Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

Sostinėje lenkų mokyklos bendruomenė piktinasi LLRA iniciatyva

Susipažinusi su naujausiais reorganizacijos planais Vilniuje, Minties gatvėje įsikūrusios lenkų Antano Vivulskio pagrindinės mokyklos bendruomenė pasipiktino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) miesto taryboje pasiūlyta iniciatyva mokyklą prijungti prie Antakalnio gatvėje veikiančios lenkų ir rusų Joachimo Lelevelio vidurinės mokyklos, rašo „Vilniaus diena“.
Vaikai.
Vaikai. / „15min" archyvo nuotr.

„Kokiu teisiniu pagrindu buvo pakeistas prieš metus patvirtintas jungimosi būdas – sujungimas į prijungimą? Kokią teisę turi LLRA atstovai inicijuoti tarybos nutarimų keitimus, net nepranešę apie savo ketinimus mokyklos bendruomenei bei neatsižvelgę į mokyklos bendruomenės nuomonę?“ – laiške, adresuotame tarybos nariui, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariui Povilui Tamošauskui, teiraujasi mokyklos bendruomenė.

Pernai gegužę Vilniaus miesto taryba pritarė Vilniaus A.Vivulskio pagrindinės mokyklos reorganizacijai nuo 2011 metų rugsėjo, kad ji būtų sujungta su J.Lelevelio vidurine mokykla ir palikta esamose patalpose Minties gatvėje. Į laisvą J.Lelevelio mokyklos pastatą turėjo įsikelti lietuviška Antakalnio vidurinė mokykla.

Tačiau naujausiame tarybos pasiūlymo projekte sakoma, kad po A.Vivulskio pagrindinės mokyklos reorganizacijos, juridiškai sujungus dvi mokyklas, J.Lelevelio vidurinė mokykla ir toliau dirbtų Antakalnio gatvėje, o Minties gatvėje veiktų mokyklos filialas – A.Vivulskio skyrius.

P.Tamošauskas LLRA frakcijos siūlomą tarybos sprendimo projektą vadina nešvariu žaidimu

„Dar keisčiau tai, kad pastarasis reorganizacijos siūlymas stumiamas buldozeriu, naudojantis tarnybine padėtimi, verčiant mokyklos administracijos atstovus pasirašyti reorganizacijos sąlygas. Nors mero pavaduotojas Jaroslavas Kaminskis ir kiti savivaldybės atstovai aiškina, kad po reorganizacijos 2012 m. rugsėjo 1 d. niekas nepasikeis, – tiek A.Vivulskio pagrindinė mokykla, tiek J.Lelevelio vidurinė mokykla tęs savo veiklą esamose patalpose, pateiktose mokyklų reorganizavimo sąlygose aiškiai parašyta, kad mūsų mokykla bus likviduota“, – atkreipė dėmesį A. Vivulskio pagrindinės mokyklos bendruomenė.

„Kodėl A.Vivulskio pagrindinė mokykla, kuri pastaruoju metu keturis kartus pripažinta geriausia Vilniaus mieste pagrindine mokykla, turi būti prijungiama prie J.Lelevelio vidurinės mokyklos, kuri pagal savaitraščio „Veidas“ apklausas užima tik 433 vietą (iš 499 – paskutinė iš lenkiškų mokyklų)? Gal yra prasmės mus, kaip vieną geriausių pagrindinių mokyklų, prijungti prie, pavyzdžiui, Adomo Mickevičiaus gimnazijos? Kodėl tenkinant vienos mokyklos norus pažeidžiami kitos teisėti lūkesčiai? Be to, pastarųjų mokyklų visiškai nevienoda ir materialinė padėtis. Juk mūsų mokykla neturi jokių skolų ir nebuvo savo mokytojų išleidusi nemokamų atostogų“, – rašoma A.Vivulskio vidurinės mokyklos rašte.

Išsakyti savo argumentų viešai Antano Vivulskio mokyklos bendruomenės atstovai nedrįsta.

„Labai apgailestaujame dėl to, kad tarybos komitetų posėdžiuose dalyvauti negalėsime. Dėl didelio psichologinio spaudimo kolektyvui ir administracijai (prasidėjo patikrinimai ir įvairių komisijų lankymasis mokykloje) mokytojų baimė prarasti darbo vietą yra didesnė nei pasisakymas jūsų komitetuose. Gaila, kad kai kurių partijų bei savivaldybės interesai yra aukščiau negu visuomenės interesai. Jūsų sprendimas – Jūsų sąžinės reikalas. Būtume nepaprastai dėkingi, jei šį paaiškinamąjį dėl nedalyvavimo laišką pateiktumėte tarybos komitetų posėdžių nariams“, – tarybos nario, konservatoriaus P.Tamošausko prašė viena A.Vivulskio pagrindinės mokyklos mokytoja.

Pats P.Tamošauskas LLRA frakcijos siūlomą tarybos sprendimo projektą vadina nešvariu žaidimu.

„LLRA frakcija deklaruoja ištikimybę bažnyčiai ir jos principams, tačiau elgiasi labai savanaudiškai ir amoraliai. Kuriuo iš 10 Dievo įsakymų vadovaujasi Švietimo komiteto pirmininkas Zbignievas Maciejevskis? Deja, šiuo klausimu neveikia jokie racionalūs argumentai, tėra nuogas politikavimas“, – apgailestavo P.Tamošauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas