Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 31

„Sky News“ aplankė Suvalkų koridorių – išvydo ir baimės, ir ryžto gintis nuo rusų

Britų žiniasklaidos kanalo „Sky News“ korespondentė Siobhan Robbins pažvelgė giliau į vadinamojo Suvalkų koridoriaus situaciją. Ji teigia, kad nerimą kelia tai, jog jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuspręstų eskaluoti karą Ukrainoje, abiejuose Suvalkų koridoriaus galuose dislokuotos Rusijos pajėgos galėtų įsiveržti iš rytų ir vakarų vienu metu ir izoliuoti Lietuvą, Latviją ir Estiją nuo likusių NATO aljanso narių. Ji parengė reportažą, apsilankiusi vietose, kurios pastaruoju metu sulaukia didelio tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.
Suvalkų koridorius
Suvalkų koridorius

„Pietvakarinėje Lietuvos dalyje, Vištyčio miestelyje, jie gerai pažįsta savo priešą. Kitoje sienos pusėje yra Rusijos eksklavas Kaliningradas. Teritorija aplink vielinę tvorą, skiriančią abi teritorijas, yra itin jautri, todėl mums buvo pasakyta, kad filmuoti galime tik su oficialia palyda“, – pasakojimą apie Suvalkų koridorių pradeda „Sky News“.

„Už kelių metrų aiškiai matome namelius ir pastatus, kurie yra Rusijos pasienio posto dalis.

Jie taip arti, kad vasarą vietiniai gyventojai sako girdintys, kaip kitoje pusėje esantys pasieniečiai dainuoja.

Pasienio postas yra Suvalkų koridoriumi vadinamos vietovės tolimajame krašte.

Anksčiau vadintas „pavojingiausia vieta žemėje“ ir „NATO Achilo kulnu“, Suvalkų koridorius tai maždaug 60 mylių (96,56 km) ilgio ruožas Lietuvos ir Lenkijos pasienyje.

Šiaurės Europos žemėlapis ir Suvalkų koridorius
Šiaurės Europos žemėlapis ir Suvalkų koridorius

Tai taip pat trumpiausias sausumos kelias tarp Rusijos sąjungininkės Baltarusijos ir Rusijos teritorijos Kaliningrade“, – toliau rašoma britų žiniasklaidos kanalo publikacijoje.

Kaip „Sky News“ sakė Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala, ši Lietuvos vieta yra „potencialiai pažeidžiama“.

„Suvalkų koridorius yra potencialiai pažeidžiama vieta, nes Kaliningradas ir Baltarusija gali bandyti atkirsti Baltijos šalis nuo Lenkijos“, – leidinio publikacijoje cituojamas L.Kojala.

Jei Ukraina kris – turėsime didelę problemą

Nepaisant to, rašoma, kad Vištytyje nėra jokių panikos ženklų. Nors kai kurie gyventojai visgi nepamiršta, kad Rusija savo karius ir, kaip teigiama, branduolinius ginklus, laiko greta, Kaliningrade.

Asmeninio albumo nuotr./Vilius Kočiubaitis
Asmeninio albumo nuotr./Vilius Kočiubaitis

„Girdime sraigtasparnius, gal tankai šaudo“, – „Sky News“ sakė buvęs karo medikas Vilius Kočiubaitis, dabar dirbantis miestelio gydytoju.

Jis pasakojo pažįstantis susirūpinusių žmonių ir pasakojo, kad kai kurie iš jų jau viską susikrovė į automobilius ir yra pasiruošę bėgti į Lenkiją, jei ateityje iškiltų grėsmė Lietuvai.

„Mes bijome, nes jei Ukraina žlugs, turėsime didelę problemą, nes rusai pas mus ateis iš Kaliningrado, taip pat iš Baltarusijos. Tai didelė rizika“, – britų leidinys cituoja V.Kočiubaitį.

„Sky News“ akcentuoja, kad tvyrančią baimę dar labiau sustiprino spalio pradžioje Baltarusijos paskelbtas pranešimas, kad maždaug 9 tūkst. Rusijos karių bus dislokuoti šioje šalyje kaip dalis „regioninės pajėgų grupės“, kuri, neva, reikalinga padėti apsaugoti šalies sienas.

Kaip „Sky News“ sakė Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala, ši Lietuvos vieta yra „potencialiai pažeidžiama“.

„Lietuva yra NATO narė, todėl ją saugo aljansas, tačiau karas Ukrainoje vis tiek privertė žmones sunerimti“, – sakoma publikacijoje.

Neleis rusams grįžti

Toliau „Sky News“ rašo, kad Lietuvoje daugiau nei 8000 tūkst. žmonių tapo kariais savanoriais – įstojo į Šaulių sąjungą. Dar kiti, pasak portalo, prisijungė prie už laisvę kovojančio užsieniečio legiono Ukrainoje.

Britų leidinys kalbino Mindaugą Lietuvninką, kuris pavasarį praleido kovodamas su rusais Irpinės apylinkėse. Cituojamas lietuvis pasakojo, kad jam yra tekę gyventi Lietuvą valdant sovietų valdžiai. Pasak jo – „daugiau niekada“.

„Jie [rusai] nori grįžti, bet jie negrįš, bent jau aš būsiu vienas iš tų, kurie neleis jiems čia ateiti“, – britų portalas cituoja lietuvį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Vis daugiau Rusijos karių, šiuo metu dislokuotų už spygliuotos vielos Baltarusijoje, galėtų greitai kirsti sieną, jei V.Putinas kada nors nuspręstų pulti“, – savo publikacijoje skelbia „Sky News“.

„Turime būti pasirengę“

Britų leidinys toliau publikacijoje kalbina Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorių Vaidotą Urbelį.

„Turime visą laiką būti pasirengę“, – cituojamas jis.

Čia pat publikacijoje priduriama, kad Lietuvos vyriausybė pripažįsta, jog „Suvalkų koridorius yra kritinis taškas“, ir nors nėra tiesioginės invazijos grėsmės, pavojus išlieka.

„Trumpuoju laikotarpiu, sakyčiau, rizika ir Rusijos pajėgumai yra mažesni, tačiau eskalacijos rizika yra didesnė, todėl turime kiekvieną akimirką ruoštis tam, jei kažkas nutiktų“, – cituojamas V.Urbelis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos kariai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos kariai

„Lietuva tvirtina, kad jos kariuomenė yra pasirengusi galimai Rusijos agresijai.

NATO sąjungininkai taip pat atsiuntė pastiprinimą ir šį mėnesį (spalį – red. past.) surengė vienas didžiausių tarptautinių karinių pratybų Lietuvoje, kuriose dalyvavo apie 3 500 karių.

Kol kas šalis išlieka pasirengusi: stebi savo sienas ir stiprina gynybą, pasiruošusi visomis pajėgomis atsakyti į bet kokį galimą išpuolį“, – šiais žodžiais baigiama „Sky News“ publikacija apie Suvalkų koridorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas