Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 05

Sniegas Kaune verčia medžius: sukeldami pavojų šie virsta ant kelių, mašinų ir namų

Ne tik kelininkai, tikėtina, šiemet keiksnoja gausiai krintantį sniegą. Neatlaikę jo naštos, vienas po kito lūžta medžiai. Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba nuo sausio 1 dienos jau sulaukė 51 pranešimo apie ant kelių, namų bei transporto priemonių užgriuvusius medžius. Krinta jie net ir Laisvės alėjoje, kurioje karaliauja pėstieji. Laimei, sužalojimų išvengta.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdybos, šiemet dėl medžių sukeltų problemų į iškvietimus jau vykta 51 kartą. Vien per pirmąsias keturias vasario dienas jų būta 18. Dažniausiai pranešama apie kelius užtvėrusius ar elektros laidus nutraukusius medžius. Tačiau netrūksta ir kamienų bei šakų pridarytos žalos žmonių nuosavybei – automobiliams, gyvenamiesiems namams.

Fiksuotos ir trys išskirtinės dienos, kuomet sulaukta daugiausia iškvietimų. Sausio 2-ąją gauta 11 iškvietimų, sausio 3-iąją – 7, o vasario 4-ąją – net 13. Kauno mieste į pagalbą dėl nuvirtusių medžių šiemet skubėta 9 kartus, Kauno rajone – 10.

Štai vasario 4 dieną 11.32 valandą pranešta, kad K.Donelaičio gatvėje nuvirto du medžiai ir atsirėmė į namo sieną.

Į vietą atvykus ugniagesiams gelbėtojams, buvo lūžę ir į gyvenamojo namo sieną atsirėmę du medžiai. Medžių dėl reljefo ir pavojaus, kad jie gali apgadinti namą, nebuvo galimybės patraukti. Teritorija aptverta, budėta, kol atvyko Kauno miesto savivaldybės atstovai spręsti dėl medžio šalinimo darbų.

Pasak ugniagesių gelbėtojų, namo savininkas uždraudė atlikti bet kokius darbus. Tad beliko apgenėti apžiūrai trukdančias medžių šakas.

Savivaldybės atstovas sutarė su namo gyventoju, kad medžio šalinimo darbai bus atliekami kitą dieną. Tačiau ugniagesių gelbėtojų žiniomis, vos tik jiems išvykus, ant namo nugriuvo dar du medžiai. Kviesti ir apšvietimą prižiūrintys darbuotojai.

Vasario 5 dieną ugniagesiams gelbėtojams vėl teko vykti į vietą – į pagalbą juos išsikvietė namo administratorius. Šiuo metu sprendžiama, ką daryti su namą slegiančiais medžiais.

Apie lūžtančių medžių keliamą pavojų antradienį pranešė ir Kauno miesto savivaldybė. Štai pirmadienį priešpiet Laisvės alėjoje nuvirtęs medis užtvėrė praėjimą ir tik per laimingą atsitiktinumą nesužalojo praeivių. Paaiškėjo, kad sena liepa netoli fontano ir buvusio „Merkurijaus“ teritorijos nulūžo, nes iš vidaus buvo visiškai išpuvusi.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Laisvės alėjoje nukritusi liepa
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Laisvės alėjoje nukritusi liepa

Ties Laisvės alėjos 58-uoju namu ant pėsčiųjų tako užvirtusi liepa suknežino statybinę tinklinę tvorą, juosiančią čia vykdomos rekonstrukcijos darbų aikštelę. Laimė, tuo metu čia nebuvo žmonių.

Incidento vietą apžiūrėję specialistai konstatavo, kad medis buvo visiškai susenęs ir iš vidaus smarkiai paveiktas puvinio. Šiuo metu jokie darbai šioje vietoje nevyko. Be to, statybvietėje dirbantys „Kauno tiltų“ ir „Autokaustos“ darbininkai visus medžius nuo pažeidimų saugojo apjuosdami jų kamienus lentomis.

„Aiškiai matyti, kad medis tiesiog nulūžo kiek aukščiau virš šaknų. Tai rodo, kad jis buvo visiškai sunykęs. Iš naujo įvertinsime visus Laisvės alėjoje augančius medžius, kad ateityje užbėgtume tokiems įvykiams už akių“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pasak jos, čia būtinas ir visuomenės supratimas, kad seni ir pavojingi medžiai Laisvės alėjoje, kaip ir kitose miesto erdvėse, privalo būti pakeisti naujomis, gyvybingomis bei tvirtomis liepomis, pritaikytomis augti miesto sąlygomis.

Istoriniais duomenimis, liepos Laisvės alėjoje pradėtos sodinti dar 1851 metais, tačiau šis maždaug 55 cm skersmens medis čia galėjo augti apie 80–90 metų.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos duomenimis, medžiai lūžta dėl administratorių netinkamos priežiūros, neįvertinimo jų būklės, dėl nesiimamų priemonių reikiamu metu nugenėti šakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento