Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 05 /13:50

Siaubingo gaisro Viršuliškėse pasekmes pajuto ir darželis šalia: patalpos vaikams yra nesaugios

Antradienį sprogimo ir gaisro suniokotas daugiabutis Vilniaus Viršuliškėse greičiausiai nebebus gyvenamas. Tačiau gaisro pasekmes pajuto ne tik jo gyventojai. Dėl gaisro padarinių nebeveikia ir greta esantis vaikų lopšelis-darželis „Puriena“, į kurį tėvams nurodyta nevesti vaikų.

Kaip paskelbė lrytas.lt, penktadienį ugdymo įstaigoje, pasak jos vadovės Ritos Brazauskienės, nėra nė vieno vaiko. Jos teigimu, vaikų tėvai ir pats darželis gavo įspėjamąjį pranešimą iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC).

Vilniaus miesto savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje apie tai kalbėjo ir darželio vadovė, ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Kęstutis Karosas bei Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius.

Kai kurių medžiagų koncentracija viršyta

Anot R.Lingienės, laboratoriniai oro tyrimai buvo paimti sausio 3 dieną arti gaisro epicentro esančioje lopšelio-darželio patalpose cheminėms medžiagoms nustatyti: „Buvo pasirinktos tirti medžiagos, kurios paprastai išsiskiria degant gyvenamiesiems namams arba butams. Tokiais atvejais pagrindinės degančios medžiagos būna medis, įvairūs plastikai, taip pat popierius, tekstilė.

Atsižvelgiant į tai buvo paimti mėginiai nustatyti druskos rūgščiai, formaldehidui, ciano vandeniliui ir suodžiams. Vakar pavakarę gavome preliminarius tyrimų rezultatus, paskutinius gavome šiandien ir buvo nustatyta, kad druskos rūgšties koncentracija viršijo leidžiamą normą daugiau nei pusantro karto. O formadehido ir suodžių koncentracija atitinkamai 1,2 ir 1,3 karto.

Reikia pasakyti ir pasidžiaugti, kad ciano vandenilio koncentracija buvo labai maža, neviršijo, toli iki ribos“, – apie rezultatus sakė R.Lingienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rolanda Lingienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rolanda Lingienė

Įvertinus šią informacija, NVSC informavo savivaldybės administracijos vadovą ir darželio vadovus, kad patalpos nėra saugios vaikams būti, todėl ugdymą bus galima tęsti tik atitinkamai išvalius ir išvėdinus patalpas bei atlikus pakartotinius tyrimus, kurie jau nerodys viršytų normų.

Kiek tai užtruks? Anot R.Lingienės, valymas ir vėdinimas jau vyksta, NVSC konsultuoja savivaldybę, tad tą planuojama pabaigti daryti iki sekmadienio. Sekmadienio rytą vėl bus imami tyrimai, kurių rezultatų tikimasi tą pačią dieną.

VIDEO: Iš Viršuliškių daugiabučio ištrauktas vienas žuvusiojo kūnas

„Dar noriu pasakyti, kad nors koncentracijos viršytos, skaičiai nėra labai dideli. Bet labai svarbu, kad vaikų čia nebūtų, kai bus atliekamas vadinamasis generalinis valymas. Kad žmonės netrukdytų dirbti profesionalams, o sudarius skersvėjus ir neperšaltų“, – sakė R.Lingienė.

Ji pabrėžė, kad dar trečiadienį su kolegomis apėjo kaimyninių namų gyventojus, domėjosi kitą dieną ir telefonu, patys įvertino, ar nėra kokių papildomų, neįprastų kvapų. Tačiau esą tik gaisro metu buvo juntami kvapai, kitą dieną jau nebe – gyventojai savo būstus išvėdino.

„Šitos medžiagos geros tuo, kad jos jaučiamos – arba jauti kvapą, arba dirgina akis, gerklę. Šitie simptomai signalizuotų, kad reikia kreiptis į NVSC ir būtų atlikti tyrimai ten, kur reikėtų“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Vaikai prastai nesijautė

Darželio „Puriena“ direktorė Rita Brazauskienė sakė, kad nuaidėjus sprogimui ir pradėjus daugiabučiui degti darbuotojai ėmėsi visų priemonių, jog vaikai būtų saugūs – uždaryti langai, valoma drėgnuoju būdu, informuoti tėvai.

VIDEO: Filmuota dronu: per langą Viršuliškėse išskridę daiktai ir apdegę balkonai

„Esame labai dėkingi tėvams, kad per valandą pasiėmė vaikus, tai mes galėjome toliau vykdyti pagalbos veiksmus, kurie buvo reikalingi gyventojams. Vakare apie pusę devynių „Grinda“ surinko šukes ir viską, kas atsklido iš gaisro. O vėlai vakare, kai jau nieko nebuvo, mes atidarėme langus ir vėdinome įstaigą.

Jokio dūmų kvapo ryte nesijautė, todėl galėjome priimti vaikus“, – sakė direktorė.

Ji teigė negirdėjusi ir skundų dėl vaikų savijautos, esą girdėjo, kad kažkam skaudėjo galvą, bet nuo ko – pasakyti negalėjo. Jos teigimu, antradienį įstaigoje buvo 127 vaikai, o trečiadienį – 126, ketvirtadienį – 124.

Penktadienį vaikų nebėra. „Žodinį pranešimą, kad vaikams galbūt nesaugu, gavome ketvirtadienį apie ketvirtą popiet. Komunikavome su tėveliais ir prašėme jų vaikų nevesti“, – teigė direktorė, vildamasi, kad jau pirmadienį galės vaikus vėl priimti – kai tik turės pakartotinių tyrimų rezultatus.

VIDEO: Nuo paso iki kačiuko: Viršuliškių gyventojai atsiima daiktus, tačiau viltis sugrįžti ilgam – blėsta

Pajuto ir ugniagesiai

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius savo ruožtu sakė, kad gaisras buvo likviduotas trečiadienį ryte, apie 7 val.: „Jokių aktyvių gaisro židinių, degimų, dūmų jau nebebuvo. Toliau atlikome gelbėjimo operaciją – ištraukėme dviejų žuvusių kūnus.

Vakar vakare (ketvirtadienį), 20.24 val., visiškai užbaigėme savo darbus, mūsų ugniagesiai, ten įkurtas štabas baigė savo darbą.

Natūralu, kad kiekvieno gaisro metu yra tų sklindančių medžiagų, tokia mūsų profesija, mūsų profesijos atstovai su tuo susiduria kasdien. Todėl bendra rekomendacija ateičiai, ką ir visuomenės sveikatos specialistai pataria, yra tiesiog užsidaryti langus ir nebūti arti.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Donatas Gurevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Donatas Gurevičius

Jis paminėjo smalsuolius, kurie mėgina ateiti kaip galima arčiau gaisravietės – esą teritorija aptveriama ne šiaip sau. Šįkart tiek dėl galimos griūties, tiek dėl šilumos, ugnies, dūmų keliamo pavojaus.

D.Gurevičius pabrėžė, kad ugniagesiai gelbėtojai fiziškai nenukentėjo, nes esą ir žuvusiųjų kūnai nebuvo ištraukti iš karto rūpinantis, kad tai būtų daroma saugiai. O psichologinė pagalba visuomet po tokių įvykių siūloma pareigūnams, ar kreiptis į psichologą – jau kiekvieno reikalas.

Darželis valomas, daugiabutį sandarins

Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Kęstutis Karosas pabrėžė, kad šiuo metu atliekami pastato valymo darbai – bus išvalytos visos angos, vėdinimo sistemos.

„Pirmadienį renkasi dėl paties degusio pastato sudaryta komisija. Pradedame analizuoti, dėl ko įvyko gaisras ir sprogimas, dėl galimybių, rekomendacijų pastatą toliau naudoti, atstatyti.

Ir nuo pirmadienio mūsų įmonė „Grinda“ jau imasi veiksmų užsandarinti pastatą, kad nebūtų pašalinio poveikio nuo sniego, vėjo, šalčio“, – sakė K.Karosas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Karosas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Karosas

Šiuo metu dalis erdvių daugiabutyje yra atviros, tad baiminantis galimos net griūties, pastatas bus užsandarintas.

„Ekspertų teigimu, dėl oro tam tikrų sąlygų gali būti griūtis. Todėl ir norima konstrukcijas uždengti, kad neįvyktų griūtis, kol nebus konstrukcijos tvirtinamos“, – kalbėjo K.Karosas.

Konkrečios priežasties, kodėl įvyko sprogimas ir kilo gaisras, K.Karosas pasakyti negalėjo – tai turės įvardinti ekspertai, kurie medžiagą jau yra susirinkę.

Jis taip pat sakė, kad gyventojams dar sudaromos sąlygos patekti į patalpas, kurios yra saugios – į 25 iš 30 butų.

Tragiška nelaimė įvyko sausio 2 d. Kaip įtariama, sprogimo ir gaisro priežastimi galėjo būti dujų nuotekis.

Per gaisrą žuvo du žmonės – vyras ir septynmetis berniukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas