Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30 /21:18

Per langus sulipę mokytojai užėmė ministeriją – premjeras nesikiš, tik ragina laikytis tvarkos

Švietimo ir mokslo ministerijos apsauga penktadienį paprašė įstaigoje dvi paras gyvenusių ir nakvojusių mokytojų prieš savaitgalį apleisti patalpas. Tačiau Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga sako niekur nesitrauksianti – ministerija esą jų, o ne ministrės Jurgitos Petrauskienės ir jos vyro. Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) abejoja, ar ministerijoje leisti nakvoti prašalaičiams – saugu, tačiau ministeriją saugo ne VAD, o privati apsaugos įmonė.
Mokytojai neįleidžiami į ministeriją
Mokytojai neįleidžiami į ministeriją / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje įsikūrė trečiadienį. Penktadienį, profsąjungos duomenimis, apie penkiolika mokytojų liko patalpose ir neišėjo mitinguoti prie Seimo.

Tuomet ministerijos apsauga pareikalavo mokytojų patalpas palikti. Tačiau jie nepakluso. Atvirkščiai – į ministeriją per langus lipo vis daugiau mokytojų.

Kur ministrė – nežinia

Kita pedagogų dalis – keli šimtai žmonių – prie ministerijos atvyko pasibaigus prie Seimo vykusiam mitingui. Prie Švietimo ir mokslo ministerijos jie dainuoja ar skanduoja „ačiū“, „nepasiduosim“, reikalauja premjero Sauliaus Skvernelio ir ministrės Jurgitos Petrauskienės atsistatydinimo.

Šiek tiek po 19 valandos žmonės lauke išsiskirstė, o tie, kurių daiktai buvo likę ministerijoje, pro duris sugužėjo į vidų.

Čia kartu su pedagogais yra streiką paskelbusios profsąjungos vadovas Andrius Navickas ir Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Tomas Daukantas. Jie bendrauja gana bičiuliškai, kartu pasidarė asmenukę. Su protestuojančiais mokytojais vakaroti nusprendęs kancleris teigė skambinęs J.Petrauskienei, tačiau susisiekti su ja nepavyko.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Andrius Navickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Andrius Navickas

Kur yra pati ministrė J.Petrauskienė, penktadienį ministerijoje tik spėliojama. Su ja 15min telefonu susisiekti taip pat nepavyksta.

Ministerijoje neliko mokytojų susineštų miegmaišių – jie buvo išnešti. Taigi, jei mokytojai liks nakvoti, patogumo bus dar mažiau nei iki šiol.

Šiek tiek prieš 20 val. į ministeriją įžengė prezidento rinkimuose ketinantis dalyvauti Naglis Puteikis.

Panašiu metu prie ministerijos durų atriedėjo Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio automobilis. Į vidų kancleris neužėjo – lauke, prie šv. Onos bažnyčios, pasikalbėjo su T.Daukantu. Jis, sugrįžęs po pokalbio, žurnalistams pasakojo su A.Stončaičiu kalbėjęs apie situaciją ministerijoje. Į detales nesileido, tepasakė, kad A.Stončaitis skaitė apie situaciją žiniasklaidoje ir atvyko jos aptarti.

Vaizdo siužetas iš ministerijos:

Mokytojai ministerijoje praleis trečią naktį

Situacijai nurimus, A.Navickas 15min teigė, kad mokytojai ministerijoje liks nakvoti trečią naktį.

„Skirstysimės tada, kada sutarsim“, – tvirtino jis.

Vyriausybės derybos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio tobulinimo su A.Navicko vadovaujama ir kitomis profsąjungomis numatytos pirmadienį.

„Jei tiems žmonėms, kurie pirmadienį derėsis, rūpi visgi vaikai, galim rytoj pradėt derybas. Mes čia, mes pasiruošę. Skubinkim – jei situacija yra sudėtinga, tai spręskim anksčiau problemas“, – dėstė A.Navickas.

Pasiteiravus ministerijos kanclerio, ar įmanoma, kad derybos prasidėtų anksčiau, pavyzdžiui, savaitgalį, T.Daukantas teigė negalintis atsakyti į šį klausimą, nes jis „valstybės tarnautojas, ne politikas“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojai neįleidžiami į ministeriją
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokytojai neįleidžiami į ministeriją

Premjeras nesikiš

Į ministeriją apie 18 val. buvo iškviesta policija. Pasiteiravę, ar ramu ir viešoji tvarka nepažeista, pareigūnai išvyko. Vėliau atvyko dar kartą, bet pretenzijų neturėjo.

„Pamatėme, kad susirinkę pora šimtų žmonių. Vertinant iš viešosios tvarkos prizmės, tvarka yra, viskas yra gerai, kontroliuojama, žmonės geranoriškai nusiteikę, kol kas niekam jokių pretenzijų nėra“, – žurnalistams sakė pareigūnas.

Su vienu iš dviejų pareigūnų į ministeriją atėjo ir Seimo narys Tomas Tomilinas.

Jis teigė atvykęs „valstiečių“ frakcijos kolegės Rimos Baškienės prašymu ir derinęs atvykimą su premjeru. Su premjeru Sauliumi Skverneliu 15min susisiekti nepavyko – jo telefonu „labas“ ištarė mažametis vaikas, bet telefono S.Skverneliui jis neperdavė.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas 15min nurodė, kad premjeras į situaciją nesikiš.

„Premjero pozicija yra labai aiški: negali būti naudojamas smurtas, bet lygiai taip pat turi būti užtikrinta tvarka viešosiose įstaigose. Pirmas dalykas, visos jos savaitgaliais rakinamos, yra instrukcijos, kaip jos yra saugomos, tai, premjeras sako, kad instrukcijų – vidinių tvarkų turi būti laikomasi. Jis tikrai nesikiš ir ragina nesikišti policiją, jei nėra pažeidinėjami teisės aktai“, – premjero nuomonę išdėstė S.Malinauskas.

Jis tikrai nesikiš ir ragina nesikišti policiją, jei nėra pažeidinėjami teisės aktai, – nurodė S.Malinauskas.

S.Skvernelio nuomone, kurią išsakė patarėjas, mokytojų veiksmai kol kas rodo, kad jie nėra nusiteikę siekti susitarimo, o nori destrukcijos. S.Malinauskas primena, kad mokytojai derėtis pirmadienį kviečiami į Vyriausybę.

„Jei noras yra likti savaitgalį ministerijos patalpose, tai turbūt tikslas yra ne konstruktyvus pokalbis, susitarimas, o destrukcija ir provokacija“, – teigė premjero patarėjas.

S.Malinauskas patikino, kad jėga žmonės iš ministerijos nebus išvaromi.

Policija: pretenzijų niekas neturi

Pro Švietimo ir mokslo ministerijos duris po 18 val. įžengė ministerijos kancleris Tomas Daukantas, „atvykęs situacijos pasižiūrėti savo akimis“.

Jis aiškino, kad kiekvieną penktadienį ministerijos durys yra užrakinamos, „žmonės yra išleidžiami, bet žmonės nėra įleidžiami“.

T.Daukantas tikino, kad su profsąjunga nebuvo derinta, kad protestas vyktų ministerijoje.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis 15min penktadienio pavakarę informavo, kad, pareigūnų požiūriu, situacija Švietimo ir mokslo ministerijoje bei rūmų prieigose yra kontroliuojama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

„Policija vietoje ir užtikrina viešąją tvarką. Pajėgų yra pakankamai. Įvykio vietoje yra ir atsakingas vadovaujančio rango pareigūnas“, – teigė policijos atstovas.

R.Matonis pridūrė, kad policijos pareigūnai suskubo pabendrauti su ministerijos apsauga. „Apsaugininkai niekam pretenzijų neturi. Viduje viešosios tvarkos niekas nepažeidinėja. Lauke irgi jie visi dainuoja dainas, kažkokių neramumų iš esmės nėra“, – tvirtino Lietuvos policijos atstovas.

T.Tomilinas siūlė susitarti

Minioje yra ir valdančiųjų „valstiečių“ atstovas Tomas Tomilinas. Jis, stovėdamas prie lango, kalbėjo su ministerijoje esančiu A.Navicku.

„Sėskim prie stalo, atrakinkim duris“, – dėstė jis.

„Gal galim susitarti, kaip vyks protestas? Protestas yra visiškai normalu“, – kalbėjo T.Tomilinas.

„Čia ne protestas, – dėstė A.Navickas. – Žmonės nori įeiti ir sėstis prie stalo.“

„Suprantu. Tvarkoj, derybos vyksta. Su tavim yra kalbamasi“, – aiškino T.Tomilinas, o A.Navickas atkirto, kad derybos nevyksta.

„Kaip nevyksta?“ – pasiteiravo „valstietis“ .

„Man norėtųsi, kad būtų kažkoks susitarimas, kaip toliau vyks protestas“, – sakė T.Tomilinas ir kalbėtis į atskirą patalpą išėjo su A.Navicku.

Mokytoja: darbuotojai primygtinai prašė trauktis

Konfliktas prasidėjo, kai dauguma mokytojų išvyko mitinguoti prie Seimo.

„Liko mūsų dvylika žmonių čia ministerijoje – štabas taip sakant – kiti dalyvavo mitinge. Iš pradžių dingo internetas [...]. Buvo pusė keturių. Nuėjom pasiteirauti kas įvyko, sako: darbas baigėsi“, – 15min pasakojo dar trečiadienį iš Švenčionių į Vilnių atvykusi mokytoja Sonata.

Vėliau, anot jos, į Švietimo ir mokslo ministerijos Kolegijų salę, jos spėjimu, atėjo kompiuterių specialistas ir apsaugos darbuotojai.

„Primygtinai prašė trauktis, prašė išeiti, apeliavo į sąžinę. Tada atkeliavo neprisistačiusi ministerijos specialistė, sakė, turime trauktis, nes streikuoti valstybės įstaigoje griežtai draudžiama“, – pasakojo mokytoja.

A.Navickas: ministerija yra mokytojų

Mitinge prie Seimo dalyvavęs streikuojančios profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas anksčiau 15min teigė, kad „ministerija yra mokytojų, o ne ministrės J.Petrauskienės ir jos vyro“.

Jis tikino pasiryžęs ministerijoje nakvoti ir savaitgalį. Todėl iškart po mitingo A.Navickas grįžo į ministeriją. Jam taip pat teko lipti per langą.

„Mes norim derybų. Mes vakar dirbom iki pusės pirmos. O kodėl neišvarėte mūsų vakar?“– klausė ministerijos darbuotojo A.Navickas.

O darbuotojas atsakė: „Mes jūsų daugiau neįleisim nė vieno, todėl kad darbas baigėsi, šiandien yra penktadienis.“

„Atrakinkit duris, mokytojai ateina“, – tvirtino profsąjungos lyderis.

„Aš žiūriu, kad ministerijoje būtų tvarka“, – toliau tęsė darbuotojas.

A.Navickui pasiteiravus, kas ministerijoje šeimininkas, darbuotojas atsakė: „Aš šiuo momentu. Mano pareigos tokios, kad turiu prižiūrėti tvarką – Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas.“

Jo mokytoja klausė, ar jam atrodo, kad ministerijoje netvarka?

„Jei per langus laipioja, tai – netvarka. Durų mes neatrakinsim. Išleist, išleisim.“

„Mes norim derybų. Informuokit ministrę, kad mes laukiam derybų. Nevyksta ugdymo procesas, žinot“, – toliau dėstė A.Navickas.

„Jūs derėjotės vakar su ministre“, – atsakė darbuotojas.

„Vaikai sušals“, – stovėdamas Švietimo ir mokslo ministerijos koridoriuje sakė A.Navickas, o minia lauke skandavo „ačiū“.

„Juk ministerija yra mokytojų ir dirba mokytojams, kodėl jie negali diskutuoti ir rengti pasiūlymų reformai. Matom, kad šios ministrės tik jėga, bet ne kalbėjimasis, toks brutalus brukimas reformos yra darbo stilius“, – kalbėjo A.Navickas.

Jis teigė kol kas nežinąs, kaip viskas vyks toliau, esą diskutuos su ŠMM esančiais žmonėmis: „Durų turbūt nelaušim, tikimės, kad reaguos ir įleis mokytojus. Mokytojai atvykę iš visos Lietuvos, jie gali sušalti ten. Manau, per langą nelipsim, tikimės, kad pas žmones prabus sąžinė ir įleis juos. Mes nesitrauksime, lauksime, kol susitarsime. Tikimės, kad artimiausiu metu prasidės derybos.“

Durų turbūt nelaušim, – sakė A.Navickas.

Ministrė: mokytojo orumas vertas daugiau

ŠMM Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė 15min patvirtino, kad ministerijos pastatas savaitgaliais yra užrakinamas: „Mokytojai čia nelabai galėtų likti. Tie, kurie čia yra, neišėjo, gali būti, mes jų prievarta nevarome, bet kitų neįleisime. Dabar likę iki dešimties.“

Ministrė Jurgita Petrauskienė pati konflikte nedalyvauja. Portalui lrytas.lt ji sakė, kad mokytojų sprendimas lipti per langus nesuprantamas.

„Manau, kad reikia problemas spręsti konstruktyviu būdu, o ne mokytojams nakvojant ministerijoje taip nesudarant sąlygų ministerijos darbuotojams sklandžiai dirbt. Manau, kad mokytojo orumas vertas daug daugiau“, – sakė ji.

Paklausus, ar mokytojai bus šiandien išprašyti iš ministerijos, J.Petrauskienė tikino, kad tai būtų pats geriausias sprendimas. Bet ji aiškino, kad tai nėra jos sprendimas ir mokytojai nėra varomi.

Ministeriją sauganti įmonė: bendraujame draugiškai

Prie Švietimo ir mokslo ministerijos durų mūru stoję apsaugos darbuotojai komentarų nedalijo ir tikino, kad jie čia tik stengiasi užtikrinti viešąją tvarką.

Ministerijoje dirbantis apsauginis sakė, kad jam buvo duotas nurodymas „nieko neįleisti ir visus išleisti“. Tačiau lipančių per langus jis nestabdė.

UAB „Apsaugos komanda“ vadovas Algis Iljeitis 15min teigė, kad penktadienį su bendrove susisiekė ŠMM kancleris Tomas Daukantas ir paprašė padėti palaikyti viešąją tvarką.

„Bendraujame dabar su protestuotojais, palaikome viešąją tvarką, kad ten nebūtų incidentų ir viskas, kadangi ten nebūtų susistumdymų ar pan. Tvarkingai viskas vyksta, civilizuotai bendraujame, juk vis dėlto čia mokytojai, kultūringi žmonės. Bendraujame draugiškai ir viskas“, – tikino bendrovės vadovas.

Jis užtikrino, kad „Apsaugos komandos“ tikrai nebuvo prašoma mokytojus išvesdinti iš ministerijos patalpų, o tik palaikyti viešąją tvarką, kad nepatektų pašaliniai asmenys į pastatus.

„Sutartyje nurodyta palaikyti viešąją tvarką ir viskas“, – teigė A.Iljeitis. Ten nusiųstas vienas darbuotojas ir to, kaip teigė direktorius, užtenka.

Ministerijos kancleris T.Daukantas, nurodęs apsaugai neįleisti mokytojų į ministeriją, penktadienio vakarą iš pradžių telefonu neatsiliepė – 15min skambutį kancleris atmetė.

VAD: ŠMM gali kviesti policiją

ŠMM pastato saugumo, skirtingai nei Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros, Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) neužtikrina. Tačiau aukščiausius valstybės pareigūnus saugančios tarnybos vadovas Rymantas Mockevičius turi tvirtą nuomonę dėl ministerijų saugumo.

„Atvirai pasakius, nežinau ar Švietimo ir mokslo ministerija turi kažkokią vidinę savo apsaugos tarnybą. Jeigu jie nusamdė privačią, reikėtų klausti ministerijos, kas juos saugo. O jeigu jie nieko neturi ir nieko nekviečia, tada ir ta pati policija nevažiuoja matyt.

Mes turim savo nuomonę, kas liečia visus valstybinius ar vyriausybinius pastatus. Juos reikėtų minimaliai prižiūrėti videosistemos pagalba ar samdyti privačią apsaugą, nes visko gali būti“, – kalbėjo jis.

Kaip pavyzdį VAD vadovas nurodė atvejį, kai Estijoje į Krašto apsaugos ministeriją įsiveržė nestabilios psichikos žmonės.

„Šiai dienai pačios ministerijos sprendžia, kokios apsaugos joms reikia – gal tik užtenka techninių priemonių, o gal kai kurios samdo ir privačias saugos tarnybas. Žinau, kad tik Užsienio reikalų ministerija ir Vidaus reikalų ministerija yra apsaugos, o dėl kitų tikrai neturiu jokios informacijos“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas