Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 19

Skandalo atgarsiai: ką apie S.Malinausko pasisakymus kalba S.Skvernelis ir R.Požėla?

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis neigia bet kokius savo ir policijos generalinio komisaro Renato Požėlos ryšius su vienu iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) funkcionierių Arūnu Pukeliu-Šviniumi bei Žydrūnu Buzu. Tą tvirtina ir pats R.Požėla, pirmadienį susitikęs su klausimus keliančiu tinklaraštininku Skirmantu Malinausku. R.Požėla 15min pranešė, kad policija Seimo nariams yra neseniai pateikusi pažymą apie įtarimų keliančius LFF veikėjus ir federacijoje vykstančius procesus bei kylančias grėsmes.
Saulius Skvernelis ir Renatas Požėla
Saulius Skvernelis ir Renatas Požėla / 15min nuotr.

Buvęs žurnalistas ir premjero S.Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas pastaruoju metu viešąją erdvę sudrebino naujais klausimais, susijusiais su policijos vadovu Renatu Požėla.

Tinklaraštininkas kėlė klausimus dėl galimų policijos generalinio komisaro ryšių su praeityje teistu verslininku, vienu LFF vadovų A.Pukeliu.

S.Malinauskas teigė, kad gali egzistuoti pažyma apie šiuos ryšius ir ją galėjo matyti tuometinis premjeras S.Skvernelis.

Vis dėlto, buvęs Vyriausybės vadovas 15min pabrėžė – jokios pažymos nebuvo, tai tebuvo „darbinė informacija“.

„Apie jokią pažymą neina kalba, kadangi visos pažymos, kurios yra parengiamos, jos yra pasirašomos, yra atitinkamas grifas ir tos pažymos autoriai prisiima visą atsakomybę už informacijos patikimumą ir įrodymų turėjimą. Tai tokių pažymų Vyriausybės kanceliarija tikrai neturi“, – sakė S.Skvernelis.

„O darbiniai susitikimai, kurie būdavo, su institucijų vadovais, pateikiant jų turimą darbinę informaciją, tai buvo pateikta, bet ta informacija tikrai niekaip negali būti vertintina kaip kažkokių asmenų ryšiai su pono Skirmanto Malinausko minimu veikėju“, – pridūrė jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Jis tvirtino, kad tai buvo policijos parengta informacija – institucijos, kuriai vadovauti prieš keletą metu buvo skiriamas R.Požėla.

Tačiau apie informacijos turinį S.Skvernelis neužsimena.

„Puikiai suprantate, kad tai neviešinami dalykai. Tai tam tikri procesai, kurie buvo prasidėję policijoje ir ne tik policijoje. Baiginėjosi policijos vadovų kadencija, tai, matyt, turinys buvo susijęs ir su tais reikalais“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Jis taip pat sakė neprisimenantis, ar dėl gautos informacijos kvietėsi pasišnekėti tuometinį kandidatą į policijos vadovus ir tuometį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadą R.Požėlą.

„Na, aš iš tikrųjų nepamenu, ar ten reikėjo kviestis man ką nors, kadangi – dar kartą pabrėžiu – visa šita informacija, jeigu ji svarbi, o aš iš tos informacijos, ką turėjau, tai tikrai nemačiau, kad kažką reikėtų daryti su tuometiniu pasieniečių vadovu. O jeigu informacija turima kitokia, tai ji siunčiama tiesioginiam vadovui – Vidaus reikalų ministerijai“, – pasakojo S.Skvernelis.

„Kita vertus, nepamirškime, kad po pusės metų, kai VSAT vadas buvo skiriamas Vyriausybės nutarimu į policijos vadovus, tai prieš skyrimą, prieš nutarimą yra surenkama visa informacija – tą daro Specialiųjų tyrimų tarnyba ir visos institucijos privalo pateikti visą turimą informaciją. Tą lengva pasikelti, Vyriausybės nutarimas yra ir yra STT pažyma, kad tikrai jokių duomenų, neleidžiančių užimti R.Požėlai policijos vadovo poziciją, nėra“, – tęsė jis.

„Gal ir buvau pasikvietęs, sunku man pasakyti dabar, bet informacijoje tikrai nebuvo nieko tokio verto, kad būtų galima abejoti tuometinio pasieniečių vado ryšiais ar patikimumu“, – pridūrė politikas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Premjeras Saulius Skvernelis sveikina paskirtą naują Lietuvos policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Premjeras Saulius Skvernelis sveikina paskirtą naują Lietuvos policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą

Apsauga nuo A.Pukelio-Šviniaus

S.Skvernelis – ir krepšinio, ir futbolo gerbėjas, dažnai sutinkamas ne tik Kauno „Žalgirio“ arenoje, tačiau ir futbolo stadionuose – palaikantis Lietuvos rinktinę ir klubus.

LFF nuotr./Saulius Skvernelis – ir futbolo gerbėjas
LFF nuotr./Saulius Skvernelis – ir futbolo gerbėjas

Įdomu tai, kad VIP sektoriuje ir anksčiau lankęsis buvęs premjeras teigė, jog nuo A.Pukelio-Šviniaus draugijos jį saugojo apsauga

„Nesusitikdavau, kadangi apsauga žinojo, koks tai veikėjas, jiems buvo pasakyta, tai net ir fiziškai neturėjo galimybių tas veikėjas prie manęs prieiti futbole. LFF vadovai tą irgi puikiai žinojo“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Toks apsaugos darbas. Jeigu nepriėjo jis, vadinasi, kad neprileisdavo. O gal ir nenorėjo prieiti“, – pridūrė jis.

Jis tvirtino, kad su A.Pukeliu-Šviniumi pats nėra niekaip susijęs, taip pat neturi ryšių ir su Marijampolės futbolo veikėju, praeityje teistu Žydrūnu Buzu.

„Ne, nesu gyvenime susidūręs – nei praeityje, nei dabartyje, nei ateityje. Žinau Buzą, žinau, ką jis padaręs blogo Marijampolėje, žinau, kad jis futbolą žaidė, žinau, kad netgi turėjo futbolo komandą – tiek. Jokių ryšių, kontaktų“, – pabrėžė buvęs Vyriausybės vadovas.

„Kažkas pasinaudojo Skirmantu“

S.Skvernelis, paklaustas, kaip mano, kodėl istorija apie menamus R.Požėlos ryšius su A.Pukeliu-Švinium, dienos šviesą išvydo būtent dabar, teigė, kad kažkas pasinaudojo tikraraštininku S.Malinausku.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis

„Nenorėčiau įžvelginėti kokių nors politinių motyvų, aš manau, kad žinant Skirmantą Malinauską ir jo kovą – beje, teisingą – su šituo veikėju ir žinant, kad Skirmanto charakteris yra toks, kad jis sugalvoja, kad yra taip ir pakeisti nuomonę yra sunku, tai kažkas, matyt, pasinaudojo Skirmantu ir jam tą jauką numetė, jis jį ir prarijo“, – svarstė S.Skvernelis.

Jis yra vienas iš nedaugelio politikų, nepritariantis šiuo metu Seime kilusioms inciatyvoms dėl pokyčių LFF.

Jo teigimu, reikia įvertinti rizikas.

„Aš esu už futbolą ir nenoriu, kad būtų politiniais motyvais įkalta paskutinė vinis į futbolo karstą. Taip, tas kelias, kurį pasiūlė kolegos Seime, jis prieštarauja Asociacijų įstatymui ir tai pačiai politikai, koks yra FIFA ir UEFA požiūris į politikų kišimąsi į futbolo reikalus“, – kalbėjo opozicionierius.

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad A.Pukelis-Švinius ir Ž.Buzas LFF yra blogis ir tai LFF vadovai puikiai supranta.

„Tai yra blogis ir tą puikiai žino LFF vadovai. Jie puikiai supranta, kad taip būti negali. Kaip padaryti, kad to nebūtų? Tai manau, kad tai nėra LFF tų vadovų, sakykime, prezidento valioje (...) Tai yra reputacinė žala futbolui“, – tvirtino S.Skvernelis.

R.Požėla aiškinosi S.Malinauskui

Pirmadienį tinklaraštininkas S.Malinauskas susitiko su policijos vadovu R.Požėla.

S.Malinauskas teigė gavęs atsakymus iš generalinio komisaro.

„Jis puikiai supranta, kodėl buvo keliami klausimai ir kuo rėmiausi. Atsakymus, kuriuos galėjau gauti iš jo, gavau“, – feisbuke rašė tinklaraštininkas.

Šį susitikimą po S.Malinausko paviešintos informacijos inicijavo pats R.Požėla.

„Manau, kad atsakiau į visus klausimus, kurie kyla jam. Dar kartą kategoriškai paneigiau apie tuos ryšius, kurie minimi, nes jų tikrai nebuvo ir nėra“, – 15min tvirtino R.Požėla.

„Mistinė pažyma“

Pasak jo, S.Malinauskas kalba apie „mistinę pažymą“.

„Nežinau, čia kalbama apie kažkokią mistinę pažymą, kurios, nežinau, niekas turbūt nėra matęs ir neaišku, kas joje parašyta. Visos oficialios pažymos, skiriant kandidatą į tokias pareigybes, jos visos būna susiunčiamos iš institucijų ir jos būna ant sprendimų priėmėjų stalo, visos pažymos lieka toje įstaigoje – Vyriausybėje. Tai aš manau, kad ten visos pažymos yra, bet apie dar kažkokias pažymas, kurios neoficialios, tai nežinau“, – aiškino policijos vadovas.

„Klausimas, ar jos apskritai buvo“, – pridūrė jis.

Generalinis komisaras pabrėžė nežinantis apie tokios pažymos egzistavimą.

„Aš tik girdžiu folklorą, kad neva tokia pažyma egzistuoja ar egzistavo, bet neaišku nei kas ją rašė, nei kas ją matė, jeigu matė (...) Aš tikrai nemačiau“, – kalbėjo R.Požėla.

Vis dėlto, jis sakė, kad anksčiau „viena ausimi“ yra girdėjęs apie šią pažymą.

„Kažką buvau girdėjęs, bet kadangi niekas kažkokių pretenzijų neišsakė, tai aš tikrai turėjau kuo domėtis, kai buvau paskirtas į pareigas“, – teigė policijos vadovas.

Sąsajas neigia

Jis taip pat tvirtino neturėjęs ir neturintis ryšių su vienu iš LFF vadovų A.Pukeliu-Šviniumi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas

„Ne, neturėjau, čia galėjo būti situacija tokia, kad aš su kažkuo bendravau ir tas kažkas bendravo dar toliau su kažkuo, bet tai nereiškia, kad galėjau turėti tiesioginį ryšį“, – pasakojo R.Požėla.

„Aš tik tokį variantą matau, nes tiesiogiai – niekaip. Aš galvoju, kad netgi nesam kažkokiame bendrame formate buvę“, – pridūrė jis.

Jis taip pat pabrėžė neturintis ryšio ir su Marijampolės futbolo veikėju Ž.Buzu.

Policijos vadovas tvirtino, kad jam kyla klausimų, kodėl šiuo metu „viskas iškilo“.

„Sunku kažką kalbėti ir tai atrodytų kaip teisinimasis. Na, tiesiog nėra to fakto ir taškas. Keista, iš kur traukiamos tos istorijos“, – teigė R.Požėla.

Seimo nariams – slapta pažyma apie LFF veikėjus

Be kita ko, jis pasakojo, kad policija prieš kelias savaites prieš LFF užsimojusiems kovoti Seimo nariams yra išsiuntusi neviešo pobūdžio informaciją apie organizacijoje dirbančius asmenis.

„Šita pažyma yra su grifu ne viešam naudojimui ir ten yra pateikta, sakyčiau, pakankamai reikšminga informacija (...) Tai susiję su LFF vykstančiais procesais, tam tikromis grėsmėmis, turinio tikrai negaliu atskleisti, bet tokia pažyma iš mūsų yra iškeliavusi“, – pasakojo R.Požėla.

Jis sakė, kad pažyma su tarnybinio, riboto naudojimo turiniu pateikta gavus prašymą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Renatas Požėla
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Renatas Požėla

R.Požėla policijai vadovauja nuo 2019 metų lapkričio vidurio. Anksčiau ketverius metus jis vadovavo pasieniečiams.

Dar prieš tai R.Požėla dirbo policijos generalinio komisaro pavaduotoju, vadovavo Viešosios policijos valdybai, dirbo Šiaulių komisariate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas