Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 29 /13:15

Sukrėstos Santaros klinikos gedi: mirė vienas perspektyviausių chirurgų

Trečiadienio rytą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė apie skaudžią jauno mediko netektį. Antradienį nusižudė jaunas, žinomas Santaros klinikų chirurgas. Santaros klinikos paskelbė, kad neteko vieno perspektyviausių chirurgų. Šaltinių teigimu, mirties priežastys nesusijusios su problemomis darbe. Ministro atstovo teigimu, klinikose psichologinės pagalbos poreikis – milžiniškas.
Trečiadienio rytą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė apie skaudžią jauno mediko netektį
Trečiadienio rytą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė apie skaudžią jauno mediko netektį / 15min montažas

Pirmasis pranešė ministras

„Iš Santariškių pasiekė liūdna žinia – iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas. Policija atlieka tyrimą aplinkybėms nustatyti, todėl prašau kol kas susilaikyti nuo pirminių vertinimų.

Gydymo įstaigoje dirba psichologų komanda, kuri teikia pagalbą kolegoms, taip pat susisiekta su šeima dėl pagalbos jai. Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką.

Užuojauta artimiesiems ir visiems, kurie pažinojo jauną specialistą“, – rašė jis.

Velionis buvo onkologas, pilvo chirurgas, abdominalinės chirurgijos gydytojas ir konsultavo Vilniuje. Pacientai apie jį yra palikę daug gražių atsiliepimų.

Policijos informacija

Policijos departamento pranešime rašoma, kad lapkričio 28 d. apie 6 val. 40 min. Vilniuje bute, rastas mirusio vyro (gim. 1987 m.) kūnas.

Įtariama, kad vyras mirtinai susižalojo pats. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Santaros klinikos: esame sukrėsti

Trečiadienį Santaros klinikos išplatino pranešimą, kad klinikų bendruomenė yra sukrėsta ir liūdi dėl kolegos netikėtos netekties.

Nuo 2023 m. vasaros gydytojui buvo patikėta vadovauti robotinės chirurgijos grupei, kad būtų vystoma ši inovatyvi ir perspektyvi sritis.

„Gydytojas buvo svarbus ir vertinamas Santaros klinikų bendruomenės bei komandos narys: patyręs pilvo chirurgas, pareigingas, profesionalus, siekiantis inovacijų, vertinamas pacientų ir gerbiamas kolegų.

Dėl kolegos mirties pradėtas ikiteisminis tyrimas. Santaros klinikos reiškia nuoširdžią užuojautą artimiesiems, draugams, kolegoms ir visiems, jį pažinojusiems. Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką. Įstaigoje dirba Santaros klinikų organizaciniai psichologai ir krizių įveikimo komanda, teikianti psichologinę pagalbą darbuotojams“, – rašoma pranešime.

Ministro atstovas: psichologinės pagalbos poreikis milžiniškas

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurią transliavo LRT, Sveikatos apsaugos ministro patarėjas komunikacijai Tomas Bagdonas sakė, kad į Santaros klinikas buvo išsiųstos mobilios psichologų krizių komandos. Anot jo, norą konsultuotis trečiadienį buvo pareiškę apie 70 klinikų darbuotojų.

„Ką mes girdime iš tų 70 žmonių, tai psichologinės pagalbos poreikis yra milžiniškas“, – teigė T.Bagdonas.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas

Jis neturėjo žinių, kokia buvo paties nusižudžiusio gydytojo psichologinė būklė: „Tai buvo visu etatu dirbęs Santaros klinikų medikas, o daugiau dėl kažkokių tarpusavio santykių darbuose ar namuose buvusių santykių mes irgi nežinome.“

T.Bagdonas taip pat teigė, jo kol kas nėra žinomos savižudybės priežastys: „Atliekamas policijos tyrimas, kaip ir visais nusižudymo atvejais, tai mes nežinome, kas lėmė nusižudymo faktą. Kiek žinome iš policijos suvestinės, tai, kad buvo panaudotas ginklas.“

Taip pat nežinoma, ar medikas paliko atsisveikinimo laišką.

Jaunųjų gydytojų asociacija: „Mes pavėlavome. Ir vėl“

Užuojautą dėl mediko mirties pareiškė ir Jaunųjų gydytojų asociacija, paraginusi medikus laiku kreiptis psichologinės pagalbos.

„Galima daug kalbėti apie opias sveikatos apsaugos problemas, diskutuoti, ginčytis ir darkart sėsti prie stalo kalbėtis.

Tačiau šiandien žodžių pritrūksta.

Ką pasakyti, kai pasiekia tragiška žinia – sau gyvybę atėmė jaunas gydytojas.

Mes pavėlavome. Ir vėl.

Užuojauta šeimai, artimiesiems ir kolegoms.

Jaunųjų gydytojų asociacija įgyvendina medikų palaikymo iniciatyvą „MEDoMedikams“, kurioje organizuojama operatyvi, konfidenciali ir nemokama psichologinė pagalba medikams. Kviečiame kreiptis pagalbos, jei jaučiate, kad ji yra reikalinga – projekte dirbantys psichologai ir psichoterapeutai yra pasiruošę Jums padėti.

Nelikime abejingi – jei kolegai sunku, nukreipkime jį, padėkime gauti reikalingą pagalbą. Registracija konsultacijoms: https://bit.ly/psichologinepagalbamedikams“, – rašoma Jaunųjų gydytojų asociacijos paskyroje „Facebook“.

Dirbo per dvi darbovietes, nuolat kėlė kvalifikaciją

Medikas, kaip ir dauguma gydytojų, dirbo ne vienoje darbovietėje. Be Santaros klinikų, jis dirbo ir privačioje klinikoje.

Jis gydė kepenų gerybinius ir piktybinius navikus, kasos gerybinius ir piktybinius navikus, tulžies pūslės ir tulžies latakų navikus; kepenų cistas; kepenų echinokokozę, tulžies pūslės ir latakų akmenligę, pilvo sienos išvaržas. Atlikdavo daugelį bendrosios ir onkologinės pilvo chirurgijos operacijų.

Medicinos daktaro laipsnį jis apsigynė prestižiniame užsienio universitete, nuolat kėlė kvalifikaciją Lietuvoje bei užsienyje ir buvo profesinių draugijų narys.

VIDEO: Kaip pradėti pokalbį, jei artimas svarsto apie savižudybę?
VIDEO: Prof. Paulius Skruibis: savižudybė nėra impulsyvus veiksmas
Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas