Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 26

„Socialdarbiečiai“ grįžta prie reikalavimų: „Valstiečiai“ derasi ne iki galo rimtai“

Ketvirtadienį derybos dėl koalicijos sutarties tęsis, sako „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas. Jis pareiškė, kad „valstiečiai“ derasi ne iki galo rimtai ir iškėlė penkis reikalavimus, kurie anksčiau nuo derybų stalo jau buvo patraukti.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Pirmiausia mes konstatavome, kad mūsų derybų partneriai „valstiečiai“ ne iki galo derasi rimtai. Nedalyvauja lyderiai, sunku labai kalbėtis dėl kitų klausimų, kai nėra praktiškai premjero. Na, galim pasikonsultuot, – po „socialdarbiečių“ prezidiumo posėdžio žurnalistams komentavo G.Kirkilas. – Aš manau premjeras turi imtis lyderystės. Juk formuojamas ministrų kabinetas.“

Partijos lyderis tvirtino, kad partijai reikalingas ir premjero atsakymas, ar po liepos 12-osios jis tęs darbą.

„Tai aišku. Būtų labai svarbu. O kaip jūs galvojat. Čia labai keista, kad mes ratais vaikštom, čia kažką. Aišku, kad reikia“, – pakartojo G.Kirkilas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos prezidiumas dėl valdančiosios koalicijos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos prezidiumas dėl valdančiosios koalicijos

Anot jo, derybų metu nebuvo įvertinti bent penki partijos prioritetai: „Yra prasmės sudaryti koaliciją, kuri turi šiek tiek mažiau nei pusantrų metų darbo tik tuo atveju, jeigu šitos būsimo naujos koalicijos programa bus akcentuota į socialinės atskirties mažinimą. Kas, kaip žinote, taip pat ir Europos Komisijos nuomone, yra pagrindinė Lietuvos problema.“

Penki Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) prioritetai, kuriuos išvardijo G.Kirkilas, – vaiko pinigų, valstybės remiamų pajamų didinimas, nemokamas maitinimas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų mažinimas – bent 15 proc., miškų kirtimo normos mažinimas.

„Čia yra tie pagrindiniai penki punktai, dėl kurių mes ruošiamės ir toliau derėtis“, – teigė partijos pirmininkas ir „valstiečių“ organizuojamas derybas įvardijo vangiomis.

„Man atrodo, kad jie nori kažkaip kosmetinėmis pataisomis... Nors, manau, tai nėra teisinga“, – pažymėjo politikas.

Dar antradienį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis reiškė viltį, kad ketvirtadienį bus pasirašyta keturių partijų koalicinė sutartis. Jis tvirtino, kad dėl programinių nuostatų, išskyrus vaiko pinigų augimą, sutarta.

„Lieka tik sprendimai partijų dėl to, kokios atsakomybės sferos, ir bendras susitarimas dėl koalicinės sutarties“, – nurodė jis, pridurdamas, kad vaiko pinigai „nebus tas akmuo, ant kurio virstų visa koalicija“.

Trečiadienį G.Kirkilas patikino, kad derybos nesibaigė: „Jeigu įsivaizduoja kai kas, kad čia galima vien tik pasakius, kad „baigėsi“, kad jos ir baigėsi... Taigi jūs matot, kad yra visa eilė punktų, kurie neaptarti iki galo.“

„Tai, ką mes siūlom, yra visų interesas. Kieno nėra interesas mažinti valdymo išlaidas? Kieno nėra interesas apginti miškus? Kieno nėra interesas mažinti socialinę atskirtį? Manau, kad visų interesas“, – komentavo G.Kirkilas.

Kaip greitai pasibaigs derybos, anot politiko, priklausys nuo politinės valios.

„Turint politinę valią, galima greitai susitart. Aš, pavyzdžiui, pasiryžęs ir šeštadienį, ir sekmadienį. Galim viską padaryt“, – kalbėjo „socialdarbietis“.

G.Kirkilas taip pat teigė, kad Seimo pirmininko postas, kuris pažadėtas, nėra pagrindinis siekinys.

„Mums tikrai nėra joks prioritetas Seimo pirmininko pozicija. Tai buvo tik pirmas pareiškimas, memorandumas. Jei „valstiečiams“ tai – didžiulė problema, tai jie patys gali deleguoti Seimo pirmininką“, – dėstė G.Kirkilas.

Partijos noras tas pats – socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelis.

„Mes pateikėm pasiūlymus, mes norim turėti instrumentą, – dėstė G.Kirkilas. – Mes turim rimtesnių kandidatų į šitas pozicijas. Aišku, aš apie juos nekalbėsiu, kol derybos nesibaigė.“

Politikas patikino, kad partija nepasirašys kokių nors atskirų nuo koalicinės sutarties dokumentų: „Bus pasirašyta tik tada, kai bus sutarta viskas.“

Teiraujantis, ar partija ketvirtadienį nieko nepasirašys, G.Kirkilas atsakė: „Mes manom, kad derybos dėl programinių ir vertybinių nuostatų nesibaigė. Jeigu bus pateikti rimti argumentai, kodėl jų negalima realizuoti, mes racionalius argumentus visada girdim. [...] Bet kol kas aš [jų] negirdžiu.“

Mes manom, kad derybos dėl programinių ir vertybinių nuostatų nesibaigė.

Naują koaliciją žada formuoti „socialdarbiečiai“, „valstiečiai“, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Antradienį „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis teigė, kad artimiausiu metu prasidės derybos dėl postų, o dėl to, kaip keisis Vyriausybės programos planas, beveik nuspręsta. Esą kilo nesutarimų tik dėl to, kaip kitąmet ir 2021-aisiais augs vaiko pinigai: LLRA-KŠS kitąmet vaiko pinigų išmoką visiems siūlė didinti iki 100 eurų, o „valstiečiai“ – iki 100 nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų, kitiems iki 70 eurų.

Anksčiau skelbta, kad susitarta pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl socialinės politikos finansavimo, įvesti naują 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą.

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad ne visi partijų norai, tiek dėl programinių nuostatų, tiek dėl postų, adekvatūs.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Kai kurie galbūt ne visai adekvačiai vertina situaciją susiklosčiusią, kai kurie racionalūs“, – sakė jis.

Antradienį premjeras neatsakė, ar po liepos 12-osios, kai Vyriausybė naujai prisiekusiam prezidentui turės grąžinti įgaliojimus, ir toliau eis pareigas. „Kai bus koalicinė sutartis, tada galėsim kalbėti toliau. Dabar nėra prasmės tokių klausimų kelti“, – nurodė S.Skvernelis.

Pagal anksčiau į koaliciją ketinančių jungtis partijų pasirašytą memorandumą, premjero pareigos numatytos būtent jam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas