, turintiems neigiamą testo rezultatą.

Pasiskiepijusių gyventojų skaičius šiuo metu siekia 52,4 procento.

Galimai imunizuotų žmonių dalis Lietuvoje, Statistikos departamento duomenimis, sudaro apie 54,9 proc.

„Vertinant birželį, liepą, jeigu visi, kas norėjo, galėjo važiuoti, tai dabar galės tik persirgęs, pasiskiepijęs arba neigiamą testą turintis. Vienareikšmiškai tas srautas tikrai stipriai sumažės“, – prognozavo Palangos VRA vadovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Anot jos, kurorto verslas jaučia nerimą dėl to.

I.Valaitienės teigimu, žmonės jau dabar skambina ir klausia, kaip čia bus, ar jau reikia galimybių paso, ar be jo nebus galima patekti į viešbučius ir panašiai.

„Bet šitą projektą yra per anksti komentuoti, kadangi dabar yra tik projektas dar ir, kas susiję su viešbučių ir restoranų veikla, būtent šiandien (penktadienį – 15min) su Vyriausybe yra posėdis dėl šito klausimo. Kad neįsijungtų mums tas galimybių pasas rugpjūčio 9 dieną, kaip dabar pagal tą projektą išeitų, o įsijungtų kaip ir kitoms paslaugoms – grožio, renginiams, tik rugsėjo 13 dieną, kad turėtume laiko tam pasiruošti.

Kalbėti apie rugpjūtį dar yra anksti, kadangi nėra dar ir nutarimas įsigaliojęs. Tik vėliau galėsime komentuoti, koks jis bus, ir kaip jis paveiks rugpjūčio mėnesį“, – nurodė Palangos VRA prezidentė.

Taip pat ji pridūrė, kad praėjusiais metais rugpjūtis Palangoje buvo pilnas poilsiautojų.

Tačiau esą jau dabar matyti, kad viešbučių užimtumo prasme tokio pat mėnesio, kaip 2020 metais, nebus.

Ruošėsi pandeminei vasarai

Pajūrio savivaldybės tapo pirmosiomis, kuriose pastaruoju metu į viršų šovė sergamumas COVID-19, be to, čia sparčiai plito delta atmaina.

Pasak I.Valaitienės, tai nieko keista, nes čia vasarą didelė koncentracija žmonių.

Ir pernai tokiu metu, kaip sakė ji, buvo stebima, kad žmonės itin nesibaimino, juos veikė geri orai, atostogų nuotaika, be to, manyta, jog šiltu oru virusas ne taip plinta.

Vis dėlto, tarkime, kai kurie viešbučiai dar prieš prasidedant šiam vasaros sezonui ruošėsi, kad jis bus pandemijos sąlygomis.

Pavyzdžiui, investavo į laisvalaikio ir sporto veiklas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Pirmadienis Palangoje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Pirmadienis Palangoje

I.Valaitienė pasakojo, kad viename Palangos viešbutyje buvo įrengtas lauko tinklinis, kitame pasiūlytos padelio teniso pamokos, kitur – atrasta erdvė periodinėms mankštoms ir panašiai.

Taip pat rūpintasi papildomu vaikų užimtumu.

„Trečia susiję su butikėlių, pop-up shop'ų – krautuvėlių, kur firminiai ar drabužiai, ar gaminiai rankų darbo – atsiradimu. Visa tai atėjo į kurortą ir priartėjo prie kurorto svečio. Tai, kas jiems yra aktualu, kad viskas būtų arti, čia pati, prieinama, greita – būtent, ko reikia atostogų metu“, – vardijo Palangos VRA prezidentė.

O kur dar vandens pramogos, dviračiai, muziejai, spektakliai, koncertai, muzikiniai vakarai kavinių, restoranų terasose.

Kalbėdama apie kainas, I.Valaitienė sakė, kad apgyvendinimo ir maitinimo kainos augo. Tai esą lemia infliacija.

„Individualiai matome, susiduriame su paslaugų kainų kilimu – tiek už, sakykime, komunalines paslaugas visas ir taip toliau. Taip ir versle yra: augant kainoms mes gauname didesnes sąskaitas ir, aišku, kad auga ir mūsų paslaugų kainos. Tai yra natūralu“, – komentavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas