Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 16

Siekiama didinti pasitikėjimą teismais: teisėjų garbę vertins ir paprasti žmonės?

Žmogaus teisių komitetas pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama didinti piliečių pasitikėjimą teismais
Nagrinėjama LEO LT byla
Asociatyvinė iliustracija: teisėjai / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Seimo Žmogaus teisių komitetas trečiadienį svarstė Teismų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą  (XIIP-899). Šiuo projektu siekiama nustatyti tokią Teisėjų garbės teismo formavimo tvarką, pagal kurią į šios teismų savivaldos institucijos sudėtį būtų įtraukiami ne vien teisėjai, bet ir nepriekaištingos reputacijos visuomenės atstovai. Tokiu būdu, Teisėjų garbės teismas būtų tokia teisėjų drausmės bylas ir teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo nagrinėjanti institucija, kurios veikloje dalyvautų ir  įvairių profesijų visuomenės atstovai.

Priėmus projektą, Teisėjų garbės teismas būtų sudaromas ketveriems metams iš devynių narių. Penki Teisėjų garbės teismo nariai būtų teisėjai ir keturi – nepriekaištingos reputacijos visuomenės atstovai. Teisėjų garbės teismo narius, jo pirmininką ir pavaduotoją rinktų Teisėjų taryba.               

Pagal dabar galiojantį reglamentavimą Teisėjų garbės teismas yra sudaromas tik iš teisėjų.

Komitetas atsižvelgė į tai, kad teismų sistemos veiksmingumas priklauso ir nuo visuomenės pasitikėjimo teismais. Didesnį visuomenės pasitikėjimą teismais galėtų lemti visuomeninių organizacijų, žurnalistų, aukštos kvalifikacijos teisininkų, profesorių, kitų atitinkamos profesinės patirties turinčių asmenų įtraukimas į Teisėjų garbės teismo sudėtį. Taip būtų užtikrinta derama nuomonių įvairovė, objektyvumas ir skaidrumas šios institucijos veikloje.

Komitetas projektui pritarė bendru sutarimu, pažymima Seimo Žmogaus teisių komiteto biuro patarėjos Eglės Gibavičiūtės trečiadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas