Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08

Socialdemokratai kreipėsi į G.Nausėdą ir I.Šimonytę – reikalauja stabdyti ligoninių uždarinėjimą

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ragina nedelsiant nutraukti suplanuotą sveikatos priežiūros tinklo reformą, kuria numatoma uždaryti dalį ligoninių ar jų skyrių šalies rajonuose. Kreipimąsi su tokiu reikalavimu LSDP trečiadienį įteikė šalies vadovui Gitanui Nausėdai, premjerei Ingridai Šimonytei ir Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, rašoma partijos pranešime žiniasklaidai.
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Sveikatos apsaugos ministerija / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad planuojama sveikatos reforma „stumiama buldozeriu“, Vyriausybės sumanymai nėra pristatyti visuomenei ir primena, kad sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, dalyvaudamas LSDP Seimo frakcijos posėdyje, konkrečių atsakymų į užduotus klausimus nepateikė.

„Kadangi atsakymų nėra, kreipiamės į aukščiausius šalies vadovus. Išanalizavome tai, kas dėl reformos pateikiama viešai, išklausėme savivaldybių atstovų ir medikų bendruomenės nuomonę.

Ir išvada aiški: jei reforma bus įgyvendinama, sveikatos paslaugų prieinamumas Lietuvos žmonėms, ypač gyvenantiems rajonuose, dar labiau mažėtų. Pandemijos metu uždarinėti ligonines būtų didelė klaida“, – teigia V.Blinkevičiūtė.

O.Leiputė: Vyriausybės atstovai trikdo medikų darbą, sėja nerimą

Tuo metu Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė, komentuodama kreipimąsi, pažymi, kad Vyriausybės atstovai jau dabar aktyviai veikia rajonuose, savivaldybes ragindami uždarinėti ligonines, atsisakyti dalies teikiamų paslaugų.

„Turime žinių, kad Vyriausybės atstovai važinėja po Lietuvą ir, nepateikdami nei skaičių, nei konkrečių žingsnių, agituoja už ligoninių jungimus, lovų rajonų ligoninėse mažinimą. Galiausiai žadamos „finansines dovanėles“ tiems, kas sutiks su ministerijos parengta vizija, tam tikra prasme grasina. Ir sėja nerimą ir netikrumo jausmą žmonėms, trikdo medikų kovą su siaučiančia pandemija“, – vertina O.Leiputė.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtoje sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos projekte numatyta mažinti aktyvaus gydymo lovų skaičių, integruoti greitosios pagalbos sistemą, sutartimis skatinti gydymo įstaigų bendradarbiavimą.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė, jog, nors investicijoms yra suplanuota 800 mln. eurų, jis netvirtins projektų tik tam, kad pinigai būtų įsisavinti. Jis pabrėžė, kad finansavimo pirmiausia gali tikėtis tos savivaldybės, kurios pirmos įsijungs į reformą.

Pagal ministerijos parengtą modelį, iki 2030 metų reikės mažinti apie pusantro tūkstančio aktyvaus gydymo lovų nuo esamų daugiau kaip 16 tūkstančių.

Šią reformą Vyriausybė tikisi baigti įgyvendinti per kadenciją, pirmasis finansavimas įstaigas turėtų pasiekti kitų metų pirmąjį pusmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento