Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 18 /17:04

Sinoptikas įvardino, kur trečiadienį audra gali smogti stipriausiai ir ką daryti gyventojams

Trečiadienį didžiajai daliai Lietuvos smogs labai smarki audra, apie kurią antradienį įspėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Jos sinoptikas Tadas Kantautas 15min plačiau pakomentavo, kur ši audra gali smogti stipriausiai ir ką daryti gyventojams, norintiems apsisaugoti nuo liūdnų audros pasekmių.
Audros debesys slenka pro Panevėžį
Audros debesys (asociatyvi nuotr.) / 15min skaitytojo Tomo nuotr.

Sinoptikų duomenimis, audra gali smogti Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuvoje, daug kur bus perkūnija, vietomis smarkus lietus ir kruša.

Krušos metu ledo rutuliukų skersmuo gali siekti 5-6 cm, taip pat audros metu numatomas ir škvalas. Jau 1–2 cm kruša pakankamai žalos pridaro (pvz., pasėliams), o rytoj galinti susiformuoti net iki 5–6 cm kruša gali išdaužti langus, apgadinti stogus, automobilius, Saulės elektrines ir kt.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas 15min atskleidė, kuriose apskrityse ir kada konkrečiai audra smogs stipriausiai.

Jis taip pat pateikė ir rekomendacijas, ką daryti, kai žinoma, kad netrukus jūsų gyvenamoje vietoje smogs audra.

***

– Kuo ši audra ypatinga?

– Tokioms audroms turi sukristi daug visokių komponentų į vieną vietą, kad formuotųsi tokios audros, tai kol kas panašu, kad tokį atvejį ir turėsime. Ko laukiame? Smarkių liūčių, perkūnijų ir žalą darančių reiškinių: vietomis gali būti stambi kruša – iki 5-6 cm skersmens, ir stiprus škvalas – vėjo gūsiai sieks 15-20, o vietomis ir 21-26 m/s. Tai tokio stiprumo – 25-26 metrų per sekundę – vėjas jau ir medžius verčia, ir tikrai gali padaryti daug nuostolių.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Kantautas
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Kantautas

Ko laukiame? Smarkių liūčių, perkūnijų ir žalą darančių reiškinių: vietomis gali būti stambi kruša – iki 5-6 cm skersmens, ir stiprus škvalas – vėjo gūsiai sieks 15-20, o vietomis ir 21-26 m/s.

– Pranešime minite Pietų, Rytų ir Vidurio Lietuvą, tai čia toks gana didelis regionas, o kur turėtų būti pats audros epicentras?

– Žinokit, čia sunku pasakyti, neįmanoma pasakyti, kurioje tiksliai vietoje audros formuosis, bet pagrindas yra Panevėžio, Kauno, Marijampolės apskritys – čia turėtų prasidėt. Tada plinta į pietryčius – Utenos, Vilniaus ir Alytaus apskričių link. Pačios galingiausios audros turėtų būti Utenos, Vilniaus ir Alytaus apskrityse.

Oranžinės spalvos įspėjimas Lietuvoje retai būna
Oranžinės spalvos įspėjimas Lietuvoje retai būna

– O maždaug kurią valandą galėtų tas pats intensyviausias audros įkarštis pasirodyti?

– Pradžia bus Panevėžio, Kauno ir Marijampolės apskrityse apie kokią 13-14 val., o pats stiprumas Alytaus, Vilniaus ir Utenos apskrityje – apie 16-17 val., tačiau laikas yra preliminarus.

– Kaip rekomenduotumėte gyventojams pasiruošti? Ir ar iš viso įmanoma pasiruošti tokioms audroms?

– Įmanoma pasiruošti. Pirmiausia, tarkime, jeigu yra automobiliai, tai jų nestatyti po medžiais. Krušos atžvilgiu prisitaikyti gana sudėtinga, bet kai kuriose šalyse, kurios dažnai kenčia nuo krušos, tai žmonės automobilius užsidengia tokiais storesniais dalykais kaip čiužiniai ar panašiai, bet čia jau reikia turėti tokį dalyką ir jį paaukoti. Jeigu kur nors yra kokia pastogė, tai ten galima automobilį įvaryti.

Na, o, tarkime, namą apsaugoti, tai neįmanoma – neuždengsi tu jo po kokiu kupolu. Tai, ką galima paslėpti nuo krušos, tai galima paslėpti, bet, tarkime, tų pačių augalų nelabai apsaugosi, bet kiekvienas gali pagalvoti, ką galima apsaugoti, ir tą galima paslėpti pastogėse.

Svarbu ir patiems nebūti audros metu po medžiais.

Pačios galingiausios audros turėtų būti Utenos, Vilniaus ir Alytaus apskrityse.

– Geriau būti namie arba darbe pasilikti ilgiau?

– Taip. Važiuojant, tarkime, per mišką ir užėjus audrai su stipriu škvalu, tai gali škvalas medį užversti važiuojant. Jeigu jau kyla audra ir nesate namuose, tai geriau pabūti atviroj vietoj, nors nuo krušos ir neišsigelbėsit, bet bent jau neužgrius medis. Bet geriausia likti namuose ir, ką galima apsaugoti, tą stengtis paslėpti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius