Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 05

Šiaurinė gatvė pakeis daugybės vilniečių gyvenimus: kelio atgal nebėra

Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad Šiaurinės gatvės, apie kurią daug metų kalbėta, projektas pagaliau pristatomas visuomenei. Diskusijos dėl šios gatvės trunka jau daugiau nei septynerius metus.
Šiaurinės gatvės projektas
Šiaurinės gatvės projektas

Palengvins judėjimą

„Pirmiausia, žinoma, ši gatvė sprendžia susisiekimo problemas – šiaurinės miesto dalies gyventojams, norintiems išvažiuoti Kauno link, bus paprasčiau patekti į Vakarinį aplinkkelį, nereikės važinėti ratais kvadratais.

Kartu ji palengvins gyvenimą tos miesto dalies gyventojams, nes nuims dalį tranzitinio srauto iš aplinkinių gatvių, todėl jos taps saugesnės ir jaukesnės. Iš praktinės pusės – jose atsiras šimtai vietų gyventojų automobilių parkavimui. Susisiekimas tarp kai kurių gretimų kvartalų taip pat taps paprastesnis. Dabar net sunku suvokti, bet šios gatvės reikšmingumas judėjimui mieste ne ką mažiau svarbus nei Laisvės, Ukmergės gatvių ar Savanorių prospekto“, – rašo savo paskyroje „Facebook“ R.Šimašius.

Šiaurinės gatvės projektas
Šiaurinės gatvės projektas

Miestas ateis į gyvenamuosius rajonus

„Bet esminis dalykas čia net ne susisiekimas. Ši gatvė reikš, kad miesto centras su visais jo privalumais ateis ten, kur niekada nebuvo tokio jausmo – į sovietmečiu kurtų miegamųjų rajonų dykras. Ateis ten, kur posakis „važiuojame į miestą“ iki šiol reikšdavo vykimą į centrinę jo dalį. Nuo šiol, tikiuosi, šalia šio posakio, o gal net vietoje jo, atsiras „einame į Šiaurinę“. Šiaurinėje gatvėje, esu tikras, klestės ir verslas – atviri ir gyvi pirmi aukštai, kavinės ir visos paslaugos, dabar būdingos miesto centrui, galimybė palikti automobilį gatvėje prie jų.

Parodykite man tokią gatvę, kuri savo jausmu primintų Gedimino prospektą ar Paupį bet kuriame sovietmečio Vilniaus rajone – deja, tokių neturime. Neturime šiuose rajonuose nei vienos gatvės, kuri būtų vakarietiška: su patogiu judėjimu visiems, žaluma, šviečiančiomis traukiančiomis vitrinomis bei paslaugomis pirmuose aukštuose, suoliukais, ant kurių norėtųsi prisėsti, apšvietimu, kuris neužmirštų pėsčiojo, su aktyviu gyvenimu gatvėje, į kurį norisi pasinerti, ir su jaukiais saugiais kiemais, kur gali ramiai pasislėpti nuo šurmulio. Net ir ši Šiaurinė gatvė, kadangi buvo planuota sovietmečiu, lengvai galėjo tapti naujai sukurta, bet dar viena sovietine tranzito gatve šiauriniame Vilniuje – kažkas tarp Laisvės prospekto ir Ukmergės gatvės stilistikos.

Ši nauja gatvė taps ašimi geresnio miesto ten, kur dabar gyvena dauguma miestiečių, ir kuris, deja, pastatytas sovietmečiu bei vis dar alsuoja ta dvasia

Ši gatvė ir bus tokia, kokių visada Vilniui reikėjo – patogi ir eismui, ir gyvenimui palei ją. Ši nauja gatvė taps ašimi geresnio miesto ten, kur dabar gyvena dauguma miestiečių, ir kuris, deja, pastatytas sovietmečiu bei vis dar alsuoja ta dvasia. Ji pagerins buitį ne tik gyvenantiems šalia, bet visoje miesto dalyje nuo Žirmūnų iki Viršuliškių, o labiausiai Šeškinėje, Pašilaičiuose, Justiniškėse ir aplink“, – teigia meras.

Šiaurinės gatvės projektas
Šiaurinės gatvės projektas

Kiek tai turėtų trukti ir ko atsisakyta?

R.Šimašius teigia, kad Šiaurinės gatvės projektas turėtų būti įgyvendintas per porą metų.

„Jei norės, naujoji miesto valdžia dar galės nuspausti ant stabdžių, bet tikiu, kad tokio noro nebus, nes projektas itin reikalingas visam miestui, o ypač aplinkinių rajonų gyventojams. Gatvė sujungs Vakarinį aplinkkelį su S.Stanevičiaus gatve“, – teigia jis.

„Tai, ką anksčiau vadinome trečiuoju Šiaurinės gatvės etapu, virs normalia miesto gatve tarp Kalvarijų ir Kareivių gatvių. Iš esmės tai kapitaliai pertvarkyta ir pratęsta dabartinė Žvalgų gatvė. Ši dalis turėtų būti įgyvendinta apie 2026 m.“, – rašo R.Šimašius.

Jo teigimu, atsisakoma to, kas buvo vadinama antruoju Šiaurinės gatvės etapu, kuris buvo planuotas tarp S.Stanevičiaus ir Kalvarijų gatvių.

„Jis turėjo eiti netoli Ozo draustinio, todėl vienintelis geras variantas sujungti minėtas gatves – tunelis. Tai įtvirtinome Taryboje, toks ateityje, bet ne artimiausioje, ir atsiras“, – teigia meras.

Kaip kito projektas?

R.Šimašius tikina, kad Šiaurinės gatvės projektas pakeistas išgirdus visas pastabas:

„Sovietmečiu Šiaurinė gatvė buvo planuota kaip miesto magistralė – panaši į Geležinio Vilko gatvę. Nepriklausomybės periodu idėja transformuota į tranzitinę miesto gatvę – be galimybės sustoti joje, vadinasi, tai būtų negyva miesto gatvė. Kažkas panašaus į dabartinę Ukmergės gatvę.

Visa tai pakeitėme pagal principus, kuriuos jau minėjau, o su projektu kviečiu susipažinti. Šiaurinė statoma kaip svarbi miesto gatvė, padėsianti formuoti dar vieną miesto išilginį centrą: su parkavimo vietomis automobiliams, patogi viešajam transportui, automobiliams, pėstiesiems ir dviračiams, su gyvais pirmais aukštais, su smulkiuoju verslu, su naujomis paslaugomis aplinkiniams gyventojams. Ji bus panašesnė į Naujamiesčio ar Žvėryno gatves, nei į magistralę netoli centro, tik su dar aktyvesniu gyvenimu pirmuose aukštuose. Todėl aplinkiniams gyventojams nebereikės „važiuoti į miestą“. Miestą – tikrą, gyvą, su smulkiuoju verslu, su kavinėmis ir kitomis paslaugomis – jie turės visai greta, naujoje Šiaurinėje gatvėje“, – tikina meras.

Šiaurinės gatvės projektas
Šiaurinės gatvės projektas

Anot jo, perimetrinis, o ne išmėtytas užstatymas palei gatvę, reiškia, kad garsas nuo gatvės nepateks į aplinkinius rajonus, aktyvų gyvenimą ir ramų gyvenimą skirs aiški riba.

Šis projektas pristatomas ketvirtadienio vakarą Vilniaus miesto savivaldybėje. Renginį galima bus stebėti ir online per Youtube (www.facebook.com/events/485886220280048).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas