Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 28

Skiepų priešininkai vėl turi ką pasakyti, šį kartą – apie Zitos Kelmickaitės netektį

Vos naujienų portalai pranešė apie etnomuzikologės Zitos Kelmickaitės netektį, internete netruko pasirodyti melagiena apie jos mirtį. Priminus, kad žinoma moteris buvo pasiskiepijusi nuo COVID-19, bandoma įteigti, esą ją pakirto būtent vakcina. Tai nėra tiesa – televizijos ir radijo laidų vedėja gerus porą mėnesių gulėjo ilgoninėje dėl, neoficialiomis žiniomis, ūmios ligos.
Zita Kelmickaitė
Zita Kelmickaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kad išvada apie tariamą Z.Kelmickaitės mirtį būtų įtikinamesnė, net išvesta paralelė tarp jos ir stilistės, nuomonės formuotojos Agnės Jagelavičiūtės. Jaunos moters, jai artimų žmonių teigimu, gyvybę nusinešė plaučių uždegimo komplikacijos, kaltę dėl to socialinių tinklų vartotojai taip pat vertė vakcinoms.

Abi žinomos moterys ne tik neslėpė pasiskiepijusios nuo koronaviruso, bet ir skatino kitus sekti jų pavyzdžiu.

Dar daugiau – komentaruose, kurių iki šeštadienio vakaro parašyta daugiau nei 300, atkreiptas dėmesys ir į LNK žurnalisto Viliaus Stankevičiaus, kuris taip pat skelbėsi skiepijęsis nuo COVID-19, mirtį.

Priminė, kad skiepijosi

Įrašas apie Z.Kelmickaitę ir A.Jagelavičiūtę šeštadienį ryte pasirodė aktoriaus Žilvino Trato paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Naujienų portaluose buvo ką tik paskelbta skaudi žinia – sulaukusi 71-erių, mirė etnomuzikologė, televizijos ir radijo laidų vedėja.

Taip pat skaitykite: Mirė etnomuzikologė, laidų vedėja Zita Kelmickaitė

Aktorius sugretino po du pranešimus apie veliones. „Dėl skiepų abejonių neturėjusi Zita Kelmickaitė: „Tikiu medicina, jaučiuosi saugi“, – skelbė vieno – publikuoto 2021 m. rudenį – pavadinimas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Zitos Kelmickaitės ir Agnės Jagelavičiūtės mirtys nepagrįstai buvo susietos su skiepais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Zitos Kelmickaitės ir Agnės Jagelavičiūtės mirtys nepagrįstai buvo susietos su skiepais

Žemiau – panašios žinutės apie stilistę antraštė: „Jautrus Agnės Jagelavičiūtės kreipimasis: „Skiepai yra vienintelis kelias vėl būti kartu“. Greta – pranešimai apie moterų mirtis.

„Rask du skirtumus“, – neslėpdamas ironijos pakomentavo Ž.Tratas. Tiesa, po maždaug 8 valandų jo įraše, kuris jau buvo sulaukęs beveik 700 komentarų, liko tik straipsnių ekrano nuotraukos – trumpas prierašas buvo ištrintas.

Po kelių valandų vyras paskelbė dar vieną įrašą, nukreiptą prieš skiepus.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tą pačią dieną toje pačioje aktoriaus paskyroje atsirado dar vienas įrašas apie skiepus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tą pačią dieną toje pačioje aktoriaus paskyroje atsirado dar vienas įrašas apie skiepus

Nors to tiesiai nepasakė, akivaizdu, kad aktorius ankstesniu įrašu susiejo šias netektis su vakcinomis nuo COVID-19. Neabejotinai toks pats buvo ir V.Stankevičiaus mirties paminėjimo komentaruose tikslas. Portalo 15min duomenimis, ji taip pat nesusijusi su skiepais.

Taip pat skaitykite: Skaudi netektis – mirė „Labas vakaras, Lietuva“ žurnalistas Vilius Stankevičius

Leistis į išvedžiojimus, kad šiuos žmones pakirto skiepai, ne tik nepagarbu velionių atžvilgiu, bet ir klaidinga – oficialiai ar neoficialiai minimos visai kitos priežastys.

Du mėnesius praleido ligoninėje

Muzikologės gyvybė užgeso ligoninėje, kur ji buvo gydoma nuo kovo vidurio. Tuomet, vesdama tiesioginę radijo laidą „Toks gyvenimas su Zita Kelmickaite“, moteris pasijuto prastai ir buvo išgabenta greitosios pagalbos medikų.

Atsidūrusi Santaros klinikų Hepatologijos ir gastroenterologijos skyriuje, ji pati dar bendravo su žurnalistais ir ramino, kad jaučiasi geriau, tačiau šeštadienio rytą buvo pranešta apie netektį. Šią žinią portalui lrt.lt patvirtino Z.Kelmickaitės brolis Edmondas.

Žinutėje apie muzikologės netektį neužsiminta, kad jos gyvybę nusinešė kuri nors vakcina. Portalo Žmonės.lt žiniomis, moterį buvo užklupusi ūmi liga.

Kovo 19-ąją, vesdama LRT radijo laidą „Toks gyvenimas su Zita Kelmickaite“, ji pasijuto blogai. Z.Kelmickaitei buvo iškviesta greitoji pagalba, tuomet pranešė lrt.lt.

„Kol kas laukiu gydytojų sprendimo dėl tolimesnių veiksmų, bet dabar jaučiuosi geriau“, – šiam portalui teigė ji.

Balandžio pradžioje artimieji patvirtino, kad moteris – vis dar ligoninėje: „Kol kas galime pasakyti tik tiek, kad jos būklė yra stabili ir mažais mažais žingsneliais gerėja.

Šiuo metu ja rūpinasi puikūs medikai, labai dėmesingi profesionalai. Esame nusiteikę viltingai ir tikime, kad praėjus kuriam laikui ji vėl sugrįš į darbus.“

Melagiena išplito ir užsienyje

Z.Kelmickaitės mirtis nepagrįstai sugretinta su A.Jagelavičiūtės tuo požiūriu, kad abi jos buvo pasiskiepijusios nuo COVID-19.

Apie stilistės, rūbų dizainerės, žurnalų „Aš ikona“ ir „L’Officiel“ redaktorės, televizijos laidų vedėjos, knygų autorės mirtį buvo pranešta pačioje praėjusių metų pabaigoje.

Taip pat skaitykite: Agnės Jagelavičiūtės mirtis sudomino ir užsieniečius: platina gandus apie priežastį

Iš pradžių netekties priežastis nebuvo skelbiama. Bet netrukus artimas bičiulis Saugirdas Vaitulionis savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ atskleidė, kad ją pasiglemžė plaučių uždegimo komplikacijos. Apie tai užsiminė ir kiti velionės bičiuliai.

Nepaisant to, net užsienyje – nuo JAV iki Kinijos – ėmė plisti melagiena, tariamai A.Jagelavičiūtė mirusi dėl to, kad pasiskiepijo nuo koronaviruso.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Agnės Jagelavičiūtės mirtis buvo panaudota ir sąmokslo teorijų pilnam filmui pareklamuoti
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Agnės Jagelavičiūtės mirtis buvo panaudota ir sąmokslo teorijų pilnam filmui pareklamuoti

Vienas pirmųjų įrašų apie stilistės mirtį pasirodė „Twitter“ paskyroje „Died Suddenly“ (angl. „Mirė staiga“). Tai yra praėjusių metų lapkritį išleisto filmo apie skiepus nuo SARS-CoV-2 pavadinimas.

Daugiau nei valandos trukmės pseudodokumentika sukurta iš įvairių melagienų ir sąmokslo teorijų apie šias vakcinas. Paskyra skirta būtent šiam filmui, kuriame skambantys teiginiai klaidina, nėra paremti patikimais moksliniais tyrimais ir jau ne kartą buvo paneigti.

Joje nuolat pranešama apie staigias, dažnai – ankstyvas įvairių žmonių mirtis, nepateikiant daugiau informacijos, tačiau bandant įteigti, esą to priežastimi būna vakcinos nuo COVID-19.

Taip pat skaitykite: „Mirė staiga“: sparčiai išpopuliarėjęs filmas yra sąmokslo teorijų ir melagienų kratinys

A.Jagelavičiūtė išties buvo pasiskiepijusi nuo SARS-CoV-19, tačiau tai įvyko gana seniai. Viena „AstraZeneca“ vakcinos dozė jai buvo įskiepyta dar 2021 m. pavasarį. Apie tai stilistė pranešė savo socialinių tinklų paskyrose.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Agnė Jagelavičiūtė nuo COVID-19 pasiskiepijo dar užpernai
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Agnė Jagelavičiūtė nuo COVID-19 pasiskiepijo dar užpernai

„Palinkėkit lengvos adaptacijos“, – tų metų balandžio 5-ąją savo sekėjų „Instagram“ paprašė stilistė ir nurodė, kad nuotrauką, kurioje matyti, kaip slaugė duria jai švirkštu, padarė sūnus Leonas.

Jau po mirties internautai čia prirašė komentarų, esą būtent skiepai ją nuvarė į kapus.

Geru mėnesiu anksčiau ji ten pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame paragino skiepytis tuos, kurie jau galėjo tai padaryti, – pedagogus, medikus, senjorus. „Skiepai yra vienintelis kelias į kolektyvinį imunitetą ir vėl būti kartu“, – įraše sakė A.Jagelavičiūtė, o greta parašė „To neįmanoma pralaukti“.

Mirčių iki šiol nepatvirtino

Panašiomis interpretacijomis internete dalinasi po ne vieno žinomo žmogaus – sportininkų, žurnalistų, menininkų – mirties.

Po žinios apie tokią netektį socialinių tinklų vartotojai ieško patvirtinimo, kad žmonės buvo pasiskiepiję. Radę tai primena, bandydami įteigti, neva mirtį nulėmė būtent vakcina.

Pranešimus apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į skiepus registruoja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Nuo 2020-ųjų pabaigos, kai prasidėjo vakcinacija nuo koronaviruso, buvo gauti 35 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos. Nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

Net jei žinomų žmonių mirtys tikrai būtų susijusios su vakcinomis nuo COVID-19, greitų išvadų oficialiai niekas nepaskelbtų. Taigi net teoriškai būtų neįmanoma patvirtinti, kad Z.Kelmickaitė mirė dėl skiepo.

Taip pat skaitykite: Neleidžia ramiai išeiti: po žinomų žmonių mirčių pasipylė melagienos apie vakcinas

Kiekvienu atveju skiepų ir ĮNR, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas individualiai ir pagal tam tikrus kriterijus. Vien fakto, kad žmogus buvo pasiskiepijęs ir jį ištiko mirtis, nepakanka priežastiniam ryšiui pagrįsti.

Tokių tyrimų trukmė taip pat yra įvairi, atliekami laboratoriniai ir kiti tyrimai, todėl taip greitai išvadų nereikėtų tikėtis.

Išvada: komentarai apie tariamą Z.Kelmickaitės mirtį nuo vakcinos yra klaidingi. Etnomuzikologė daugiau nei du mėnesius buvo gydoma ligoninėje, į kurią pateko tiesioginio eterio metu pasijutusi blogai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito