Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 31

Šį rudenį bent kelios Vilniaus mokyklos pagaliau turės atnaujintus stadionus

Seni, nerekonstruoti nuo sovietmečio sporto aikštynai šalia Vilniaus mokyklų vis dar buvo įprastas vaizdas. Kuris, reikia pripažinti, po truputį keičiasi – ne taip greitai, kaip norėtųsi, bet vis dėlto keičiasi. Vilniaus savivaldybė šiuo metu tvarko penkis mokyklų stadionus, bent tris arba keturis ketinama pabaigti šiemet. Naudotis jais, kaip žadama, galės ne tik mokyklos.
Sporto aikštynas prie Pilaitės gimnazijos
Sporto aikštynas prie Pilaitės gimnazijos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pilaitėje – FIFA standartai

Sporto aikštynas šalia Pilaitės gimnazijos traukia akį – kol kas darbai vyksta, tačiau vaizdas jau aiškėja. Ir džiugina.

„Baigiami Pilaitės gimnazijos sporto aikštyno rekonstrukcijos darbai – jau artimiausiu metu čia bus galima žaisti futbolą naujoje FIFA standartus atitinkančioje dirbtinės dangos futbolo aikštėje, moksleiviams ir bendruomenei bus atviri bėgimo takai ir daugiafunkcė lauko aikštelė. Pilaitės gimnazijos futbolo aikštė šaltuoju metų laiku bus apdengiama pripučiamu kupolu“, – apie Vilniui dar unikalų sporto aikštyną prie mokyklos teigia Vilniaus savivaldybė.

Apie aikštyną feisbuke pastebėjimais pasidalijo ir sporto klausimus kuruojantis vicemeras Valdas Benkunskas.: „Pilaitė. Klojamas žalias dirbtinės žolės kilimas. Ant jo dar užbers specialių granulių ir viskas – startuojam. Šiltuoju metų laiku šį kilimą reikės nušluoti ir šukuoti, o šaltuoju jis bus po pripučiamu kupolu. Priklausomai nuo naudojimo intensyvumo ir priežiūros, danga gali tarnauti apie 8 metus. Tai pirmasis iš didesnių Vilniuje įgyvendinamų sveikatingumo ir sporto programos darbų. Planuojami kiti aikštynai, baseinai, maniežas, irklavimo bazė.“

10+5

Stadionas gražėja ir Karoliniškėse, šalia „Ryto“ progimnazijos. Čia jis mažesnis nei Pilaitėje, bet irgi nė iš tolo nebepanašus į kadaise buvusį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto aikštynas prie „Ryto“ progimnazijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto aikštynas prie „Ryto“ progimnazijos

Vilniaus savivaldybės teigimu, bus pokyčių ir daugiau: „Šiemet planuojama atnaujinti 10 sporto aikštelių įvairių sostinės seniūnijų viešosiose erdvėse, papildomai tvarkyti anksčiau tvarkytų aikštelių infrastruktūrą (krepšinio stovus, aikštelių linijas, tvoras ir pan.) ir 5 stadionus prie sostinės mokyklų.

Stadionuose bus įrengta dirbtinės dangos futbolo aikštė, kamuolių gaudyklės, bėgimo takai su dirbtine danga, daugiafunkcės lauko aikštelės (krepšinio, tinklinio, teniso ir pan.), paplūdimio tinklinio aikštelė, šuolių į tolį šuoliaduobė, sutvarkytas apšvietimas. Tokie stadionai ir aikštelės turėtų atsirasti prie J.Lelevelio inžinerijos licėjaus, Ąžuolyno, P.Vileišio, Taikos, Jono Pauliaus II-ojo ir Baltupių progimnazijų. Šių aikštelių ir stadionų įrengimui miestas skyrė per 1,5 mln. eurų.“

Šių aikštelių ir stadionų įrengimui miestas skyrė per 1,5 mln. eurų.

Anot savivaldybės atstovų, šiuose aikštynuose kūno kultūros pamokos vyks kur kas šiuolaikiškesnėje ir saugesnėje aplinkoje, po pamokų šiomis sporto erdvėmis galės naudotis greta ugdymo įstaigų gyvenančių bendruomenių atstovai.

Ne tik mokykloms

Kaip tik dėl to nemažai klausimų kyla bendruomenių atstovams. Esą aikštes atnaujina, bet po pamokų ten įleidžiami nebent būrelių lankytojai, o po jų užsiėmimų vartai užsidaro. Kad taip yra, pripažįsta ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Jau treti metai finansuojame pagal turimą programą bent po dešimties futbolo aikščių sutvarkymą. Bet ta diskusija, kurią matau mieste, kad kartais mokyklos dėl saugumo, kitų priežasčių nusprendžia, kad joms reikėtų tvorų, kurių kartais tikrai reikia, išvirsta į nelabai gerą dalyką – bendruomenės vaikai ir suaugusieji negali pasinaudoti ta aikšte. Mano pozicija yra labai aiški ir to reikalaujame, prieš rugsėjo 1-ąją priminiau visiems vadovams, – mokykla turi būti atvira“, – kalbėjo R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto aikštynas prie Pilaitės gimnazijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto aikštynas prie Pilaitės gimnazijos

Anot mero, pirmiausia mokykla turi užtikrinti, kad mokiniai galėtų sportuoti ne tik per kūno kultūros pamokas, bet ir po jų bei savaitgaliais – kad vaikai galėtų ateiti. „Jeigu vaikai ateina, graduoti, ar tu mokaisi šitoje mokykloje, ar tavo draugas yra iš kitos, būtų absurdiška. Vadinasi, visi vaikai gali ateiti. Tai neturėtų būti ir suaugusiems uždara. Tai, kad mokykloms mes finansuojame daugiau aikštynu, reiškia, kad tuo naudotis gali visi. Žinau, kad kai kuriems vadovams vis dar yra iššūkis tokią naują mūsų tvarką suprasti, bet tikrai padarysime taip, kad visi suprastų“, – tikino R.Šimašius.

Mokyklų vadovams galvas skauda, kaip išlaikyti tuos aikštynus tvarkingus, tad spynos vis dėlto atsiranda ne be priežasties.

Mano pozicija yra labai aiški ir to reikalaujam – mokykla turi būti atvira, – sakė R.Šimašius.

Šiemet tikimasi pabaigti atnaujinti 3-4 aikštynus, kitur kai kurių darbų pabaigtuvės gali nusikelti į 2020 metus. „Beje, kitais metais, panaudojant šiemet jau įgytą patirtį, planuojama darbus pradėti birželio viduryje, iškart po mokslo metų pabaigos, kad jau rugsėjį moksleiviai galėtų sportuoti atnaujintuose sporto aikštynuose. Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis 2020 metais planuojama atnaujinti 6-10 sporto aikštynų“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Iš viso Vilniuje yra per 120 mokyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas