Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 29

Skandalas dėl galimai žiurknuodžiais užterštų lenkiškų saldumynų: didžiausias triukšmas kilo Čekijoje ir Lietuvoje

Lenkiją ir jos kaimynes ant kojų sukėlęs skandalas dėl saldėsiuose galbūt buvusių žiurknuodžių dar nesibaigė.
Vafliai
Vafliai / Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams pastarosiomis dienomis buvo karšta. Ieškodami, ar lentynose neužsiliko lenkiškų „Magnolia” įmonės pagamintų nesaugių, graužikų nuodais užterštų saldumynų, jie išžvalgė ne tik prekybos tinklą „Rimi”, bet ir turgavietes bei kitas prekybos vietas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad prekybininkai apie galimai užterštus saldumynus buvo įspėti sausio 17 d., tačiau delsė informuoti pirkėjus.

Tyrimas vyksta, bet gaminiais prekiaujama

Nors Lenkijos sanitarijos inspekcija dar praėjusią savaitę nurodė išimti iš apyvartos kai kuriuos bendrovės „Magnolia” gaminius, vakar pirkėjai aptiko jų vienoje Tarnuvo miesto parduotuvėje, rašo „Lietuvos rytas“.

Inspektorių nurodymu taip pat turėjo būti pašalinti ir kai kurie įmonių „Jawor” bei „Jago” produktai.

Tokių veiksmų imtasi kilus įtarimams, kad jiems gaminti galėjo būti naudojami pieno milteliai su žiurkių nuodais. Juos konditerijos gamyklos pirko iš to paties tiekėjo – Vloclaveko įmonės „Janex”, perparduodančios pieno ūkio „Rokitnianka” produkciją.

Daugiausia nerimo šie pranešimai sukėlė Čekijoje ir Lietuvoje. O lenkai mėgina malšinti kilusį triukšmą.

Pasak šios šalies sanitarijos inspekcijos atstovo Jano Bondaro, kol kas nepatvirtinta, kad pieno milteliai iš viso buvo užteršti žiurknuodžiais.

Savo ruožtu J.Bondaras gyrė „Magnolia” vadovus, kurie nieko neslėpė, nors žinojo, kad skandalas jiems pridarys didžiulių nuostolių.

J.Bondaras įsitikinęs, jog tarptautinis skandalas dėl „Magnolia” gaminių yra nepelnytai išpūstas, tai viso labos mėginimas apjuodinti lenkiškus produktus.

Tačiau blogiausia, kad tokie atvejai kaimyninėje šalyje nuolat kartojasi. Pernai atskleista, kad daugybė maisto fabrikų naudojo techninę druską, o sanitarijos inspekcija į tai iš pradžių žiūrėjo pro pirštus.

Žmones tuomet labiausiai papiktino inspekcijos vadovybės sprendimas neviešinti užterštą druską naudojusių įmonių pavadinimų.

Tuomet buvo spėliojama, kad nurodymas slėpti informaciją galėjo būti gautas iš Žemės ūkio ministerijos.

Maža to, spėjama, kad būtent lenkai Airijos mėsainių gamintojams tiekė ne kiaulieną ar jautieną, bet arklieną. Tiesa, tai dar nėra patvirtinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento