Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 23

Šiaulių meras Artūras Visockas nori namo piliakalnio papėdėje, bet paveldosaugininkai kategoriški

Bubių piliakalnio papėdėje sklypus įsigiję žmonės, o tarp jų ir Šiaulių meras Artūras Visockas, nesupranta, kodėl negali čia statytis namų. Dėl to šią savaitę į Bubius buvo iškviesta net Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė su kolegomis. Paveldosaugininkai kategoriški: namų prie piliakalnio nebus, praneša TV3 „Žinios“.
Artūras Visockas
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Sklypus įsigiję žmonės ir Šiaulių miesto meras tvirtina, kad piliakalnio papėdėje pastatyti namai paveldo niekaip nesudarkytų. Jie tvirtina, esą paveldas turi būti saugomas tik tiek, kiek netrukdo žmonėms gyventi.

„Valdininkai taip pasidaro, taip savo dokumentus pakilnoja, kad viskas negalima, mes dirbame. Bet yra mūsų interesai. Mums čia visą laiką gyventi, o jie sėdi kabinete“, – pyko vienas iš sklypų savininkų Vytautas Žymančius.

Sklypą turi ir meras

Gyventojui pritaria ir Šiaulių meras A.Visockas, pats turintis sklypą piliakalnio papėdėje ir tikėjęsis jame statyti namą.

Gal pernelyg stipriai saugomos teritorijos arba pernelyg stipriai saugomi tam tikri pastatai, – sakė A.Visockas.

„Kaimo bendruomenė kreipėsi su daugybe prašymų. Taip jau sutampa, kad vienas iš sklypų yra mano. Tikrai apsidžiaugčiau, jei būtų surasta protinga galimybė žmonėms statytis toje vietoje, kur yra visiškai visos komunikacijos, kur nėra jokios galimybės kažkaip pažeisti kažkokį kultūrinį paveldą ir, kad būtų atstatyta elementari teisybė“, – teigė A.Visockas.

Jis pripažino, kad pats asmeniškai rašė raštus, kad būtų sumažintos piliakalnio apsaugos zonos ir čia būtų leistos namų statybos.

„Gal pernelyg stipriai saugomos teritorijos arba pernelyg stipriai saugomi tam tikri pastatai. Tai yra ta konfliktinė sistuacija, kuri gali kilti ne tik čia, bet ir visur kitur“, – s ako jis.

Statybų nebus

Šią savaitę Bubiuose gyventojų reikalavimu apsilankiusi Kultūros paveldo departamento direktorė D.Varnaitė dar kartą pabrėžė, kad statybų, užstojančių piliakalnio vaizdą ar vaizdą nuo jo, šioje vietoje nebus. Pasak jos, sklypų savininkams teks su tuo susitaikyti.

„Tose apibrėžtose kraštovaizdžio apsaugos zonoje ir praplėstoje teritorijoje statyti tikrai negalima šioje vietoje. Tas yra akivaizdu“, – TV3 sakė D.Varnaitė.

Paveldosaugininkų tvirtinimu, bet kokia urbanizacija sudarkytų Dubysos slėnio kraštovaizdį, kuriame puikiai matyti ir piliakalnio grožis.

Tokią paveldosaugininkų išvadą Šiaulių meras ir kiti savininkai sutiko nuliūdę. „Na, nebus galima, tai nebus galima, bet, pagal mane, tai nėra ten nė vienos priežasties, kodėl nebūtų galima statyti“, – vis dar ginčijosi A.Visockas.

Už kiek pirko žemę vienoje gražiausių Šiaulių apylinkių vietų, kur ir piliakalnis, ir tvenkinys, ir miestas netoli, nė vienas savininkas neatskleidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento