Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
11:01

ŠMSM: šiemet į profesines mokyklas priimta tūkstančiu abiturientų daugiau nei pernai

Šiemet į profesines mokyklas priimta tūkstančiu abiturientų daugiau nei pernai, trečiadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).
Švietimo / Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.
Švietimo / Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.

Jos teigimu, 2024 metais dvigubai daugiau gimnazistų mokysis profesinio mokymo modulių.

Populiariausiomis išlieka inžinerijos srities profesijos, rodo galutiniai priėmimo į profesines mokyklas duomenys.

„Stojančiųjų į aukštąsias ir profesines mokyklas pasiskirstymas tampa tolygesnis: į profesines mokyklas šiemet priimta 43 proc., o į aukštąsias mokyklas – 57 proc. vidurinį išsilavinimą turinčių stojančiųjų. Mūsų tikslas yra kuo daugiau jaunuolių paskatinti apsvarstyti profesinį mokymą baigus mokyklą ar dar anksčiau – po 10 klasių“, – ministerijos pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

„Tai itin perspektyvus pasirinkimas – darbo rinkoje artimiausiu metu bus ypač reikalingi inžinerijos, informacijos ir ryšio technologijų, sveikatos priežiūros ir kitų sričių profesionalai, kuriuos ruošia būtent profesinės mokyklos“, – sakė ji.

Šiemet, kaip ir kasmet, daugiausia stojančiųjų į valstybės finansuojamas vietas pritraukė Vilniaus universitetas – 3,6 tūkst. abiturientų.

Tuo metu didžiausio stojančiųjų su pagrindiniu ir viduriniu išsilavinimu skaičiaus sulaukusių įstaigų sąrašo antroje ir trečioje vietoje yra Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras (2,7 tūkst. stojančiųjų) ir Kauno technologijų mokymo centras (1,5 tūkst. stojančiųjų).

Penktoje vietoje po Vilniaus kolegijos, pritraukusios beveik 1,5 tūkst. stojančiųjų, yra Šiaulių technologijų mokymo centras, kuris šiemet priėmė per 1,2 tūkst. naujų mokinių.

Anot ministerijos, VILNIUS TECH priėmė 1,2 tūkst. stojančiųjų, Kauno technologijos universitete (KTU) mokslus pradėjo 1,1 tūkst. pirmakursių, o Marijampolės profesinio rengimo centre – trimis stojančiaisiais mažiau nei KTU.

Iš viso į profesines mokyklas šiemet priimta 20,3 tūkst. naujų mokinių, kai pernai – 19,7 tūkstančių. 3,7 tūkst. iš jų – šių metų abiturientai.

Pernai į profesines mokyklas įstojo mažiau – 2,7 tūkst. – tų pačių metų abiturientų.

Stojantieji daugiausia rinkosi inžinerijos, paslaugų sektoriaus, architektūros ir statybos, sveikatos priežiūros profesijas. Beveik visi profesinių mokyklų mokiniai mokosi valstybės finansuojamose vietose.

Šiemet profesinio mokymo modulius, siūlomus I–IV gimnazijos klasių ir 9–12 bendrojo ugdymo mokyklų klasių mokiniams, rinkosi 2,4 tūkst. jaunuolių –dvigubai daugiau nei pernai. 2023 metais juos rinkosi tūkstantis moksleivių.

„Profesinio mokymo moduliai leidžia išbandyti įvairių specialybių praktines veiklas: inžinerijos, grožio, paslaugų ir kitų sričių. Tai galimybė gimnazistams iš anksto išmėginti specialybę, kurią norėtų pasirinkti baigę gimnaziją, arba įgyti naudingų įgūdžių, praversiančių ateityje ar kasdienėje veikloje“, – teigė A.Kudarauskienė.

Šiemet didžiausio susidomėjimo sulaukė picų gaminimo, nesudėtingos technologijos sušių gaminimo ir TR1 kategorijos traktorių vairavimo moduliai.

Profesinio mokymo modulius bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai gali rinktis nuo 2021 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas