Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 30 /10:56

Skiepų paradoksas: trečią dozę gavo, bet galimybių pasas to „nesuprato“

Trečia vakcinos nuo COVID-19 doze, kuri yra kito gamintojo nei pirmosios dvi, pasiskiepijusiems žmonėms kurį laiką nepavyko atnaujinti savo galimybių paso. Jie galėjo toliau naudotis anksčiau sugeneruotu kodu (jei nepasibaigęs 60 dienų galiojimo terminas) arba laukti, kol Registrų centras patobulins algoritmą. Tai jau padaryta – savo galimybių pasą nuo ketvirtadienio žmonės gali atnaujinti.
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokioje situacijoje atsidūręs žmogus piktinosi iš anksto nežinojęs, kad papildomas skiepas ne sustiprins jo imunitetą viruso atmainoms, bet grąžins į pradinį tašką – pasiskiepijusio pirma doze statusą.

Nebūtų 3 dozių – būtų GP

Portalas 15min jau anksčiau aprašė istoriją, kai trečios dozės, kuri buvo kito gamintojo nei ankstesnės, sulaukę žmonės sužinojo „pasiskiepiję pirmą kartą“, todėl neteko galimybių paso.

Sistema, kuri ir leidžia gauti galimybių pasą, iš tiesų neatpažino kitos kompanijos vakcinos, laikė ją pirma ir neleido atnaujinti jau turimo paso.

Trečiąja vakcinos nuo SARS-CoV-2 doze buvo pradėta skiepyti rugsėjo pirmoje pusėje.

15min skaitytojo žodžiais, jo darbovietėje atsirado žmonių, kurie trečios dozės jau sulaukė. Bent du pažįstami, remdamiesi viešumoje skelbiamomis rekomendacijomis, pastiprinančiai dozei rinkosi kompanijos „Moderna“ vakciną „Spikevax“, nors pirmus kartus pasiskiepijo kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ sukurta „Comirnaty“.

„Kaip jūs galvojate, kas atsitiko? Neišduodamas galimybių pasas! – pyko skaitytojas. – Priežastis – Registrų centro sistema „galvoja“, jog šie asmenys pasiskiepijo PIRMĄJA doze!

Paprastai tariant, „nusimušė“ skaitliukas. Vien todėl, jog jie pasirinko kito gamintojo vakciną nei pirmos dvi.

Paprastai tariant, „nusimušė“ skaitliukas. Vien todėl, jog jie pasirinko kito gamintojo vakciną nei pirmos dvi.

Asmenys, pasiskiepiję trimis „Comirnaty“ (vakcinomis), matomi taip: 1, 2, 3. Asmenys, pasirinkę trečiajai dozei „Moderna“: 1, 2, 1. O viena vakcina reiškia, jog asmuo nėra visiškai paskiepytas, taigi nėra ir galimybių paso.

Reziumė: žmonės elgėsi pilietiškai, pasiskiepijo trečiąja doze – NETEKO galimybių paso! Jei nebūtų skiepijęsi, būtų turėję.“

Anonimu panoręs likti žmogus nurodė, kad dėl to kreipėsi į Registrų centrą. Po kelių dienų jis sulaukė skambučio iš Registrų centro ir išgirdo, kad, pasirinkus kitą vakciną, galimybių pasas tikrai neveikia, sistema „dar tik kuriama“.

Be to, atėjo atsakymas el. paštu. Jame irgi buvo patvirtinta, jog šiuo metu pasiskiepijus skirtingomis vakcinomis galimybių pasas negeneruojamas. Vietoj to pasiūlyta naudotis pasiskiepijimą patvirtinančiais dokumentais.

„Be galo absurdiška, nes galimybių pasas galiotų, jei asmuo neturėtų tos trečios dozės, – kritikavo pašnekovas, anot jo, blogai veikiančią sistemą. – Kito gamintojo trečia dozė „anuliuoja“ galimybių pasą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus skiepobuso pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus skiepobuso pristatymas

Problema yra svarbi ir asmenys, jau gavę, ar planuojantys gauti trečią dozę, turėtų būti aiškiai informuoti.“

Jis teigė suprantąs, jog galima pasinaudoti skiepų dokumentais, nors tai ir nepatogu. „Kita vertus, mane piktina, jog net pirštu parodžius į problemą vengiama ją spręsti.

Esu apie 10 metų išdirbęs IT srityje, žinau vidinę virtuvę, kaip atrodo tos sistemos, jų programavimas, testavimas ir t. t. Man iš karto kilo įtarimas, jog tai nėra vienetiniai atvejai, o sistemos klaida. Čia yra aplaidumas – vienareikšmiškai.

Jį galima būtų atleisti, jei būtų pripažinta ir operatyviai taisoma. Tuo labiau, kad tai pinigai iš mūsų visų mokesčių, sumos didelės, o kokybės (koks siurprizas!) nėra.“

ES pažymėjimas galioja

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus ketvirtadienį ryte 15min patikino, kad problema išspręsta: „Visiems asmenims, kurie trečią dozę gavo skirtingo vakcinos gamintojo, galimybių pasas jau sugeneruotas.

Mūsų skaičiavimais, tokių asmenų buvo mažiau kaip 100.“

Išvakarėse jis pripažino, kad skaitytojo papasakota problema nebuvo išgalvota.

„Taip, šiuo metu skirtingo gamintojo trečiąją vakcinos dozę gavę asmenys kol kas negali atnaujinti savo galimybių paso, kadangi dar tobulinamas algoritmas, kuris leis atpažinti ir kito nei iki tol gamintojo vakciną bei sugeneruoti asmeniui galimybių pasą.

Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus
Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus

Nepaisant to, asmenys, kurie savo galimybių pasą atsisiuntė ar atsiėmė spausdintą dar iki trečios vakcinos dozės gavimo, jį ir toliau gali naudoti (su sąlyga, kad nėra praėjęs nustatytas 60 dienų laikotarpis).“

Kartu M.Samkus priminė, kad, skirtingai nuo galimybių paso algoritmo, ES skaitmeninis COVID pažymėjimas sugeneruojamas kiekvieno žmogaus e.sveikatos sistemos paskyroje iškart po naujo medicininio fakto (šiuo atveju – apie gautą skiepą) atsiradimo sistemoje.

„Todėl asmenys, kurie trečia sustiprinančia vakcinos doze buvo paskiepyti kito gamintojo vakcina nei iki tol, ES skaitmeninį COVID pažymėjimą gali turėti ir naudoti kaip alternatyvą galimybių pasui ir šalies viduje. Šiame pažymėjime bus nurodyta, kad asmuo yra gavęs 3/3 vakcinos dozių.“

Skiepija tik iRNR vakcinomis

Kaip nurodyta tinklalapyje koronastop.lt, galimybių pasas ir ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas, užbaigus vakcinavimosi kursą pagal skiepų gamintojo rekomendacijas, galioja neribotą laiką, todėl sustiprinančioji vakcinos dozė šių dokumentų galiojimui įtakos neturi.

Tiesa, puslapyje, iš kurio galima atsisiųsti galimybių pasą, įspėjama, kad jis galioja 60 dienų nuo išdavimo dienos, jei žmogus yra pasiskiepijęs, persirgęs COVID-19 ar pasidaręs antikūnų testą, ir 48 val. pasidarius mokamą PGR testą, po to turi būti atnaujintas.

Visiems asmenims, kurie trečią dozę gavo skirtingo vakcinos gamintojo, galimybių pasas jau sugeneruotas.

Pasiskiepijus trečia (sustiprinančia) doze, informacija apie tai bus generuojama ir galimybių pase bei ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime, tačiau jų galiojimo sąlygos nesikeičia.

Trečiai dozei naudojamos dvi vakcinos: „Comirnaty“ (kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“) arba „Spikevax“ (kompanijos „Moderna“). Žmogus gali pasirinkti bet kurią iš jų, nepriklausomai nuo to, kokia vakcina buvo paskiepytas anksčiau.

Modifikuotų adenovirusų pagrindu sukurtos vektorinės vakcinos („Vaxzevria“ ir „Janssen“) nėra tinkamos apsaugai nuo naujų viruso variantų dėl susidarančio imuninio atsako prieš vektorių. Todėl revakcinacijai naudojamos kitų platformų (iRNR, baltyminės ir adjuvantinės, inaktyvuotos) vakcinos.

Informacine RNR paremtos vakcinos yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį. Kitaip tariant, jos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Šiuo metu sustiprinančiąja doze, praėjus 180 dienų po ankstesnės vakcinacijos, skiepijami sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys gydymo įstaigų darbuotojai ir kai kurie savanoriai, valymo, maisto tiekimo ir panašias paslaugas teikiantys asmenys, mobiliųjų punktų ir karščiavimo klinikų, COVID-19 tyrimus ir COVID-19 ligos atvejų bei protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, vaistinių, kai kurių kitų įstaigų darbuotojai.

Taip pat – pacientai po transplantacijų ir kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos, kai kurie sergantieji kraujo ligomis ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga, vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas