Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 06

„Socdarbiečiai“: valstybėje turi būti užtikrintos lygios teisės žmonėms, vienodos sąlygos dirbti ir kurti

Lietuvos socialdemokratų darbo partija rinkimuose į Seimą dalyvaujanti 9-uoju numeriu, įsitikinusi, kad valstybės valdymo ir teisinės sistemos neatsiejamas pamatas yra demokratija. Daugelis partijų demokratiją iškelia ant pjedestalo, tačiau ją suvokia skirtingai. LSDDP kandidatų sąrašo lyderis Linas Linkevičius sako, kad geresnio būdo kaip demokratinis procesas valstybės valdymui dar niekas nesugalvojo.
LSDDP
LSDDP / Užsakovo nuotr.

„Kito – geresnio būdo kaip demokratinis procesas rinkimams, politinių partijų veiklai, kurios atstovautų žmonių interesams, valstybės valdymui aš nematau. Šis būdas yra ne Lietuvoje išrastas, ir ne vakar. Demokratiškai išrinktas Seimas turi užtikrinti lygias teises visuomenei dirbti ir kurti. Tokią mes matome demokratiją. O demokratiškai išsirinkti parlamentą galima tik einant balsuoti. Dalyvauti rinkimuose yra kiekvieno piliečio pareiga“, – sako LSDDP sąrašo lyderis, kandidatas vienmandatėje Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje, Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius. Anot politiko pandemijos laikotarpiu labai svarbu užtikrinti saugią aplinką balsuoti atėjusiems žmonėms, tuo pačiu ragina visuomenę būti sąmoninga.

„Balsuoti reikia, kitu atveju už tave nuspręs kiti, kas valdys Lietuvą ateinančius ketverius metus. Sudėtingu periodu VRK, savivaldybės privalo užtikrinti saugią aplinką, kad žmonės nebijotų atlikti savo pareigos. Džiaugiamės, kad išankstinis balsavimas šiemet trunka ilgiau, yra sudaryta galimybė norintiesiems balsuoti tą padaryti lauke esančiuose balsavimo taškuose, pvz. Vilniuje Lukiškių g. Laikomasi visų saugumo priemonių“, – sako L.Linkevičius.

Žvelgiant retrospektyviai, Lietuva sugebėjo teisingai pasirinkti

Rinkimuose LSDDP sąrašo antruoju numeriu einantis ir vienmandatėje Fabijoniškių rinkimų apygardoje kandidatuojantis Gediminas Kirkilas pritaria, kad valstybė turėtų užtikrinti vienodas galimybes ir socialines garantijas visiems piliečiams.

„Apie jautrias žmogaus teisių temas politikai retai nori kalbėti, teisės vis dar pažeidžiamos, skatina įvairią diskriminaciją mūsų visuomenėje. Tačiau kuo daugiau apie tai diskutuosime, ypač apie pažeidžiamų visuomenės narių teises, tuo daugiau socialinės atskirties mažinimo sprendimo būdų atrasime“, – mano G.Kirkilas. Kalbėdamas apie demokratinį valstybės valdymo būdą politikas primena, kad 1992 m. spalio 25 d. referendumu priimtas pagrindinis Lietuvos įstatymas – Lietuvos Konstitucija, kuri reglamentuoja pamatinius Lietuvos valstybės ir visuomenės gyvenimo aspektus.

„Lietuvos Konstitucija, kuria buvo įtvirtinta, kad Lietuvos valstybę kuria Tauta, o suverenitetas priklauso Tautai, yra demokratinė, joje aiškiai apibrėžtos žmogaus laisvės ir teisės bei jų apsauga. Demokratinės valstybės valdymo formos įtvirtinimas Konstitucijoje labai aiškiai atskyrė Lietuvą nuo autoritarinių valstybių. Tai aktualu šiandien Baltarusijos įvykių kontekste. Dabar atrodo neįtikėtina, bet yra žmonių, kurie nežino arba neprisimena, kad 1992 m. rimtai buvo svarstoma ir atkakliai siekiama, kad Lietuvoje būtų įteisinta iš esmės autoritarinė prezidentinė Konstitucija. Jos siekė Lietuvos dešinieji, t. y. dauguma dabartinių konservatorių. Šiandien galime pasidžiaugti, kad pasirinkome demokratiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Valstybės tarnautojams reikalinga vieninga sistema

Apie valstybės valdymo klausimus kalbantis buvęs teisingumo ministras, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, LSDDP kandidatų sąraše trečiuoju numeriu kandidatuojantis Juozas Bernatonis mato valstybės tarnybos modelio trūkumų.

„Turbūt nėra nė vienos valstybės, kurioje valdymo sistema būtų tobula. Be to, kiekvienas laikmetis atneša naujus iššūkius. Man teko būti Seimo nariu 1992-1996 metais, kai mūsų pagrindinis uždavinys buvo sukurti įstatymų sistemą, atitinkančią naujai priimtą Lietuvos Respublikos Konstituciją. Po to dirbau vidaus reikalų ministru, kai mūsų ministerija buvo apjungta su valstybės valdymo ir savivaldybių ministerija. Stovėjau prie mūsų modernios valstybės tarnybos kūrimo ištakų. Kuriant valstybės tarnybos modelį prieš dvidešimt metų, nepavyko susitarti, kad jis kaip pažangiose Vakarų pasaulio valstybėse apimtų visus viešojo sektoriaus darbuotojus. Sukūrėme tik vientisą valstybės valdymo institucijų tarnautojų sistemą. Todėl šiandien matome didelę viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų, darbo sąlygų ir socialinių garantijų disproporciją. Tai kelia pagrįstą mokytojų, gydytojų, kultūros ir socialinių darbuotojų nepasitenkinimą, o biudžeto paklodės tampymas į visas puses tik didina nelygybę“, – sako J.Bernatonis.

Užsakovo nuotr./Juozas Bernatonis ir Linas Linkevičius.
Užsakovo nuotr./Juozas Bernatonis ir Linas Linkevičius.

Tačiau „socdarbiečio“ įsitikinimu, sistemą įmanoma keisti, o norint sukurti efektyvų valstybės valdymą, būtina į valstybės tarnybą pakviesti gabiausius žmones, sėkmingai konkuruoti su verslu dėl profesionalių specialistų.

„Šiuo metu negalėdami pasiūlyti tokio dydžio atlyginimų kaip versle, kai kūrėme valstybės tarnybos sistemą, numatėme užtikrinti nuoseklią karjerą, skatinimą ne tik už darbą, bet ir už kompetenciją, įkūrėme valstybės tarnautojų rezervą bei socialines garantijas. Deja, to meto neaukšta valdymo kultūra nesukūrė sąlygų diferencijuotoms atestacijoms ir darbo stabilumui. Mus pakeitę dešinieji politikai pamiršo esminius valstybės tarnybos principus, ėmė mėgdžioti verslo darbo su personalu metodus. Tai silpnino valstybės tarnybą, padarė nepatrauklią gabiam jaunimui, – sako J.Bernatonis. – „Socdarbiečių“ tikslas – sukurti vieningą viešojo sektoriaus tarnybą, garantuoti orius atlyginimus, palankias darbo sąlygas ir pakankamas socialines garantijas ne tik valdininkams, bet ir mokytojams, gydytojams, kultūros, mokslo ir socialiniams darbuotojams bei statutiniams pareigūnams. Mes – už lygias teises visiems, kurie dirba valstybei ir gauna atlyginimą iš mokesčių mokėtojų pinigų“.


Politinė reklama. Bus apmokėta iš LSDDP rinkiminės sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas