Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 04

Šiaulių miesto ir rajono rinkimų nugalėtojai galės nekreipti dėmesio į opoziciją

Šiaulių mieste ir rajone rinkimų baigtis santykinai panaši. Tik politinės jėgos skiriasi. Antrojo turo niekur neprireiks. Dar daugiau – nebereikės ir koalicijos, nebereikės tartis su opozicija. Laimėjusiai politinei jėgai pakaks susitarti su savimi.
Kalėdų eglės įžiebimas Šiauliuose
Šiauliai / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Jei dabartiniai Šiaulių miesto ir rajono savivaldos rinkimų nugalėtojai labai panorėtų, galėtų išvis atsiriboti nuo kitų politinių jėgų, užblokuoti juos feisbuke, ištrinti telefonų numerius ir nekreipti dėmesio į elektroninius paštus. Retas atvejis, kad vienos politinės jėgos pakanka taryboje priimti sprendimams. Taip nutiko. O kaip bus?

Nauji veidai ir senbuviai

Šiaulių miesto taryboje šiek tiek pasikeitė jėgos centras. Iki šiol opozicija sugebėdavo suburti daugumą ir surengti neeilinius tarybos posėdžius, o dabar tai padaryti bus daug sunkiau – Šiaulių kontrolinis akcijų paketas yra vienose rankose – mero ir jo komandos.

Vien mero komanda sudaro 15 tarybos narių. Net jei visi kiti balsuotų prieš, mero balsas būtų lemiamas ir persvertų likusią tarybos pusę. Jei merą ir toliau palaikys „valstiečiai“, sprendimų priėmimas Šiauliuose taps rankų kilnojimo spektakliu.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas

Šiaulių mero kritikai tokioje situacijoje įžvelgia ir pliusų – dabar meras ir jo komanda neturės galimybės nieko apkaltinti trukdymu dirbti. Ar meras ir jo komanda pateisins miestiečių lūkesčius, paaiškės naujos kadencijos eigoje arba po ketverių metų.

Panašu, kad nė viena politinė jėga neturėjo didelių lūkesčių, tačiau visi labai tikėjosi antro turo merų rinkimuose. Grumtis jau buvo pasirengę konservatorius Jonas Bartkus, Seimo narys Valerijus Simulikas ir liberalas Aurimas Lankas. Pastarasis nepateko į tarybą pagal pirmumo balsus. Liberalai ir socdemai taryboje gerokai aptirpo.

Meras A.Visockas teigia, kad bendraujama ir tariamasi bus su visais tarybos nariais. Jis tvirtina, kad ir pastarąją kadenciją, kai valdantieji dažnai būdavo mažuma, sprendimai būdavo priimami teisingi.

Kaip atrodys Šiaulių miesto taryba su meru Artūru Visocku priešakyje? Pirmiausia – mero judėjimo nariai: Domas Griškevičius, Antanas Sireika, Simona Potelienė, Gintautas Lukošaitis, Rima Juškienė, Eduardas Bivainis, Gediminas Beržinis Beržinskas, Violeta Laugalienė, Malikas Agamalijevas, Irmantas Kukulskis, Irena Vidžiūnienė, Irina Barabanova, Zakiras Medžidovas, Saulius Stasiūnas ir Nijolė Prascevičienė. Iš šio sąrašo yra bent trečdalis nebuvusių taryboje.

Toliau – po trupinėlį partijų. Trys „valstiečiai“ – Aurimas Žvinys, Egidijus Elijošius ir kadaise buvęs meru Vytautas Juškus. Konservatoriai – Martynas Šiurkus, Jonas Bartkus ir Rimundas Domarkas.

Taip pat taryboje turėtų likti Valerijus Simulikas su Juozu Pabrėža ir Deniu Michalenko. Jei V.Simulikas grįžta į Seimą, taryboje liks Pranciškus Trijonis.

Taryboje turėtume matyti ir socdemus Gintautą Sitniką bei Edvardą Žakarį, „darbiečius“ Danguolę Martinkienę ir Marijų Veličką bei liberalus Vaidą Bacį ir Giedrę Mendozą Herrerą.

Palauks, kol atauš galvos

Pirmame ture nugalėjęs Šiaulių rajono meras valstietis Antanas Bezaras sako, jog beveik atspėjo ir Šiaulių miesto rezultatą: „Dar turiu žinutę, kur sveikinau A.Visocką su gimtadieniu ir palinkėjau tapti meru ir gauti 17 vietų taryboje. Vienu nepataikiau.“

Šiaulių rajono taryboje prieš ketverius metus tarybą formavo dešimt „valstiečių“ su jų meru A.Bezaru. Šiuose rinkimuose mero pozicijos tik sustiprėjo.

A.Bezaras teigia, kad dabar tiesiog palauks, kol nuo rinkimų karščio atvės visų galvos, o tuomet ims lipdyti koaliciją. O kam?

„Viena politinė jėga tikrai nedirbsime. Koalicijoje yra daugiau su kuo pasitarti, išdiskutuoti. Aš visada atsižvelgiu ir į opozicijos pastabas. Vieniems spręsti yra labai didelė atsakomybė. Tarsimės“, – komentavo Šiaulių rajono meras A.Bezaras.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Antanas Bezaras ir Ramūnas Karbauskis
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Antanas Bezaras ir Ramūnas Karbauskis

Šiaulių rajone kartu su „valstiečiu“ meru Antanu Bezaru taryboje turėtų būti: Martynas Rusteika, Arūnas Grubliauskis, Česlovas Greičius, Judita Šakočiuvienė, Ilona Baristienė, Rymantas Norkus, Vaida Gricienė, Rolandas Freimonas, Ada Grakauskienė, Gediminas Vaičiulis, Darius Ramančionis, Eimantas Kirkutis.

Iš konservatorių taryboje bus Alfredas Jonuška, Vaclovas Motiejūnas, Jonas Novogreckis, Simonas Strelcovas. Keturi socialdemokratai: Algimantas Gaubas, Rolandas Tamošaitis, Roma Albrikienė, Kęstutis Lukšas. Taip pat taryboje – „darbiečiai“ Ingrida Venciuvienė ir Ingrida Volosova, liberalai Regina Rupšienė ir Algis Mačiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas