Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 07 /14:05

Širvintose esančio gyvūnų veislyno šeimininkas: „Jie įsivaizduoja, kad šuo turi gulėti baltoje patalynėje ir dešrą ėsti, tai to nėra“

Savaitgalį nuskambėjo ne viena istorija, kaip įvairiose Lietuvos vietose buvo aptikti nelegalūs šunų veislynai, kuriuose gyvūnai laikyti baisiomis sąlygomis. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sekmadienį informavo pradėjusi 3 tyrimus, tačiau Širvintose prie, kaip įtariama, nelegalaus gyvūnų veislyno žmonės budi jau antrą parą ir piktinasi tarnybų neveiksnumu. Vietos šeimininkas sako gyvūnais besirūpinantis.

Papildyta 14.05 val.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas informavo susirinkusius prie, kaip įtariama, nelegalaus gyvūnų veislyno Širvintų rajone žmones, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai nusprendė gyvūnus perduoti Širvintų rajono savivaldybei, kuri turės pasirūpinti, kur gyvūnai bus laikinai globojami.

„Galutinį sprendimą dėl gyvūnų likimo turi priimti teismas, bet savivaldybės administracija pasirašys sutartį, kur gyvūnai bus globojami. Policija toliau tęs tyrimą“, – pažadėjo viršininkas.

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė teigė, kad kartu su policija vyks į teritorijos šeimininko namus, kur pažadėta juos įleisti. Tikrinti ketinama ir kitas vietas, kur esama įtarimų dėl gyvūnų laikymo netinkamomis sąlygomis.

Budi antrą parą

Aistros Širvintų kaime kunkuliuoja jau kelias dienas. Kaip 15min pasakojo Edvardas, jis pats Širvintų kaime esančioje Lentpjūvės gatvėje yra nuo pirmadienio nakties, atvyko čia apie 1 val., tačiau kiti žmonės šioje vietoje rinkosi ir, kaip sakė vyras, mėgino gelbėti gyvūnus gerokai anksčiau.

„Aš esu čia nuo pirmos nakties šiandien, žmonės čia jau budi antra para. Kažkaip, nežinau kaip, rado šituos šunis, jie labai prastos būklės, rado per dvi vietas – prie savininko namo gal dešimt šunų, mes, savanoriai, juos išlaisvinome, nors policija neleido, mes išlaisvinome. Dabar esame kitoje vietoje, Lentpjūvės gatvėje, čia yra gal dešimt šunų, žirgas, dvi besilaukiančios kalės su pilvukais, vienos būklė labai prasta. Žodžiu, baisu“, – emocingai kalbėjo Edvardas.

Pirmadienio rytą šioje vietoje susirinkę buvo nemažai žmonių, budėjo net keturi policijos ekipažai. Tačiau žmonės piktinosi, kad pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų. „Policininkai nieko neleido daryti, nei pamaitinti šunų, nei pagirdyti. Tikrai baisu, kas čia vyksta“, – sakė Edvardas.

Šiek tiek po devintos valandos ryto, anot vyro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų čia nebuvo – esą paskambinus buvo raginama kreiptis į policiją, nes tik gavusi pastarosios signalą VMTV galės reaguoti. Policija esą savo ruožtu siūlė kreiptis tiesiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

„Radome keturis negyvus mažus šunelius maiše. Du suspausti, gal pervažiuoti... Du šiaip negyvi, mažyčiai, dar net neprasimerkę. Kraupūs vaizdai. Aš šiaip ne silpnų nervų, bet net man čia buvo labai graudu žiūrėti“, – neslėpė Edvardas.

Transliaciją iš nelegalaus veislyno Širvintose žiūrėkite žemiau:

Anot susirinkusiųjų, šios teritorijos savininkas turi legalų veislyną ir tai galėjusi būti priežastis, kodėl iki šiol niekas neaptiko nelegalios veisimo vietos.

VIDEO: Širvintų veislyne gyvūnai laikomi baisiomis sąlygomis: vietos šeimininkas sako, kad žmonės įsivaizduoja, jog „šuo turi gulėti baltoje patalynėje“

Šeimininkas nieko blogo nemato

Vietos šeimininkas, prisistatęs tiesiog Algiu, žurnalistams sakė, kad negyvi gyvūnai yra ne jo, jis esą net nematęs jų, jei būtų matęs – gal būtų užkasęs ar kitaip sutvarkęs. Taip pat vyras tikino, kad jis atvežė maisto gyvūnams, bet esą policija neįleidžia jo į teritoriją. O vandens jis duodąs šunims kasdien.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusios veisyklos Širvintose šeimininkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusios veisyklos Širvintose šeimininkas

„Ten yra visi seniai, 12, 14, 16 metų. Tibeto mastifas ten yra 16 metų, tai kur jį vežti? Nuveši į prieglaudą, jam stresas, tai iš karto nugaiš. Tegu geriau čia nugaišta, užkasim, palaidosim. 16 metų su manim išgyveno, o dabar atiduot, širdį ir jam, ir man skauda.

Du mašina pervažiavo, atsinešiau nuo pagrindinio kelio, vakar išsivežė juos. Ką turiu, tą duodu, maisto turiu“, – kalbėjo šeimininkas.

Jie įsivaizduoja, kad šuo turi gulėti baltoje patalynėje ir dešrą ėsti, tai to nėra, čia ne tos paskirties šunys, – tikino šeimininkas.

Jis tikino, kad toliau esą rūpinsis turimais gyvūnais, išvalys gardus, duos maisto ir vandens, kai kurie sargauja. „Esu invalidas, tai draugai padeda išvalyti“, – sakė vyras, patvirtintas, kad ir namuose turi šunų, žirgus laiko.

„Jie įsivaizduoja, kad šuo turi gulėti baltoje patalynėje ir dešrą ėsti, tai to nėra, čia ne tos paskirties šunys“, – tikino šeimininkas.

Jis neslėpė, kad pasitaiko, jog sukergia šunis, padalina draugams ir pan., esą yra dirbančių ir pasienyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose

Merė įvardijo veisėją

Apie šį įvykį feisbuke rašė ir Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Pirmadienio rytą ji paskelbė vaizdo įrašą, kurį padarė pati apžiūrinėdama su veterinarais šunis. Anot merės ir kartu buvusių savanorių, šunų būklė labai bloga.

Įraše bandoma pakalbinti vietoje dirbusią VMVT specialistę, klausiama, ar toks elgesys su gyvūnais, kai kalės nuolat veda šuniukus, tinkamas, tačiau ši atsakė, kad bus atliekamas tyrimas ir bus duotas atsakymas raštu.

„Dar vienas žiaurus radinys teritorijoje – į maišą sumesti negyvi maži šuniukai. Po ką tik vykusio pokalbio su Valstybinės maisto ir veterinarijos departamento direktore į vietą atvyksta sudaryta nepriklausoma komisija atlikti nuodugnų tyrimą“, – dar parašė Ž.Pinskuvienė ir pridėjo nuotrauką.

Nuotrauka iš Živilės Pinskuvienės feisbuko/Širvintų kaime rasti negyvi šuniukai
Nuotrauka iš Živilės Pinskuvienės feisbuko/Širvintų kaime rasti negyvi šuniukai

Sekmadienį pirmojoje žinutėje ji teigė, kad mažame miestelyje žmonės vieni kitus pažįsta, gal todėl esą širvintiškiai buvo tokie sutrikę: „Gerai žinomas ūkininkas, veisėjas, su savo augintiniais žinomas kaip parodų dalyvis ir laimėtojas šiandien įtariamas gyvūnų nepriežiūra.

Tai, ką šiandien pamatėme kartu su gyvūnų teisių gynėjais, policijos pareigūnais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistėmis, sukrečia. Apleisti, blusuoti, žaizdoti šunys, arkliai, nevalyti gardai, antisanitarinės sąlygos... Skauda širdį matant ligotus, sulysusius keturkojus, besimėtančių kaulų krūvas ir net kaukolę...“ – rašė merė.

Gerai žinomas ūkininkas, veisėjas, su savo augintiniais žinomas kaip parodų dalyvis ir laimėtojas šiandien įtariamas gyvūnų nepriežiūra, – rašė merė.

Ž.Pinskuvienė taip pat tikina pareikalavusi VMVT, kad tyrimui paskirtų nevietinius pareigūnus – tai esą užtikrintų nešališką tyrimą.

Šunų būklė – prasta

Sekmadienį vėlai vakare merė paliko dar vieną įrašą savo feisbuko paskyroje kartu su vaizdo įrašu iš įvykio vietos.

„Įtampa Širvintų kaime juntama didžiulė. Žmonių minia vis auga. Policija skyrė pastiprintas pajėgas situacijai suvaldyti. Į įvykio vietą 21.45 val. atvyko ir aplinkosaugos pareigūnai.

Po veterinaro apžiūros savininkas sutiko atiduoti 5 prasčiausios būklės šunis, kuriuos perėmė gyvūnų globos savanoriai. Dėl kitų likimo bus sprendžiama rytoj, Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams surašius aktą ir patikrinus ūkininko turimus dokumentus.

Besirenkančių žmonių prašiau nusiraminti – emocijos šioje situacijoje verda, tačiau ne jomis vadovaujantis reikia ją spręsti“, – rašė merė.

Sekmadienį BNS pranešė, kad VMVT pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas