Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skambiai pradėtas projektas tyliai baigiasi: nyksta išgirtieji „kiemeliai“ vidury vienos Vilniaus gatvių

Gatvių humanizavimo projektai Vilniaus mieste sulaukė įvairių atgarsių. Vieni žavėjosi galimybe patogiau miestu naudotis pėstiesiems ir dviratininkams, kiti piktinosi – gatvių važiuojamoji dalis susiaurėjo. Tačiau pasikeitus sostinės valdžiai kai kurie dalykai ir šioje srityje keičiasi. Naugarduko gatvėje nyksta vadinamieji „kiemeliai“, bet gali būti, kad jie dar grįš, tik kitur.
„Kilnojami kiemeliai“ Naugarduko g.
„Kilnojami kiemeliai“ Naugarduko g. / Vilniaus m. savivaldybės nuotr.

„Kiemeliai“ funkciją atliko

Prieš trejus su puse metų Vilniaus Naugarduko gatvėje „keliaujantys kiemeliai“ pristatyti entuziastingai. Tačiau dabar jie nyksta tyliai, apie tai per daug neskelbiant.

Kaip rašė lrytas.lt, ši naujovė Naugarduko gatvėje neprigijo – vietoj keliaujančių kiemelių esą ir vėl atsirado vietos automobiliams stovėti.

Vis dėlto kol kas kiemelių dar yra, nors jie atrodo gana liūdna – gal labiau dėl netinkamų oro sąlygų ką nors veikti lauke, nei dėl to, jog būtų labai nustekenti.

Vilniaus savivaldybė neslepia, kad išties Naugarduko gatvėje „kiemeliai“ savo funkciją atliko, vis dėlto bent kol kas keletas iš jų išlieka – tie, kuriais gyventojai tebesinaudoja.

„Vadinamųjų keliaujančių kiemelių tikslas – būti laukiamų pokyčių viešosiose erdvėse „šaukliais“. Naugarduko gatvėje šie elementai jau atliko savo funkciją, svarstoma galimybė juos remontuoti ir panaudoti kitose miesto transformacijos teritorijose“, – apie pokytį Vilniaus Naugarduko gatvėje sako savivaldybė.

Idėja – „DO Architects“

Šio projekto kūrėjai 2020 metais – „DO Architects“ architektai ir įkūrėja Gilma Teodora Gylyte. Tiesa, tai buvo dar gerokai iki jos ir tuomečio mero Remigijaus Šimašiaus vestuvių, kurios įvyko 2021 metų liepos pabaigoje.

Vis dėlto užuominų, kad tai bus laikinas projektas, būta dar pristatant šį projektą.

„Vilniaus miesto savivaldybė, siekianti plačias Naujamiesčio gatves paversti jaukesnėmis erdvėmis gyventojams, šiandien pristatė naujieną – „keliaujančius kiemelius“, kurie kol kas bus būtent šios miesto dalies išskirtiniu elementu.

Tai mobilios platformos, suteikiančios gyventojams galimybę bent kuriam laikui užkariauti įprastai automobilių užimamas vietas, ir labai derėsiančios prie kitų čia vykstančių permainų ir taktinio urbanizmo priemonių – atnaujinamų želdynų, tvarkomų dviračių takų ir lėtinamo automobilių eismo: atsinaujinančios gatvės tampa vis patrauklesnės keliauti po Naujamiestį pėsčiomis ar dviratėmis transporto priemonėmis“, – apie mobilias platformas, kurios „kol kas“ stovės Naujamiesčio gatvėje, teigta kiemelių pristatymui skirtame savivaldybės pranešime.

Anot savivaldybės 2020 m. rugsėjo pabaigos pranešimo, šios keliaujančios platformos, pastatytos automobilių stovėjimo vietose, galės būti naudojamos kaip poilsio, žaidimų erdvės vaikams, suaugusiems ar net kaip spontaniška kavinė.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./„Kilnojami kiemeliai“ Naugarduko g. M.Pakalnis
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./„Kilnojami kiemeliai“ Naugarduko g. M.Pakalnis

Ir R.Šimašius, ir G.T.Gylytė gyrė projektą

„Gatvės ilgą laiką buvo skiriančios, dabar mes jas siekiame paversti ne tik susisiekimo, bet ir kaimyninę bendruomenę jungiančia erdve. Šis projektas – savotiškas „Lego“ mieste, nes „keliaujantys miesteliai“ galės migruoti pagal gyventojų pageidavimus, juos galima statyti skirtingose Naujamiesčio vietose.

Neabejoju, kad tai tikrai suteiks Naujamiesčiui daugiau jaukumo ir gyvybės“, – pranešime cituotas tuometis Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

G.T.Gylytė tuo metu irgi negailėjo pagyrų projektui: „Nuolat galvojame, kaip pagyvinti miesto erdvę, kurioje dirbame. Gatvės kiemai įkvepia pamatyti gatvę kaip viešąją erdvę žmogui.

Taip parkingo vieta netikėtai virsta žaidimų aikštele ar amfiteatru pasimatymui ir praplečia gatvės naudojimo galimybes bei tampa patraukli žmogui. Kuo daugiau įvairių veiklų atsiranda gatvėje, tuo ji tampa įdomesnė, charakteringesnė ir gyvastingesnė viso kvartalo ar miesto mastu.“

Šių „kiemelių“ įrengimas vainikavo Naugarduko gatvės rekonstrukciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas