Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 06

Siūlymas politikams: jokių privilegijų antivakseriams, o nesiskiepyti turi pasidaryti per brangu

Portalo 15min aktualijų laidoje „15/15“ dalyvavęs teisingumo ir viešojo valdymo reformų ekspertas Dovydas Vitkauskas suabejojo valdžios sprendimu visiems be išimtiems nemokamai suteikti teisę testuotis nuo COVID-19. Pasak pašnekovo, tai neturėtų tęstis amžinai, o kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad sukuriamos finansinės paskatos didina visuomenės įsitraukimą vakcinuojantis.

Nemokami testai – iliuzija antivakseriams

„Galimybių paso idėja, kuri suteikia nemokamus (COVID-19 – red.past.) testus, sukuria tam tikrą iliuziją antivakserių akyse. Esą ir toliau bus galima nesiskiepyti ir gauti tokias pat paslaugas ir teises, paraleliai su pasiskiepijusiais, persirgusiais ir imunitetą turinčiais asmenimis. Tai yra strategiškai pavojinga“, – sako ekspertas.

Todėl D.Vitkauskas tikisi, kad valdžios požiūris bent jau dėl testų, apmokamų iš mokesčių mokėtojų pinigų, pasikeis kaip įmanoma greičiau. Iškart, kai tik bus prieinamos vakcinos visiems šalies gyventojams.

„Vakcinacija turi būti masinis dalykas. Tai yra visuomenės solidarumo klausimas. Be abejo, nedidelė visuomenės dalis gali turėti savo nuomonę ir to nedaryti. Taip yra visur, bet tiems žmonėms tai turi būti per brangu ir kai aš sakau – per brangu, tai visų pirma valdžia pati neturi suteikti privilegijų“, – įsitikinęs D.Vitkauskas.

VIDEO: 15/15: ar visuotinis vakcinavimas įdomus verslui tik tiek, kiek gali gauti iš to naudos?

Pasak laidoje „15/15“ dalyvavusio pašnekovo, tai nebūtų naujiena. Tai veikia Vakarų Europoje, tarkim, Vokietijoje. Čia galioja devynių virusinių ligų sąrašas, nuo kurių nepaskiepijus į darželius ar mokyklas vedamų vaikų, tėvams skiriamos piniginės baudos.

Mes gyvename ekstremalioje situacijoje.

Galimybių pasas ne privilegija?

Bet koks bandymas įteisinti lengvatas turintiems imunitetą nuo COVID-19 yra palydimas komentarais apie žmogaus teisių pažeidimus.

Teiraujantis, ar visuotinės pandemijos akivaizdoje žmogaus teisės turėtų būti aukščiau žmonių gyvybių, D.Vitkauskas tikina, kad visų pirma reikia suprasti, jog gyvename neįprastu laikotarpiu:

„Mes gyvename ekstremalioje situacijoje. Ji nėra tokia kaip karas, bet tikrai yra pakankamai panaši į karą. Ekstremaliose situacijose būna kitos taisyklės. Laikinos, bet kitos.

Tikslas yra duoti vakciną, suteikti galimybę visiems pasiskiepyti ir naudotis tomis pačiomis naudomis ir greičiau kartu išeiti iš visų šitų karantino apribojimų.

Visuomenės interesams svarbios taisyklės turi turėti pirmenybę. Manau, mes galėtume paklausti, ar diskriminuojami tie, kurie baudžiami, nes vairuoja be saugos diržo, ar diskriminuojami tie, kurie nemoka mokesčių, ar diskriminuojami tie, kurie vengia kariuomenės karo metu. Aš manau, šiuo metu yra tam tikra reikmė didesniam visuomenės solidarumui.“

Pandemijos kontekste D.Vitkauskas siūlo atsisakyti naudoti žodį „privilegija“. Tai asocijuojasi su viduramžiais ir aristokratija, o galimybių pasas nėra privilegija, jo tikslas yra išplėsti, o ne susiaurinti visuomenės dalį, kuri gali juo naudotis.

„Tikslas yra duoti vakciną, suteikti galimybę visiems pasiskiepyti ir naudotis tomis pačiomis naudomis ir greičiau kartu išeiti iš visų šitų karantino apribojimų. Dėl to, aš manau, kad lyginti galimybių pasą su kažkokiais apartheido ar viduramžių, ar fašistiniais ribojimais tikrai yra neproporcinga ir neadekvatu“, – sako pašnekovas.

Aktualijų laida „15/15“ transliuojama kiekvieną darbo dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas