Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22 /12:39

„Skaidrinam“ papurtė Akmenės rajoną: nusidriekė pinigų grąžintojų eilė

„Skaidrinam“ iniciatyva ištyrinėjo Akmenės rajoną. Po žurnalisto Ryto Staselio vizito Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas grąžino į biudžetą 1700 eurų, vicemeras Tomas Martinaitis – 2600 eurų, o iš viso į Akmenės rajono biudžetą grįžo beveik 14 000 eurų.
Vitalijus Mitrofanovas
Vitalijus Mitrofanovas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas rašo, kad beveik visi Akmenės politikai turėjo mažiausiai po 10 skirtingų mokėjimo kortelių (meras V.Mitrofanovas – 12, vicemeras T.Martinaitis – 18), o trys tarybos politikės – I.Žilienė, J.Žilienė ir V.Žakienė pateikė kuro čekius, už kuriuos atsiskaityta atitinkamai 45, 50 ir 52 skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

Nors Akmenės savivaldybė turi 16 tarnybinių automobilių, meras V.Mitrofanovas veržėsi važinėti su savu ir pateikė net 242 kuro čekius.

Trys tarybos politikės – I.Žilienė, J.Žilienė ir V.Žakienė pateikė kuro čekius, už kuriuos atsiskaityta atitinkamai 45, 50 ir 52 skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

Akmenės rajono savivaldybės tarybos reglamente nurodoma, kad 2019-2023 m. kadencijai išrinkti vietos politikai galėjo kompensuoti iš mokesčių mokėtojų pinigų savo veikloje patirtas kanceliarines, ryšio, transporto ir biuro nuomos išlaidas. Lubos gan įprastos – pusė minimalios mėnesinės algos.

Tačiau vietos politikų polinkis trankytis po degalines vertė valdančiąją socialdemokratų (LSDP) bei valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) koaliciją apetitus 2021 m. pabaigoje apriboti iki MMA koeficiento 0,46.

Sunku pasakyti, koks buvo vietos politikų santykis su rinkėjais, nes pavarčius dokumentus, kyla įspūdis, kad politikų gyvenimas virė aplink tris UAB „Saurida“ degalines rajone. Viena jų – Pašakarnių kaime, šiauriau Naujosios Akmenės. Antroji – Pirmojoje Akmenėje. Ir trečioji –strategiškai svarbiausia – šalia Naujosios Akmenės autobusų stoties Vinco Kudirkos gatvėje, kur ateina kelias iš Šiaulių. Ji surinko didžiausią dalį apyvartos, kurią užtikrino Akmenės mokesčių mokėtojai.

Savivaldybės finansininkai nesugebėjo pareikalauti, kad politikai į buhalteriją neštų vardinius kuro čekius. Visi jie – be asmens kodo, vardo, pavardės ir gyvenamosios vietos adreso.

A.Lizdenis: neįtikėtini įgūdžiai

Tėvynės Sąjungos (TSLKD) atstovas gydytojas Antanas Lizdenis registravo du automobilius. Vieną – „Mazdą“ – varomą benzinu, kitą – „Mercedes Benz – 100“ – dyzelinu.

Nuotr. iš vrk.lt/Antanas Lizdenis
Nuotr. iš vrk.lt/Antanas Lizdenis

Dėl benzininės „Mazdos“ jam teko pasirašyti specialią panaudos sutartį su Agne Braziene, kuri, panašu, kad irgi yra to krašto kolegė gydytoja. Todėl esą degalinėse pirko ir benziną, ir dyzeliną, per nepilnas dvi valandas sukeisdamas automobilius. Pono Lizdenio įgūdžiai degalinėse kartais buvo tiesiog neįtikėtini. Pavyzdžiui, susisukti dviejose tos pačios degalinės Klaipėdoje kolonėlėse per tris minutes. Viso labo 56,28 litrų benzino, jeigu ką.

Tačiau A.Lizdeniui panorėjus susisukti degalinėje, perkant skirtingas kuro rūšis užtenka ir minutės. Tiksliau 64 sekundžių. Nesvarbu, kad tai gana galingos 42,5 l dyzelino ir beveik 29 l benzino Futura 95 čiurkšlės.

Aptariant tarybos nario A.Lizdenio požiūrį į mokesčių mokėtojų pinigus apskritai, vartant čekiukus neįmanoma neatkreipti dėmesio į kvitą, kurio kalkuliacijoje – šokoladinis sūrelis „Pasaka“ su aguonomis. Nors jis kainuoja pusę euro, Tarybos nariui atrodo, kad mokesčių mokėtojų reikalas jį išalkusį kelyje pamaitinti.

V.Mitrofanovas: 12 kortelių ir mylimas operatorius

Prieš pradėdami keliauti po Akmenės savivaldybę pagal abėcėlinį sąrašą, stabtelkim ties miesto tėvu, maitintoju ir ilgamečiu meru – socialdemokratu Vitalijumi Mitrofanovu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas

Kilus „Skaidrinam“ bangai jis buvo tas LSDP balsas, kuris daugiausiai kalbėjo viešai, dalyvavo laidose, ramino visus ir aiškino, kad pas jį Akmenėje tai įvestos specialios procedūros, automobiliai registruoti, tai viskas tikrai tvarkoje.

Bet antroje metų pusėje pats tyliai tyliai grąžino į savivaldybės kasą 1,4 tūkstančio eurų.

Meras praėjusią kadenciją elgėsi kaip eilinis tarybos narys, tai yra ėmė išmokas beveik iki limito ribos, tačiau patyrė tik transporto išlaidas.

Dabar šiek tiek pasiaiškinkim savivaldybės transporto struktūrą.

Administracijos vadovė Aromeda Laucienė „Skaidrinam“ informavo: „Akmenės rajono savivaldybės administracija šiuo metu nuosavybės teise valdo 9 tarnybinius automobilius, nuomos pagrindais – 7 automobilius. Jais gali naudotis visi administracijos darbuotojai, kuriems direktoriaus įsakymu suteikta teisė tai daryti, įskaitant Administracijos direktorių ir Mero komandą. Merui ir vicemerams atskiri tarnybiniai automobiliai ir vairuotojai nėra priskirti. Savivaldybės administracijos tarnybinių automobilių kuro apskaita vykdoma administracijos teisės aktų nustatyta tvarka.“

Išvertus į žmonių kalbą – savivaldybė turi 16 tarnybinių automobilių, bet rajono valdžia vis tiek kompensuojasi išlaidas tarsi visur važinėtų su asmeniniais.

V.Mitrofanovas nurodė, kad naudoja dyzelinį „Audi Q7“. Ir degalinėse pirko tik dyzeliną. Taip tvirtiname peržvelgę 242 buhalterijai mero pateiktus čekius.

Tačiau tai nereiškia, kad p. Mitrofanovui neturime klausimų. Turime dabar, turėjome ir anksčiau, kada kreipėmės į jį el. laišku, į kurį jis taip ir neatsakė. Tačiau jis atsakė kolegoms, klaususiems apie kuro išlaidas: „Nuvykus į bet kokią bendruomenę, šventę ar renginius, kurie turi kažkokį afterparty, visada būna pasiūlymų pavartoti tam tikrų skysčių ir šiuo atveju klausimas – jeigu tu to nedarysi, tai visi sakys, kad meras pasikėlęs ar dar kažką. Tai labai geras pasiteisinimas, kad aš pats esu prie vairo“.

Vienas originalesnių pasiaiškinimų – meras nesinaudoja tarnybiniais automobiliais ir vairuoja pats, kad nuvykęs į renginį neprisigertų.

Viena vertus, 12 perkant degalus jo naudotų mokėjimo kortelių fiziniam asmeniui – lyg ir daugoka.

Ne daugiausiai Akmenėje ir Lietuvoje, bet akivaizdžiai daugiau nei paprastai per ketverius metus naudoja statistinis Lietuvos pilietis.

Antras svarbus klausimas. Meras Mitrofanovas iš saviškių neišsiskyrė ir tuo, kad mėgo degalus pirkti „Sauridoje“. Vėlgi – suprantame, kad šio tinklo degalinės – strategiškai svarbiose ir patogiose Akmenės rajono vietose. Tačiau mero preferencijas vienam šios degalinės operatoriui – Raimondui L. – suprasti sunkiau. Buvo mėnesių, kad V.Mitrofanovas visą mėnesį kurą pylėsi tik pas „Sauridos“ Raimį. Viskas tik grynais. Kartais meras pateikdavo labai anksti – pusę septynių ryto išmuštą čekį. Taip pat atkreipsim dėmesį, kad daugiau kaip 10 kartų piltas kuras 2020 lapkritį – per patį pandemijos karantiną. Ir visus tuos kartus meras niekaip negaudavo tarnybinio automobilio.

Iš tų 242 mūsų tyrinėtų kartų „Sauridoje“ 104 sykius V.Mitrofanovą aptarnavo Raimondas L. Tai kokie du penktadaliai visų pirkimų. Antroje vietoje pagal V.Mitrofanovui suteiktas paslaugas degalinėje esanti Edita Ž., paslaugas teikė tik 55 kartus.

Šis aspektas beigi faktas, kad pirkdamas kurą „Sauridoje“ meras naudojo bent dešimt skirtingų tinklo nuolaidų kortelių, leidžia galutinai nenumarinti įtarimo, kad p. Mitrofanovas ne tik ten kurą pylė, bet ir svetimus čekiukus medžiojo. Gal ne pats naršydamas šiukšliadėžes, o padedamas degalinių operatorių (...)

G.Adomaitis: dešimt kortelių

Kitas galingas anos kadencijos autolenktynininkas taryboje – žaliavalstietis (LVŽS) ūkininkas Gedas Adomaitis, kuris dirbo Sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos komitete.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gedas Adomaitis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gedas Adomaitis

Pripažįstame, G. Adomaitis vairavo ne pačius ekonomiškiausius automobilius – jo deklaracijoje „Mercedez Benz – 350“ ir „Volvo V70“.

2021 m. gegužė. 114,5 litro degalų per keturias dienas. 2021 m. gruodis. Penki pirkimai per penkias dienas. 162 litrai degalų.

Aptariant G. Adomaičio santykio su degalinėmis specifiką, galėtume pasiūlyti savotiško „dvigubo dublio“ terminą, t.y. kada politikas lankėsi degalinėje mažiausiai du kartus per vieną dieną ir pirko kiekvieną kartą daugiau nei 10 litrų degalų mokesčių mokėtojų sąskaita.

Aną kadenciją politikas tokių pasiekimų fiksavo mažiausiai penkis. 2021 m. vasario 5, vasario 20, balandžio 1, balandžio 22, lapkričio 13. Balandžio 1 kasininkė Birutė Adomaičiui muša du čekius su 18 minučių tarpu, lapkričio 13 kasininkė Inga su 30 minučių tarpu.

Savo ekskursijose po degalines G.Adomaitis naudojo bent dešimt mokėjimo kortelių.

S.Bucevičius: 16 mokėjimo kortelių, 28 nuolaidų kortelės

Jo kolega – liberalas (LLS), buvęs „darbietis“ ir eksseimūnas Saulius Bucevičius per kadenciją jų naudojo šiek tiek daugiau – 16.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Bucevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Bucevičius

Apskritai S.Bucevičius rodė išskirtinius įpročius. Jeigu dauguma jo kolegų prekinosi degalais „Sauridoje“, jis mėgo „Prie Lukšto“ degalinę Telšiuose. Ten dažniausiai ir pirko degalus. Arba norėjo, kad visi patikėtų, kad jis ten degalus pirko. Nes čekiuose radome net 28 degalinės „Prie Lukšto“ nuolaidų korteles.

Būtų įdomu pasitikrinti, kiek telšiškių šiame sąraše rastų numerius kortelių, kurias jie turi savo piniginėje.

V.Balkauskas: važiavo ir važiavo

Socialdemokratas, buvęs Akmenės ugniagesių viršininkas Vladislovas Balkauskas taip pat nesikuklino zyliodamas automobiliais.

Dvigubus dublius jo pateiktuose dokumentuose taip suradome tris kartus – 2022 liepos 13 jo čekiai iš dviejų skirtingų „Sauridų“ maždaug per valandą. Vienur grynieji, kitur jau traukiama kortelė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vladislovas Balkauskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vladislovas Balkauskas

Tačiau jo gebėjimai blaškytis Akmenės ir ne tik rajono keliais gali įkvėpti kiekvieną mokesčių mokėtojų pinigų švaistūną.

2022 m. gruodžio pradžia – keturi kuro pirkimai, dvi degalinės, 132,4 litro dyzelino ir, numanomai, pusantro tūkstančio kilometrų Akmenės rajono keliais. Kaip į gaisrą kokį.

Kitas atvejis – 2021 m. sausio vidurys. Keturias dienas į degalinę kasdien, 137,4 l degalų, numanomai pusantro tūkstančio kilometrų Akmenės keliais.

V.Balkauskas degalinėse atsiskaitė 11 skirtingų mokėjimo kortelių.

N.Bartkevičienė: 13 kortelių

Socialdemokratė Nijolė Bartkevičienė, gerbiama regiono gydytoja-endokrinologė, išmokas iš Akmenės rajono iždo sėmė lygiai su visais.

Nuotr. iš vrk.lt/Nijolė Bartkevičienė
Nuotr. iš vrk.lt/Nijolė Bartkevičienė

Degalinėse atsiskaitė 13 skirtingų mokėjimo kortelių. Tačiau ir jos pateiktuose dokumentuose radome panašų „nutrūkimą“, kada politikė per keturias dienas – 2022 kovo 14-17 – keturiskart apsilankė degalinėse ir nusipirko beveik 90 litrų degalų. Žinoma, tai kukliau nei anksčiau mūsų paminėtieji, tačiau viskas visvien Akmenėje, „Sauridoje“, ir iki tūkstančio kilometrų kelionių rajono keliais už pusantro šimto rinkėjų eurų.

J.Dunauskaitė: 10 kortelių, penkių dienų kelionė

Tėvynės Sąjungos (TSLKD) atstovė Jadvyga Dunauskaitė, buvusi Seimo narė, konservatorių kandidatė į Akmenės merus, kuri surinko tik nepilnus 4 proc. rinkėjų balsų.

Nuotr. iš vrk.lt/Jadvyga Dunauskaitė
Nuotr. iš vrk.lt/Jadvyga Dunauskaitė

Jos šiandien taryboje nebėra, mokėjimo korteles degalinėse naudojo kukliau – tik 10. Tačiau ir jos sąskaitose radome bent vieną dvigubą dublį (2021.05.24), kada iš ryto nusipirko 47,71 l degalų, o po nepilnų trijų valandų vėl suko į tą pačią „Sauridą“ Pašakarniuose ir pylėsi 28,74 l. Už daugiau nei 90 Eur.

Dar tarp Dunauskaitės pateiktų popierių radome įrodymų, kad tarybos narė norėjo įtikinti arba iš tikrųjų 2021 spalio-lapkričio sandūroje atliko įspūdingą penkių dienų kelionę rajono keliais, kurios metu šešiskart pirko kurą (185,06 l) mokesčių mokėtojų sąskaita (193,76 Eur.).

Pats pirmasis pirkimas dar Pirmojoje Akmenėje. Vėliau visas veiksmas vyko taip, kad keliadienio vojažo atskaitos tašku buvo tapęs Pašakarnių kaimas. Įspūdinga, turint galvoje, kad su tokiu kiekiu degalų turėjo būti įveikti 1500-2000 kilometrų.

J.A.Januitienė: dvigubi dubliai, 27 kortelės

Liberalų sąjūdžio atstovė Jolanta Ada Januitienė, Naujosios Akmenės sanatorijos vedėja.

Nuotr. iš vrk.lt/Jolanta Ada Januitienė
Nuotr. iš vrk.lt/Jolanta Ada Januitienė

Per praėjusią kadenciją surinko antrą didžiausią dvigubų dublių skaičių. Jos pateiktuose dokumentuose jų suskaičiavome septynis.

2021 m. liepos 16 d. 100 l degalų už už 115 Eur.

2022 m. kovo 9 d. 90 l degalų už 190 Eur.

2022 m. gegužės 8 d. 40 l degalų už 70 Eur.

2021 m. balandžio 8 d.80 l degalų už beveik 90 Eur.

2021 m. balandžio 20 d. Beveik 80 l degalų už beveik 90 Eur.

2021 m. vasario 4 d. 90 l degalų už 90 Eur.

2019 m. rugsėjo 10 d. 35 l degalų už 40 Eur. Per 23 minutes.

Ponia Januitienė kadencijos viduryje buvo surengusi įspūdingą pasivažinėjimą Akmenės rajono keliais, kada per tris dienas kasdien lankėsi „Sauridos“ degalinėse, nusipirko beveik 144 l degalų už beveik 200 Eur.

Lapkričio 12 mokėjo kortele 8060, lapkričio 13 kortele 8824, lapkričio 14 grynais.

Kadencijos metu atsiskaitydama degalinėse J.A.Januitienė naudojo net 27 mokėjimo korteles.

A.Klimas: 11 kortelių

Praėjusiąją kadenciją pagal Liberalų sąjūdžio sąrašą į ARST išrinkto Albino Klimo šiandien taryboje nebėra.

Jo naudotų mokėjimo kortelių skaičius – kuklesnis. Tik 11.

Nuotr. iš vrk.lt/Albinas Klimas
Nuotr. iš vrk.lt/Albinas Klimas

Tačiau ir jis sugebėjo pelnyti bent porą dvigubų dublių per kadenciją. Pirmąjį – 2021 m. vasario paskutiniąją dieną.

Antrąjį – arčiau kadencijos pabaigos, 2022 m. liepos 30 d. Per dieną nusipirkęs 74 l dyzelino už beveik 140 mokesčių mokėtojų eurų.

Dar radome A.Klimo surengtą pasivažinėjimą po degalines 2020 m. pačioje spalio pabaigoje, kada arba buvo kažkokių svarbių Akmenės rajono rinkėjams reikalų, arba spaudė mėnesio pabaiga, kada reikėjo išnaudoti išmokų limitus. Bet kuriuo atveju rezultatas – 129,13 l dyzelino už 126,42 Eur.

B.Kulvinskienė: triskart per dieną

Socialdemokratė Birutė Kulvinskienė, dabartinė tarybos Etikos komisijos vadovė ir NŽT vyr. specialistė.

Nuotr. iš vrk.lt/Birutė Kulvinskienė
Nuotr. iš vrk.lt/Birutė Kulvinskienė

Etikos komisijos vadovė yra viena tų, kurie pirkimo degalinėse varžytuvėse yra pelniusi trigubą dublį. T.y. pirkusi bent 10 l degalų triskart per vieną dieną.

Keturi „Skaidrinam“ atrasti B.Kulvinskienės dvigubi dubliai taip pat ypatingi. Nes įvertinus juos pagrindžiančius čekiukus atrodo, kad politikė važinėjo automobiliu, kurio bakas tiesiog kiauras.

2021 m. balandžio 15-oji. Pirmąsyk į „Sauridą“ užsuka 10:36 val. Pilasi 40 l dyzelino už 42,8 Eur. Po dvidešimt minučių ji – vėl toje pačioje „Sauridoje“, nes reikia nusipirkti dar 43,86 l dyzelino už 46,93 Eur. 2021 gruodžio 24-ąją, per Kūčias 12:06 „Baltic Petroleum“ perka 44,14 l dyzelino už 55,17 Eur, kompensuojama suma 43.48 Eur. O tik po pusvalandžio, jau „Sauridoje“ – dar 30 l už 39,9 Eur. Ne kitaip – varvėte išvarvėjo.

2022 m. sausio 15-oji. 13:16 val. 42,49 l dyzelino už 56,51 Eur. Po dešimties minučių – 13:26 val. Į akivaizdžiai tuščią baką – dar 15 l dyzelino. Su bjauriu nerimu – kaip nusigauti ligi namų...

2022 m. rugsėjo 9-oji. 16:32 val. 48,03 l dyzelino už 86,46 Eur. Tačiau beveik pusės šimto litrų užtenka vos pusvalandžiui, nes 16:55 val. – B.Kulvinskienė – vėl „Sauridoje“ ir perka 51,7 l. dyzelino už 92,55 Eur.

Mįslė tik, kaip B.Kulvinskienei kiauru baku pavyko surengti bent du turus Akmenės rajono keliais? Pirmasis įvyko 2021 m. lapkritį, kada per keturias dienas buvo nupirkta veik 120 l dyzelino už beveik 160 mokesčių mokėtojų eurų.

Sakytume, tai galėjo būti tikras „Tour de Lituanie“. Tačiau tokia versija kelia abejonių dėl to, kad viskas vyko aplink „Sauridos“ degalines.

Antrasis grandiozinis turas vyko tų pačių metų rugpjūčio 13-15 d., kada per tris dienas pirkta 120,95 l dyzelino už 147,71 Eur.

L.Lileikis: gal kiauras bakas?

Dar vienas Akmenės politikas, kuriam senokai laikas susirūpinti savo automobilio bako sandarumu ar ekonomiškumu – socialdemokratas, socialinis darbuotojas Linas Lileikis.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Linas Lileikis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Linas Lileikis

Jis anoje kadencijoje vairavo dyzelinu varomą „Mercedes Benz 100“. Kuris degalus rijo it velnias.

Antai 2022 m. vasario mėnesį jis atliko trijų dienų turą rinkėjų interesu, per tris kartus nusipirko 152,89 l dyzelino už 216,32 Eur. Jei būtų normalus automobilis, p. Lileikis galėjo nukakti daugiau nei porą tūkstančių kilometrų. Tačiau jam, matyt, tiek nepavyko. Tiesa, aplankė Šiaulius. Rinkėjų intereso ieškodamas.

Antrą kartą trijų dienų turą L.Lileikis surengė 2021 m. lapkričio 4-6 d. Vėl trys dienos, trys apsilankymai degalinėse, 136,67 l dyzelino už 184,01 Eur.

Turo metu keturi čekiai buvo apmokėti grynais, o du skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

L.Lileikis tenkindamas savo ir savo automobilio apetitą 2019-2023 m. atsiskaitė 18 skirtingų mokėjimo kortelių.

T.Martinaitis: 21 kortelė

Judame toliau. Arčiau rajono valdžios. Iš pradžių – Tomas Martinaitis. Socialdemokratas ir Akmenės vicemeras. Jaunas, perspektyvus politikas, kuriam šiemet sukanka 35-eri. Beje, „Auksinio proto“ superfinalo dalyvis.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Martinaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Martinaitis

T.Martinaitis yra deklaravęs du „Toyota“ markės automobilius: dyzelinį „Avensis“ bei hibridinį (benzininį-elektrinį) „Corolla“. Taigi ir pirko dyzeliną su benzinu per daug nesikuklindamas: iki išmokų limito.

Vicemeras, kaip ir daugelis kolegų buvo pamėgęs „Sauridą“. Ypač dalykiški santykiai jį siejo su „Sauridos“ operatore Birute M., iš kurios jis kurą kartais pirkdavo ištisais mėnesiais. Kaip 2020 m. lapkritį.

Pradėjus žymėtis T.Martinaičio naudotų mokėjimo kortelių numerius vienu metu jų skaičius viršijo penkias dešimtis, tačiau finansininkės parodė dokumentus, kuriais bankas pripažino užskaitos anomaliją ir patvirtino jį mokėjus sava kortele, kurios paskutinių numerių kombinacija yra 1234.

Vis dėlto net su paaiškinimais jų skaičius pasirodė gana solidus – 21.

Dar T.Martinaičio pateiktuose popieriuose radome dvigubų dublių.

2021 m. rugsėjo 14, antras 2022 m. lapkričio 15-ąją. Atkreiptume dėmesį, kad tądien laiko tarpas tarp dviejų užsipylimų toje pačioje „Sauridoje“ – ne visai pilnas pusvalandis. Dar vicemeras mėgo pasivažinėti. Radome dokumentų, kurie liudija apie trijų dienų turą su trim vizitais į degalines, 97,31 l kuro už 110,23 Eur.

S.Momkauskas: 12 kortelių, 8 dvigubi dubliai

Dar vienas socialdemokratas Saulius Momkauskas – politikas, sportininkas, fizinio lavinimo mokytojas.

Nuotr. iš vrk.lt/Saulius Momkauskas
Nuotr. iš vrk.lt/Saulius Momkauskas

Per aną kadenciją atsiskaitydamas degalinėse pateikė 12 skirtingų mokėjimo kortelių.

Jis – kaip ir dera krepšininkui vienas dvigubų dublių karalių per kadenciją surinkęs jų aštuonis ir vienu aplenkęs liberalę J.A.Januitienę. Per visą kadenciją iš kasos gavęs 14.790,08 Eur.

2022 m. rugsėjo 7 d. 62 l degalų už 113 Eur.

2022 m rugpjūčio 23 d. 42 l degalų už beveik 76 Eur.

2021 m. balandžio 28 d. 100 l degalų už 110 Eur.

2022 m. gruodžio 6 d. 31,44 l degalų už 54,16 Eur.

2022 m. gruodžio 22 d. 35 l degalų už 57 Eur.

2022 m. gruodžio 5 d. 62,63 l degalų už 110 Eur. Per 15 minučių.

2021 sausio 13 d. 72 l degalų už 70 Eur.

A.Nicius: 7 dvigubi dubliai, mylima operatorė

Dar vienas Akmenės politikos personažas, pasidalinęs dvigubų dublių karaliaus laurus kartu su S. Momkausku –Apolinaras Nicius 2023 m. rinkimus pralaimėjęs Liberalų sąjūdžio kandidatas į Akmenės rajono merus, buvęs vicemeras ir dabartinis opozicijoje esančios frakcijos lyderis.

Apolinaras Nicius
Apolinaras Nicius

Praėjusiąją kadenciją jis taip pat išsiurbė maksimalias tarybos nario veiklai skirtas išmokas – 14.790, 08 Eur. Vartydami jo pateiktus dokumentus radome taip septynis dvigubus kuro pirkimo dublius.

2019 m. Birželio 10-oji. 74 l degalų už 83 Eur.

2020 m. rugpjūčio 3 d. Beveik šimtas litrų degalų už 90 per kiek daugiau nei dvi valandas.

Kitaip tariant, vos per dvi valandas A.Niciaus automobilio bakas, kuriame buvo mažiausiai 46 l kuro, tapo apytuštis.

2020 m. spalio 7-oji. Beveik 70 l degalų už 77 Eur.

2020 gruodžio 22-oji. 42 l degalų už įų Eur. Per nepilnas dvi valandas.

2022 m. sausio 12 d. 53 l degalų už 70 Eur.

2021 m. birželio 3-oji. 70 l degalų už 75 Eur. Per dvi valandas.

A.Nicius, kaip ir keli kiti ARST liberalai mėgo pirkti degalus ne tik „Sauridoje“, bet ir „Kvistijos“ degalinėje. Akis kliūva ir už to, kad „Kvistijos“ operatorė Jolanta Stulpinienė buvo ta, pas kurią pirkti kuro p. Nicius vykdavo ypač noriai. Buvo mėnesių, kada tarybos narį aptarnavo tik J.Stulpinienė.

R.Norbutas: įspūdinga mėnesio pabaiga

Ūkininkas, buvęs Pakalniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Romualdas Norbutas. Socialdemokratų frakcijos narys per kadenciją taip pat sugėrė maksimalią išmokų sumą – 14.790.08 Eur. Viską pateisino kuro pirkimo čekiukais.

Nuotr. iš vrk.lt/Romualdas Norbutas
Nuotr. iš vrk.lt/Romualdas Norbutas

Kartais taip stengėsi viską išsiurbti, kad dabar, vartant buhalterinius dokumentus, atrodo įspūdinga ir kelia klausimų.

2021 m. sausio pabaiga, reikia spėti čekiukus susirinkti. 26 diena. 20 su puse litro degalų už 20 Eur. 27 d. 37 su puse l degalų už 36,83 Eur. 28 d. 30 l degalų už 29,71 Eur. 29 d. 65,2 l degalų 63,90 Eur. vertės čekis. Ir dabar jau ramu, galima nešti ARST finansininkams.

153,5 l degalų arba 1500-2000 km aplink tą pačią „Sauridą“ Pašakarnių kaime ratu. Jei vertintume sveiku protu, toje trasoje turėjo atsirasti provėžų.

Panašių turų aplink Pašakarnius R.Norbutas per kadenciją turėjo ir daugiau. Tarkime, 2021-ųjų rugsėjo pradžioje. Beveik 155 l degalų per tris dienas.

Arba jau visai prieš kadencijos pabaigą, 2022 m. gruodį. Per tris dienas – 100 l degalų, nors tokiu metu aplink Pašakarnius nei arti, nei sėti nėra ką.

O 2021-ųjų pabaigoje būta panašaus prieškalėdinio R.Norbuto pasivažinėjimo su beveik 130 l degalų per tris dienas.

J.Puzonienė: įspūdingi dvigubi dubliai, 21 kortelė

Judita Puzonienė, socialdemokratų frakcijos narė, normaliame gyvenime – Akmenės gimnazijos mokytoja.

Normalaus ir Tarybos nario gyvenimo skirtumus verta pabrėžti bent jau dėl to, kad retas Lietuvos ar Akmenės rajono mokytojas gali leisti sau varžytis dėl dvigubų dublių degalinėse. Ir dar kokių!

Nuotr. iš vrk.lt/Judita Puzonienė
Nuotr. iš vrk.lt/Judita Puzonienė

Ponia Puzonienė taryboje deklaravo politinėms reikmėms naudojanti savo vyrui priklausantį dyzelinį 5 klasės 2,5 l darbinio tūrio automobilį „BMW-525“. Tačiau kažkas, pildęs tą nuosavybės liudijimą „Regitroje“, aiškiai susimovė. Nes automobilis toks rajus, kad kyla abejonių dėl tokio variklio darbinio tūrio. Buhalterijos dokumentuose – du J.Puzonienės dvigubi dubliai.

2021 m. balandžio 9 d. 120 l dyzelino per dvi valandas už 117 Eur.

2021 m. gegužės 6-ąją. 126 l dyzelino už 140 Eur. Šįkart bemsui ištratinti beveik 60 l degalų užtruko mažiau nei dvi valandas.

Dar į akis krito vienas J.Puzonienės trijų dienų pasivažinėjimas jau pernai, vasario pabaigoje, kada mokesčių mokėtojų pinigais pirkta 153,76 l dyzelino už 230 Eur. Trečiadienis, ketvirtadienis, penktadienis – ar mokytoja neturėtų vesti pamokų?

J.Puzonienė degalinėse paliko 21 skirtingos mokėjimo kortelės pėdsakus.

Dabar ji yra pasirašiusi „Atitikties nepriekaištingos reputacijos reikalavimams deklaraciją“ – iš esmės tuščio turinio dokumentą, kurį taryba reikalauja pasirašyti visų į atsakingas pareigas pretenduojančių Tarybos narių. O išmokų per kadenciją gavo 13.429,01 Eur. Ir turbūt turės aiškintis STT.

R.Stonkus: tridieniai pasivažinėjimai

Valstiečių atstovas Ramūnas Stonkus 2019 m. siekė tapti Akmenės rajono meru. Nesėkmingai, tačiau į Tarybą pateko. Ir per kadenciją gavo išmokų maksimumą – 14.790,08 Eur. Vartydami jo pateiktus dokumentus radome bent tris tridienius pasivažinėjimus, kurio metu jo automobilis sukūreno bent 100 l dyzelino.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ramūnas Stonkus
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ramūnas Stonkus

2021 balandį, kuris mokesčių mokėtojams kainavo 144 Eur. Pusantro tūkstančio kilometrų aplink Pašakarnių kaimą. 2021 balandžio viduryje. Už 133 Eur. Ir 2022 sausio pabaigoje už 135 Eur. Aplink Pašakarnius metas atidaryti regioninę lenktynių trasą.

R.Sudaris: trigubas pirkimas

Tačiau apie tokią iniciatyvą bei jos įgyvendinimą galėtų pagalvoti taryboje tebeveikiantis liberalų sąjūdžio atstovas Richardas Sudaris.

Jis anos kadencijos metu pirkdamas degalus naudojo tik keturias skirtingas mokėjimo korteles – rodiklis Akmenėje atrodantis itin padoriai. Ir jo gautų išmokų dydis – kuklesnis nei didumos kitų kolegų – 14.532,48 Eur.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Richardas Sudaris
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Richardas Sudaris

Tačiau dvigubų dublių „Akmenės cemento“ pardavimų vadovas per kadenciją neišvengė.

2020 m. rugsėjį ryte įsipylęs 10 l degalų po darbo pirko dar daugiau nei 60 už beveik 80 Eur. 2022 m. kovo 4 d. du pirkimai per dieną, 47 l benzino už 74 Eur.

O dar p. Sudario sąskaitoje – bent vienas trigubas pirkimas per vieną dieną. 61 l benzino už 72 Eur. Beje, petrauka tarp antrojo ir trečiojo pirkimo mažiau nei viena valanda.

V.Vanagas: 15 kortelių, maksimali suma

Vaidas Vanagas – dar vienas valdančiųjų socialdemokratų atstovas ARST mėgęs pasivažinėti mokesčių mokėtojų sąskaita ir išsiurbęs iš savivaldybės maksimalią išmokų sumą – 14.790,08 Eur.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vaidas Vanagas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vaidas Vanagas

Pirkdamas kurą naudojo 15 skirtingų mokėjimo kortelių.

2020 m. spalio 30 toks pasivažinėjimas buvo paženklintas dvigubu dubliu. 51 l degalų automobilyje užteko tik nepilnoms 6 valandoms. Tačiau tiek dar neužteko. Kuras buvo perkamas dar ir kitą dieną.

Dar vienas tridienis palakstymas V.Vanagą ištiko 2022 m. sausio antrojoje pusėje. Ir 2021 m. balandžio pabaigoje. Trys dienos, apie 110 l degalų už 105 Eur.

P.Zaramba: išsiurbė viską, kas tik įmanoma

Pranciškų Zarambą – ūkininką, Papilės medžiotojų būrelio vadovą ir LVŽS atstovą Akmenės taryboje, posėdžiaujantį ten jau kelis dešimtmečius, taip pat verta priskirti prie mokesčių mokėtojų pinigų švaistūnų.

Nuotr. iš vrk.lt/Pranciškus Zaramba
Nuotr. iš vrk.lt/Pranciškus Zaramba

Iš savivaldybės kasos aną kadenciją išmokomis jis išsiurbė viską, kas tik buvo įmanoma – 14.790,08 Eur. Deklaravo tarnybos reikalais naudojęs du automobilius – dyzelinį ir benzininį, todėl į buhalteriją nešė įvairius čekius. Net tada, kai degalus pirko dukart per dieną.

2022 m. kovo 4 d. Beveik 16 l dyzelino ir 50,5 l benzino į „uaziką“ – 117 Eur viešųjų pinigų.

Trys tarybos narės – Irina Žilienė (LSDP), Judita Žilienė (LSDP) ir Judita Žakienė (LVŽS), kurios per kadenciją pasižymėjo ne dvigubais ar trigubais dubliais, bet įspūdingai atrodančiomis perkant degalus panaudotų mokėjimo kortelių kolekcijomis.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Judita Žilienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Judita Žilienė

Gydytoja Irina Žilienė pateikė 45 skirtingas mokėjimo korteles. Mokytoja, tarybos Etikos komisijos narė Judita Žilienė pateikė 50 skirtingų mokėjimo kortelių.

Nuotr. iš vrk.lt/Irina Žilienė
Nuotr. iš vrk.lt/Irina Žilienė

Kultūrinių renginių organizatorė Vitalija Žakienė elgėsi nekultūringiausiai. Ji pateikė 52 skirtingas mokėjimo korteles.

Nuotr. iš vrk.lt/Vitalija Žakienė
Nuotr. iš vrk.lt/Vitalija Žakienė

Nusidriekė grąžintojų eilė

J.Žilienė – bene vienintelė iš aukščiau paminėtų politikų atsakė į „Skaidrinam“ užklausą el. paštu, kur jos klausėme, kaip ji pati galėtų paaiškinti, kad jos pateiktuose kuro pirkimo čekiuose tokia gausybė skirtingų mokėjimo kortelių numerių.

Ji atsakė: „(...)Informuoju, kad tarybos nario praėjusios kadencijos metu skirtos išlaidos, kuriomis degalinėse atsiskaityta Jūsų nurodytomis kortelėmis, yra grąžintos į Savivaldybės biudžetą.“

Ir tai yra šio torto vyšnia. Visi Akmenės rajono politikai ilgus metus gyvena ramiai, siurbia žmonių pinigus, neša pundus čekių su dešimtimis skirtingų mokėjimo kortelių ir vargo nemato.

2023 kovą prasideda Skaidrinam, įsibėgėja ir gegužę jau virsta cunamiu. Meras Mitrofanovas per televizorių vis dar aiškina, kaip Akmenėje viskas tvarkoje, bet prie buhalterijos ima driektis pinigus atnešančių politikų eilės.

Pirmasis buvo R.Sudaris, balandžio 20 d. atnešęs 257,60 Eur, o gegužės 26 d. prie pirmosios porcijos pridėjęs dar 1723 Eur (iš viso grąžino 1981,16 Eur).

Paskui jį po trijų dienų suskubo V.Balkauskas, atnešęs 28,23 Eur, vėliau prie pirmos sumos pridūręs dar 47,26 Eur (iš viso 75,49 Eur). Jis per kadenciją gavo 14.623,10 Eur.

Trečias buvo vicemeras T.Martinaitis, gegužės 9 d. grąžinęs 257,60 Eur, o rugsėjo 20 d. – dar 2338,93 Eur ir dar po poros dienų – 41,50 Eur (iš viso 2638,03 Eur. Jo gautų išmokų suma – 14.279,46 Eur.

Birželio 7 d. į buhalteriją pasibeldė J.Dunauskaitė su 1300 Eur, tačiau sielos ramybės nesulaukė, todėl gruodžio 13 d. prie pirminio įnašo pridūrė dar 430,69 Eur (iš viso 1730,69 Eur), Ji per kadenciją buvo gavusi 14.386,16 Eur.

Meras V.Mitrofanovas rugsėjo 1-ąją grąžino 1484,15 Eur. O 29-ąją – dar 257,60 Eur (iš viso 1741,60 Eur). Jo išmokų suma – 14.532, 48.

Dar viena grąžinusi – V.Žakienė, gausiausios mokėjimo kortelių kolekcijos savininkė. Ji rugsėjo 20 d. grąžino 1067,70 Eur. Jos gautų išmokų suma – 14.648,52.

L.Lileikis rugsėjo 25 d. grąžino 2313,34 Eur. Išmokų suma – 11.333,92.

A.Nicius dviem porcijomis grąžino 44,93 Eur (2023 09 26) ir 97 Eur (2023 12 12). Jo išmokų suma maksimali – 14.790,08.

J.Puzonienė įnešė 65,98 Eur. Gautų išmokų suma – 13.429,01 Eur.

Gruodžio 8 d. 55,54 Eur grąžino A.Lizdenis. Jo išmokų suma – taip pat maksimali – 14.790,08 Eur.

Ir grąžinimo bangą baigė J.Žilienė, ką ir minėjo savo el. laiške. Ji 2023 12 13 grąžino 2262,19 Eur.

Šiam momentui Akmenės politikai į biudžetą grąžino beveik 14 000 eurų.

Visą Ryto Staselio tekstą galite perskaityti čia: Akmenė: politika tarp „Sauridos“ degalinių ir dvigubų dublių varžytuvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas