Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 16

Smūgis 39 darbuotojams bei ūkininkams – pranešta apie svarbios laboratorijos Kaune uždarymą

Kaune jau ne pirmą ir ne antrą dešimtmetį veikiančios Agrocheminių tyrimų laboratorijos darbuotojai sumišę – jų darbo vietą užsimota sunaikinti, o jiems patiems ruošiamasi netrukus įteikti atleidimo lapelius. Tokio sprendimo priežastis keistoka – laboratorija per daug veikli ekonomiškai ir per mažai nudirba mokslo srityje. Ar šiai įstaigai ministerijos atras vietą po kitos institucijos sparnu?
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Agrocheminių Tyrimų Laboratorija
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Agrocheminių Tyrimų Laboratorija / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi vyriausioji chemikė, kokybės vadybininkė Alma, informavusi, kad Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės institutui priklausančią Agrocheminių tyrimų laboratoriją Kaune žadama uždaryti. Iš pradžių kalbėta apie struktūros pokyčius, reorganizavimą, o dabar jau – naikinimą. Taigi 39 darbuotojai neteks darbo.

Pasak Almos, laboratorija kitąmet švęs 60-ies metų gyvavimo jubiliejų. Pati joje ji dirba apie 4 dešimtmečius.

„Uždarymo motyvas – mūsų ekonominės pajamos yra didesnės už pajamas iš mokslo, iš biudžeto. Kadangi mokslinė įstaiga, netinkame mes, padalinys eliminuojamas.

Pernai kalbama buvo apie tai, kad privalome surinkti tam tikrą sumą už tyrimus, kad kuo daugiau uždirbtume, nes po to bus būtini dideli pokyčiai. Tačiau metų pabaigoje viskas apsivertė: nesvarbu, kad uždirbate, turite mažinti tiriamus objektus. Tikslas – kad mažėtų ekonominės pajamos.

Rudenį pradėjo mūsų laboratorijos vadovą Gediminą Staugaitį spausti, kad mažintumėmės etatus. Vadovas paaiškino, kad maksimaliai gali 9 etatus panaikinti, bet centrui netiko. Mūsų vadovas tuomet pasakė, kad laboratorijos negali griauti, tad atsistatydino. Buvo ignoruojami visi jo pasiūlymai.

Kovo 27 dieną centro Mokslo tarybos posėdyje LAMMC direktorius pateikė prašymą dėl struktūros pakeitimo. Nubalsuota už ją. Nuo 2025 metų sausio 1 dienos LAMMC struktūra numatyta be mūsų laboratorijos“, – paaiškino vyriausioji laboratorijos chemikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas