Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 08 08

Signatarų namuose pristatyta iš JAV sugrįžusi prezidento A.Smetonos plunksna

Vilniuje, Signatarų namuose, ketvirtadienį pristatyta į Lietuvą po beveik 80 metų sugrįžusi auksinė prezidento Antano Smetonos plunksna.
Antano Smetonos plunksnos pristatymas
Antano Smetonos plunksnos pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai pirmoji Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, prezidento Antano Smetonos relikvija Signatarų namų ekspozicijoje. Iš JAV atkeliavęs naujasis muziejaus eksponatas pristatomas kambaryje, kuriame 1918 m. vasario 16 d. buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas. Šis kambarys tuo metu buvo Lietuvių draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti Centro komiteto pirmininko Antano Smetonos kabinetas.

Pasak Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojo Žyginto Bučio, parvežta plunksna bus išskirtinis muziejaus eksponatas, papildantis unikalią kolekciją.

„Reikia pasidžiaugt, kad pasipildo ta Signatarų namų ekspozicija. Tai – ilgalaikio bendradarbiavimo su Amerikos lietuvių kultūros archyvu išdava. Į archyvą plunksna pateko 1987 metais iš A. Smetonos giminaičių, reiškia, kad tą plunksną A.Smetona išsivežė į Ameriką ir buvo išsaugota“, – eksponato pristatyme teigė Ž.Bučys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygintas Būčys, Meilutė Peikštenienė, Sigutė Petrauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygintas Būčys, Meilutė Peikštenienė, Sigutė Petrauskienė

Kauno juvelyro pagamintą auksinę plunksną prezidentui jo vardo dienos proga 1933 metais padovanojo Ukmergės inteligentai. Ant plunksnos išgraviruoti žodžiai „Didžiajam Plunksnos Darbininkui ir Tautos Vadui J. E. P. Prezidentui P. ANTANUI SMETONAI Jo vardo dienoj Užulėnyje, Ukmergiškiai“ rodo, jog auksinė plunksna – kaip suvenyras ir simbolis – ukmergiškių buvo pasirinkta neatsitiktinai. A.Smetona vadinamas Didžiuoju Plunksnos Darbininku, nes buvo rašto žmogus – publicistas, leidėjas, redaktorius – jo tekstai pasižymėjo sklandumu ir originalumu.

Plunksną, kurios ilgis – 31,5 cm, o svoris – apie 184 g, pagamino auksakalys Chankelis Aranovičius, Kaune turėjęs juvelyrinę dirbtuvę. Joje papuošalus iš brangiųjų metalų ir brangakmenių gamino jis pats su sūnumi.

„Plunksnoje įrašyti žodžiai, kad šita dovana yra plunksnos darbininkui. Tai parodo, kad šitą plunksną Ukmergės inteligentai A.Smetonai dovanojo kaip publicistui. A.Smetona darbavosi daugelyje laikraščių, dar nuo XX a. pradžios, 1907-iais metais pats pradėjo leisti, redaguoti „Viltį” ir daugelyje savo straipsnių, jis ragino pasitarnauti vieninteliam tikslui – atkurti nepriklausomą Lietuvą.“, – teigė Signatarų namų vedėja Meilutė Peikštenienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meilutė Peikštenienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meilutė Peikštenienė

„Savo straipsniuose jis taip pat rašė ir apie tautines mažumas, apie tautiškumą, iš tiesų tai yra tautos savastis ir tas tautos savasties svarbiausias elementas yra kalba ir kad lietuvių kalbą reikia saugoti. Taip pat, nepamiršti, kad Lietuvoje gyvena ir kitataučiai ir, kaip A.Smetona sakė, juos reikia vadinti ne svetimtaučiais, o kitataučiais, jie yra mūsų bendrapiliečiai ir apie tai jau buvo rašyta dar 1911 metais, t.y. dar iki nepriklausomybės atkūrimo, valstybės sukūrimo, tie klausimai buvo jau aptariami ir sprendžiami.

Turėdami šią relikviją apie A.Smetoną galėsime galvoti ir kalbėti ne tik kaip apie prezidentą, bet ir kaip apie publicistą, gaila tik, kad iki šiol neišleisti jo raštai“, – pridūrė muziejininkė.

Plunksna bus eksponuojama A.Smetonos memorialiniame kambaryje – ten, kur šiuo metu eksponuojamas ir Nepriklausomybės aktas.

Lankytojai su plunksna galės susipažinti specialių ekskursijų metu.

Sugrįžusia prezidento A.Smetonos plunksna džiaugėsi ir jo brolio anūkė Sigita Petrauskienė.

„Noriu padėkoti visiems už atminties puoselėjimą ir pagarbą tiems žmonėms“, – teigė A.Smetonos giminaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigutė Petrauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigutė Petrauskienė

Ji dėl giminystės ryšių su šeima buvo ištremta į Sibirą, iki šiol puoselėja iš tėvų įgytą pagarbą prezidentui A.Smetonai.

„Man nuo pat vaikystės girdint kalbant tėvus, aptarinėjant, reiškiant savo nuomones apie pirmos nepriklausomos valstybės politinį, kultūrinį gyvenimą, susiformavo pagarba tėvelio dėdei A.Smetonai. Tėvelis visada su šiluma kalbėdavo apie savo dėdę“, – sakė S.Petrauskienė.

Taip pat, ji tikisi, jog matydami šią relikviją žmonės visada atsimins, kiek A.Smetona yra padaręs dėl Lietuvos.

„Galbūt jie daugiau sužinos apie tą jo pusę, kurioje jis buvo ne tik prezidentas, kad jis daug raštų išleido ir vertimus darė, juk jis pirmas išvertė „Platoną" ir jis rašė vadovėlius, matematikos vadovėlį yra parašęs ir jo visa veikla buvo visapusiška ir čia ilgai gyvenant Vilniuje jis atidavė dalį savo gyvenimo ir aš manau, kad žmonės daugiau domėsis prezidento A.Smetonos gyvenimu.", – svarstė A.Smetonos giminaitė.

Smetonų šeimos relikvija nuo 1987 metų buvo saugoma Amerikos lietuvių kultūros archyve, o šiemet, per Antanines, buvo pargabenta į Lietuvą ir padovanota Signatarų namams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antano Smetonos plunksnos pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antano Smetonos plunksnos pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai