Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 03

Šiauliuose vyks gyventojų apklausa iš sovietų karių palaikų iškėlimo iš miesto centro

Kitą savaitę Šiauliuose prasidės gyventojų apklausa dėl sovietų karių palaikų perkėlimo iš miesto centro.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pasirašė potvarkį dėl apklausos surengimo nuo lapkričio 6 dienos iki kitų metų vasario 6 dienos.

Savo poziciją šiauliečiai galės pareikšti tiek internetu, tiek gyvai atėję į savivaldybės ar Medelyno, Rėkyvos seniūnijų patalpas darbo valandomis.

Bus klausiama, ar „pritariate, kad Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaikai, esantys Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedros prieigose, būtų perkelti į Šiaulių miesto savivaldybei priklausančias kapines?“.

„Jei savo nuomonę išreikš 10 ar daugiau procentų balsavimo teisę turinčių miesto gyventojų, Šiaulių taryba remsis ja ir priims atitinkamą sprendimą“, – savivaldybės pranešė teigė A. Visockas.

Kita vertus, meras tvirtino manąs, kad sovietų karių palaikų klausimas turėtų būti sprendžiamas šalies mastu.

Anot jo, iki šiol neparengta jokia tvarka, kuri aiškintų, kaip savivaldybėms tvarkytis su okupacinės kariuomenės karių palaikų perkėlimu.

„Akivaizdu, kad reikia sukurti bendrą poziciją šalies mastu, nes klausimas yra tikrai rimtas. Tvarka paruošta tik tuo atveju, kai kalba eina apie rezistencijos kovų aukų perkėlimą, tačiau ji negalioja okupacinės kariuomenės kariams“, – tvirtino A. Visockas.

Šiaulių savivaldybė savo ruožtu dėl to parengė raštą Kultūros, Užsienio reikalų ministerijoms, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui bei Kultūros paveldo departamento teritoriniams skyriams.

„Keičiant teisinį reglamentavimą, atsižvelgiant į tai, kad 28-iose savivaldybėse yra 69 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos, būtina suplanuoti ir numatyti 2024 metų Kultūros ministerijos biudžete lėšas tikslinei dotacijai, tai yra finansuoti palaikų perkėlimą“, – teigiama rašte.

Ši karių palaidojimo vieta Šiauliuose įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

Antkapinėse plokštėse įrašytos 50 karių pavardės, dviejų palaikų tapatybė nenustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas