Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 29 /13:51

S.Gagas: asmenys, kurių e.sveikatos duomenys galbūt buvo klastojami – ne tik iš Vilniaus

Sostinės Naujosios Vilnios poliklinikoje, įtariama, už kyšius buvo klastojami įrašai, esą asmenys pasiskiepijo nuo COVID-19 ligos. Ikiteisminiame tyrime – šeši įtariamieji. Kol kas kalbama, kad galėjo būti suklastoti 200 žmonių duomenys, tačiau policija neatmeta, jog tyrimo metu kyšio davėjų skaičius gali išaugti.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas spalio 20 dieną gavus informaciją, kad vienos sostinės poliklinikos medicinos darbuotojai galbūt ima kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

„(...) Šiai dienai yra šeši įtariamieji“, – BNS sakė bylos tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Giedrius Tarasevičius.

Po pietų įvykusioje spaudos konferencijoje patikslinta, kad keturi iš įtariamųjų medikai, dar du – nesusiję nei su Naujosios Vilnios poliklinika, nei su medicina apskritai. Tikslesnių jų ryšių su įstaiga ar veiklos teisėsauga neatskleidžia.

G.Tarasevičius sakė, kad kyšio suma siekė 200-350 eurų, ji priklausė nuo to, koks skiepas buvo įrašomas į registrą.

Kad kalbama apie Naujosios Vilnios polikliniką, pirmasis penktadienį pranešė BNS.

Šios įstaigos direktoriaus pavaduotoja medicinai, laikinai pavaduojanti atostogaujantį direktorių, Virginija Dautartienė žurnalistams sakė, kad įtariami darbuotojai buvo atleisti, o sostinės savivaldybė vėliau patvirtino, kad atleistos buvo dvi poliklinikos darbuotojos.

Ne tik iš Vilniaus

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas penktadienį teigė, kad 200 asmenų, kurių duomenys galbūt buvo suklastoti, nėra tik Vilniaus miesto ar Vilniaus apskrities gyventojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Gagas

„Jie yra ir iš kitų šalies apskričių. Ir asmenys, kurie gyvena, dirba užsienyje, dažnai išvyksta į užsienį. Neapsiribojama vien Vilniaus miestu. Tai liudija, kad tai yra platesnio masto, tai nėra viena, lokali problema, kur yra ta medicinos įstaiga“, – pabrėžė jis.

Į klausimą, ar pavyko susisiekti su visais 200 asmenų, sakė, kad kadangi šis skaičius didelis „sudėlioti taškus ant i“ per tokį trumpą laiką nepavyko.

„Darbas vyksta ir dabar“, – sakė jis. Beje, komisariato viršininkas neatmetė, kad šių žmonių gali būti ir daugiau, tačiau ragino palaukti, kol baigsis tyrimas.

S.Gagas priminė, kad naudojimasis suklastotu dokumentu užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

„Šiuo atveju, jei nesi pasiskiepijęs, tu naudoji suklastotą dokumentą, tu žinai, kad tas dokumentas užtraukia tam tikrą atsakomybę“, – teigė komisariato viršininkas.

Jo teigimu, ar žmonės buvo paskiepyti, ketinama išsiaiškinti ikiteisminio tyrimo metu.

S.Gago teigimu, būtina stiprinti darbuotojų, suvedančių duomenis į e.sveikatą kontrolę.

„Tikrai netenkina situacija, kai sakoma, kad žmonės buvo pasiskiepiję, ir, va, matote, mirtis. Turbūt galimai galima kalbėti ir apie tokius atvejus, kai žmonės buvo pasiskiepiję teoriškai“, – tvirtino S.Gagas.

G.Tarasevičius, paklaustas kaip skirsis galbūt įrašus klastojusių ir šią „paslaugą“ pirkusių atsakomybė, sakė, kad ji už kyšininkavimą yra griežtesnė, nei už kyšio davimą.

„Už kyšininkavimą yra numatytas laisvės atėmimas iki 7 metų, už kyšio davimą – laisvės atėmimas iki 5 metų su alternatyviomis bausmėmis“, – paaiškino jis.

G.Tarasevičiaus teigimu, vieni įtariamieji prisipažino, kiti keitė savo poziciją bendraudami su pareigūnais.

S.Gagas spaudos konferencijoje ragino nepirkti suklastotų dokumentų.

„Nustačius, kad tie asmenys negavo faktiškai skiepų, o jiems buvo išduoti galimybių pasai, bus kreipiamasi dėl galimybių pasų ir įrašų registre panaikinimo“, – pabrėžė jis.

Kyšiai – už įrašus e.sveikatoje

Įtariama, kad buvo mokami kyšiai už tai, kad medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašytų klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, kad tomis datomis pastarieji poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo.

Tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus

Tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus ir, neturėdami teisinio pagrindo, naudojosi paslaugomis, kuriomis galima naudotis tik turint galimybių pasą. Tokie veiksmai kėlė pavojų ir grėsmę žmonių sveikatai.

Pagal turimą informaciją šiomis „paslaugomis“ galėjo pasinaudoti daugiau nei 200 asmenų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija: galimybių paso tikrinimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija: galimybių paso tikrinimas

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iajame skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Ikiteisminiame tyrime įtariamiesiems Vilniaus apylinkės teismo nutartimis paskirtos kardomosios priemonės – nušalinimas nuo pareigų, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas