Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 10 /12:53

A.Veryga kol kas nemato priežasčių COVID-19 židinyje Kernavėje įvesti vietinį karantiną

Širvintų rajone trečiadienį nustatytas dar vienas užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis. Apie tai savo feisbuke rašo rajono merė Živilė Pinskuvienė ir pabrėžia, kad tai vėl susiję su Kernave. Iš viso rajone yra aštuoni užsikrėtę žmonės. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kol kas nemato reikalo miestelį uždaryti, kaip kad buvo uždaryta viruso židiniu tapusi Nemenčinė.
Rasos šventė Kernavėje
Rasos šventė Kernavėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paklaustas, ar Širvintų rajone neplanuojama imtis panašių priemonių, kaip buvo imtasi Nemenčinėje, A.Veryga tvirtino, kad kol kas tam nėra priežasčių.

„Viskas priklausys nuo to, kiek išplis pats virusas. Jei tai bus kažkokia lokali vieta – įmonė, įstaiga, tai tikrai vietovei karantino pritaikyti nereikia. Vienintelis atvejis, kai buvo pritaikytos griežtesnės priemonės, tai buvo Nemenčinė. Bet tada tikrai buvo daug užsikrėtusių kad ir vienoje įmonėje, bet plačiai galėjo ligą išplatinti šeimos nariams. Tai tada ir buvo pritaikytos tokios priemonės. Šiuo metu tikrai viskas priklauso nuo to, koks plitimas. Jei jis lokalus, tai nėra reikalo visą vietovę izoliuoti“, – aiškino ministras.

Užsikrėtė trys vaikai

Kernavėje kilęs koronaviruso židinysir toliau plečiasi – su juo susiję trys iš šešių naujų per praėjusią parą patvirtintų atvejų, trečiadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Antradienį vėlai vakare gavome duomenų, kad koronavirusu užsikrėtė trys šventėje Kernavėje dalyvavusių asmenų vaikai. Vaikai patys nedalyvavo šventėje, jie turėjo sąlytį su dalyviais. Jie nelankė ugdymo įstaigų, bet buvo tam tikrose šventėse, futbolo treniruotėse, šokių būrelyje. Šiai dienai nustatyta mažiausiai 12 asmenų, turėjusių su jais sąlytį“, – BNS trečiadienį sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Dar vienas naujas atvejis nustatytas trečiadienį. Apie jį pranešė merė.

„Nauja diena, nauja nerami žinia. Turime dar vieną registruotą COVID-19 atvejį Kernavėje“, – trečiadienio rytą feisbuke parašė rajono merė Ž.Pinskuvienė.

Jos teigimu, antradienį posėdžiavę Operacijų centras ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras priėmė ne vieną sprendimą, kuriuo mėginama užkirsti kelią tolesniam ligos plitimui.

O tie sprendimai patiko ne visiems. „Mieli širvintiškiai, po vakarykščio pranešimo apie Operacijų centro kartu su Visuomenės sveikatos centru priimtų sprendimų sulaukėme daugybės gyventojų klausimų, pasiūlymų, netgi nurodymų. Į visus juos atsakymai ruošiami“, – rašė merė.

Nauja diena, nauja nerami žinia. Turime dar vieną registruotą COVID-19 atvejį Kernavėje, – pranešė Ž.Pinskuvienė.

Antradienį Širvintų rajono savivaldybė pranešė, kad dėl koronaviruso plitimo grėsmės dviem savaitėms atšaukia kultūros ir sporto renginius, stovyklas, treniruotes, varžybas ir uždaro darželio grupę Musninkuose.

Operacijų centro posėdžio metu antradienio vakarą nutarta:

  • nuo šiandien 14-ai dienų atšaukti kultūros ir sporto renginius visame Širvintų rajone.
  • 14-ai dienų atšaukti stovyklas, treniruotes ir varžybas.
  • 14-ai dienų uždaryti darželio grupę Musninkuose.

„Imamės tokių priemonių, kadangi vyko kultūros centro renginys, kur buvo organizuojamas Vyriausybės „Ačiū, Lietuva“ birželio pirmą dieną ir sergantys asmenys dalyvavo toje šventėje ne tik kaip žiūrovai, bet ir kaip dalyviai, sergantys asmenys dalyvavo ir sporto treniruotėse“, – BNS sakė Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė ir pabrėžė, kad serga ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Ž.Pinskuvienės teigimu, priemonių imamasi, nes nerimą kelią padėtis po Kernavėje vykusios šventės, kai beveik kasdien diagnozuojami atvejai jos dalyviams arba su jais susijusiems asmenims.

„Vienareikšmiškai viskas susiję su Kernave“, – tvirtino Širvintų rajono merė.

Pasigenda tyrimų

Kalbėdama su 15min, Ž.Pinskuvienė teigė, kad savivaldybėje nuolat sulaukiama skambučių iš susirūpinusių gyventojų – esą net tiesioginį kontaktą su užsikrėtusiais turėję žmonės netestuojami.

„Žmonės skambina 1808, tačiau jie nenukreipiami tyrimui. Iš trečio, ketvirto karto šiaip ne taip išsiprašo, žmonės sako, kad jie turi meluoti, jog jaučia simptomus ir pan. Nesuprantame, kodėl taip yra. Savivaldybė prašo mobilios brigados, atliekančios COVID-19 tyrimus, tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kol kas priešinasi, nesuprantame, kodėl nenorime užkardinti viso šito. Šiandien jau kreipiausi į Operacijų centro vadovą Aurelijų Verygą dėl šito“, – sakė Ž.Pinskuvienė.

Žmonės skambina 1808, tačiau jie nenukreipiami tyrimui. Iš trečio, ketvirto karto šiaip ne taip išsiprašo, žmonės sako, kad jie turi meluoti, jog jaučia simptomus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, gegužės 30 dieną Kernavėje vykusioje gimtadienio šventėje iš viso dalyvavo aštuoni asmenys, iš jų užsikrėtė šeši – keturi iš Kernavės ir du iš Jonavos. Taip pat kol kas susirgo penki sąlytį turėję artimieji ir vienas bendradarbis.

Iš penkių užsikrėtusių sąlytį turėjusių asmenų trys yra vaikai, jie dalyvavo birželio pirmą dieną organizuotoje akcijoje, taip pat nustatyta, kad sąlytį su užsikrėtusiaisiais šventės dalyviais iš viso turėjo 61 asmuo, iš jų izoliuoti 47.

Anot Ž.Pinskuvienės, artimai susijusių, didžiulės rizikos asmenų sąrašas – didelis, skaičius artėja prie šimto. „Manome, kad bus daugiau. NVSC prašome mobilios komandos, kad būtų ištirta kuo daugiau Kernavės žmonių ir Širvintų, kadangi jau yra ir vaikų, kurie turėjo kontaktų ir birželio 1-osios padėkos koncerte, ir sporto mokykloje treniruotėse“, – teigė merė.

Savivaldybė, pasak merės, daro tai, ką gali – dviem savaitėms renginius atšaukė, uždarė Musninkų darželio grupę, nevyksta ir sporto treniruotės.

Švenčių nebus

Jau anksčiau skelbta, kad šiemet Kernavėje nevyks Gyvosios archeologijos dienos. Nebus ir tradicinių Joninių, jos atšauktos jau praeitą savaitę.

„Su rezervato, Kernavės muziejaus direktoriumi kalbėjomės, kad masės žmonių sukontroliuoti nepavyks. Žmonės atvažiuoja, ne penki ir ne dešimt tūkstančių žmonių kiekvienais metais. Kadangi yra sprendimai, jog gali tik iki 900 žmonių ir juos sukontroliuoti, kad jie stovėtų metro atstumu ar su kaukėmis, neįmanoma, tai nevaldoma.

Šitos šventės nebus šiais metais. Žinoma, žmonės atvažiuos, vaikščios piliakalniais. Piliakalniai nėra uždaryti, rekomenduojame žmones išeiti, būti gryname ore, bet vengti didesnių susibūrimų“, – aiškino Ž.Pinskuvienė.

Šiuo metu neveikia ir Kernavės archeologinės vietovės muziejus, nes tarp jo darbuotojų irgi yra užsikrėtusiųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasos šventė Kernavėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasos šventė Kernavėje

Prašo perkelti Pirmosios komunijos šventę

Merė teigia, kad prašoma sumažinti ir asmeninių švenčių: „Viešai kreipiamės į žmones, prašome, jeigu įmanoma, sumažinti asmeninių švenčių, bet Operacijų centro yra tik rekomendacijos. Mes žmonių galime tik prašyti. Manome, kad mūsų žmonės supratingi, tą parodė ir šitie du mėnesiai, nes puikiai kaip rajonas laikėmės. O dabar čia toks atvejis.

Šiandien su bažnyčios dekanu buvo pokalbis, nes yra didžiulė šventė birželio 20 d. organizuojama – vaikų komunija. Vėl vaikai, tėvai iš viso rajono, todėl prašome, kad vyskupo paprašytų perkelti, gal tikrai galima dar savaitei pavėlinti“, – kalbėjo Ž.Pinskuvienė.

Tokiu būdu norima išlaukti dvi savaites po paaiškėjusių atvejų. Merė tvirtina, kad ir dėl Musninkų darželio sprendimai buvo priimti ne šiaip sau, tačiau dėl asmens duomenų apsaugos ji teigė negalinti atskleisti daugiau detalių.

Šiandien su bažnyčios dekanu buvo pokalbis, nes yra didžiulė šventė birželio 20 d. organizuojama – vaikų komunija. Prašome, kad vyskupo paprašytų perkelti, – sakė Ž.Pinskuvienė.

„Tėvų pasipiktinimas yra, bet kadangi mes turime daugiau informacijos, kurios dėl duomenų apsaugos negalime atskleisti, prašome supratimo. Šitą sprendimą Operacijų centras priėmė žinodami tam tikrus dalykus. Tėvai pyksta, bet mes manome, kad mes priėmėme gerą sprendimą vardan tų pačių vaikų, kitų žmonių“, – teigė merė.

Skautai kraustosi 10 km į kitą rajoną

„Skautų slėnis“ savo vasaros stovyklas taip pat organizuoja Širvintų rajone – Špokiškyje, tad savivaldybės priimti sprendimai tiesiogiai palietė ir juos. Tačiau jaunieji skautai be pirmosios stovyklos, kuri prasideda birželio 15 d., neliks.

Kaip sakė „Skautų slėnio“ vadovas Jonas Dragūnas, visa laimė, kad yra ir antroji stovyklavietė – visiškai netoliese, už 10 kilometrų, tačiau jau Ukmergės rajone.

„Mums pasisekė, kad ta stovyklavietė prie Širvintų yra mūsų antroji, pirmą turime Ukmergės rajone, dešimt kilometrų nuo tos. Tai kelsime veiklas į savo pirmąją stovyklavietę. Skausminga, nes atšaukiamos stovyklos, renginiai, o mūsų stovykla po trijų dienų, viskas suvežta, vadovai pasiruošę startuoti, visa infrastruktūra suruošta. Labai daug investicijų padaryta, tik dėl to. Bet dar turime tris dienas sureagavimui, priekabos dabar marširuos pirmyn atgal, visą inventorių suvežiosime į kitą stovyklavietę“, – teigė J.Dragūnas.

Mums pasisekė, kad ta stovyklavietė prie Širvintų yra mūsų antroji, pirmą turime Ukmergės rajone, dešimt kilometrų nuo tos. Tai kelsime veiklas į savo pirmąją stovyklavietę.

Pagal karantino reikalavimus ruošiantis stovykloms teko šį tą keisti. Anot J.Dragūno, skautų stovykloje nėra namelių, lovų, tad šiuo atveju viskas buvo paprasčiau, tačiau teko rūpintis papildomai vandentiekiu ir pan.

Paklaustas, ar tėvai nebijo išleisti savo atžalų į stovyklas per koronaviruso pandemiją, J.Dragūnas sakė, kad jų stovyklos jau beveik užpildytos, o pamainų nusimato aštuonios. Esą skirtumas tik toks, kad tėvai registruoti vaikus pradėjo ne balandį, kaip būdavo paprastai, o gerokai vėliau, kadangi buvo daug nežinios dėl karantino.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žygis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žygis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 10 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius: 1733
  • Sergančių žmonių: 280
  • Per antradienį patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 6
  • Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius: 74
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 1369
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 285

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas