Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 23

Socialiniame būste gyvenanti šeima liko be šuns – seniūnė neva liepė juo atsikratyti

Rugpjūčio 16 dieną gyvūnų prieglaudos „Nojus“ feisbuko puslapyje paskelbta istorija papiktino žmones. Kaip rašoma įraše, Domeikavos seniūnės liepimu socialiniame būste gyvenanti šeima turėjo atsisakyti mylimo šuns. Kauno rajono savivaldybė teisinasi, kad seniūnė elgėsi pagal taisykles – laikyti augintinį neva leidžiama, bet prieš tai reikia gauti sutikimą.
Kaitra Vilniuje
Šuo/Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gyvūnų prieglaudos „Nojus“ rugpjūčio 16 dieną skelbtame įraše, kurio tikslas buvo surasti gyvūnui naujus namus, buvo teigiama, kad šuo Čipas yra vos pusės metų ir turi šeimininkus, kurie neva nenori jo atiduoti į prieglaudą.

„Čipas netgi lovoje miegodavo! Moteris išnešė šunelį paslapčia nuo mergaitės ir kaip jai viską paaiškins, dar pati nežino... Na ir kas gi čia nutiko? Ogi Domeikavos seniūnė pareiškė dėkit tą šunį kur norit, kad jo čia neliktų! Bėda socialinis būstas“, rašoma „Nojaus“ prieglaudos įraše feisbuke.

Ši situacija papiktino žmones ir sukėlė diskusijų bangą komentaruose.

„Kas per nesąmonė? Laiko gyvūnus socialiniuose būstuose. Tikrai negali uždrausti. Jeigu tvarkingai mokami mokesčiai, šeima gyvena socialiai, negali tokių ultimatumų skelbti ir iškelti. Seniūnė ne visagalė, galima ieškoti pagalbos už jos valdžios ribų“, savo požiūrį dėstė viena feisbuko komentatorių.

„Manau, kad reikia paprašyti seniūnės parodyti teisės aktą, kur parašyta, kad socialiniame būste negalima auginti gyvūno. Kiek žinau, vos ne kas antrame socialiniame būste yra augintinių. Va, kad sugyventinių negali būti, tai tikrai, o dėl gyvūnų klausimas. O jei nėra raštu parašyta, tada vadinasi ir įsakymo tokio nėra“, rašė kita feisbuko vartotoja.

„Moteris jau bijo ir nebedrįsta laikyti. Šiandien ji skambino pasiteirauti, kaip laikosi šuniukas. Pasirodo ir katės turėjo atsisakyti“, – istorijos tęsinį kilusioje diskusijoje netrukus pratęsė „Nojaus“ prieglaudos atstovai.

Atsisako komentuoti

Komentarų skiltyje „Nojaus“ prieglauda tvirtino, kad sulaukė seniūnijos administracijos grasinimų, tačiau 15min susisiekus su prieglauda ji atsisakė plačiau komentuoti situaciją.

Su atiduoto šunelio šeimininkais susisiekti taip pat nepavyko.

Po to, kai redakcija kreipėsi į gyvūnų prieglaudą „Nojus“, pirminis pasipiktinimų kupinas įrašas feisbuko puslapyje buvo papildytas:

„Prieglauda gavo Domeikavos seniūnijos raštą, kuriame nurodoma, jog seniūnija nedraudžia laikyti naminių gyvūnų socialiniuose būstuose, tačiau tam reikia gauti seniūnijos sutikimą raštu. Seniūnija taip pat nurodė, kad nereikalavo šuns iškraustyti, tik pasiteiravo, ar sugebės šeimininkė jį išlaikyt“.

Privalėjo gauti sutikimą

15min redakcija bandė susisiekti ir su pačia Domeikavos seniūne, tačiau šiuo metu ji atostogauja. Situaciją pakomentavo Kauno rajono savivaldybės mero padėjėja Vilija Žukaitytė.

„Seniūnė nevertė priduoti šuns ir katės į prieglaudą, ar kažkur kitur. Ji tik paklausė moters, ar ji turi buto savininko sutikimą, kad jis neprieštarauja, jog ji laikytų augintinius Kauno rajono savivaldybei priklausančiame bute.

Pagal Kauno rajono gyvūnų laikymo taisykles, norint daugiabučiame name esančiame bute laikyti gyvūnus, reikia gauti buto savininko ir kaimynų, besiribojančių sienomis, lubomis ir grindimis, sutikimus.

Pasirašant buto nuomos sutartį, punkto dėl gyvūnų laikymo nėra (manome, kad ateityje reikėtų tokį punktą įtraukti). Taisyklės galioja visiems butams, neišskiriant socialinio. Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Gavus gyvenamą vietą ir norint įsigyti augintinį, žmonės turėtų pasidomėti patys dėl galimybių juos auginti“, – 15min paaiškino V.Žukaitytė.

Pasibaigęs leidimas gyventi Lietuvoje

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovės, šioje istorijoje minima socialiniame būste gyvenanti moteris nėra Lietuvos Respublikos pilietė, o jos leidimas gyventi Lietuvoje yra pasibaigęs liepos mėnesį.

„Seniūnija ne kartą ją informavo, kad ji privalo susitvarkyti visus dokumentus dėl leidimo gyventi šalyje, jeigu nori ir toliau gyventi tame bute. Seniūnija ne kartą yra padėjusi šiai moteriai, nes ji gyvena labai skurdžiai, kelis kartus sumokėjo jos skolas už buto šildymą“, tikino mero padėjėja.

Kauno rajono savivaldybė patvirtino, kad jeigu moteris nori laikyti gyvūną bute, tokią galimybę turi, bet tik gavusi buto savininko ir besiribojančių kaimynų raštiškus sutikimus, tačiau papildytame „Nojaus“ prieglaudos skelbime rašoma, kad šuo jau rado naujus šeimininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas