Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sovietmečiu homoseksualumą gydęs psichiatras tai daro iki šiol: sukėlė pasipiktinimo bangą

Birželio pabaigoje kultūros laikraštyje „Šiaurės Atėnai“ paskelbtas interviu su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro psichiatru Aleksandru Alekseičiku-Kirinovu viešojoje erdvėje sukėlė didelę pasipiktinimo bangą. Medikas teigė sovietmečiu gydęs homoseksualumą ir tai darantis iki šiol. Jo darbovietė nuo gydytojo žodžių atsiribojo.
Aleksandras Alekseičikas Kirinovas
Aleksandras Alekseičikas Kirinovas / Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro nuotr.

Interviu imtas dar pernai rugpjūtį „daugiausia savo istorinio tyrimo tikslais“, rašė jo autorė Rasa Navickaitė, lyginamųjų lyčių studijų mokslų daktarė su istorijos specializacija.

Jos teigimu, šiuo tyrimu siekiama suprasti homoseksualių asmenų patirtis ir homofobijos apraiškas sovietmečiu.

Autorė taip pat sakė publikuojanti šį interviu viešai, kadangi jame aptarti visuomenei mažai žinomi faktai – konversijos terapijos taikymas, homoseksualių žmonių išgyvenimai psichiatrų priežiūroje.

Gydė sovietmečiu, gydo ir dabar

Aleksandras Alekseičikas-Kirinovas, šiuo metu vadovaujantis Ribinių būsenų skyriui, interviu pasakojo sovietmečiu gydęs homoseksualius asmenis, kurie pas jį ateidavo. Jis tai esą daręs konfidencialiai.

„Tai dažniausiai aš sakydavau, kad galiu jiems padėti, jeigu jie oficialiai užsiregistruos ir vaikščios. Nereikės nieko mokėti. O diagnozę aš jums paskirsiu įkyrių minčių neurozė“, – kalbėjo medikas.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro nuotr./Aleksandras Alekseičikas Kirinovas
Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro nuotr./Aleksandras Alekseičikas Kirinovas

Jis sakė homoseksualius žmones gydęs hipnozės ir įtikinėjimo būdu. Psichiatras taip pat sakė taikęs ir grupines terapijas tokiems žmonėms.

Tuo pačiu A.Alekseičikas-Kirinovas pripažino, kad žmonės gydytis homoseksualumo pas jį ateina ir dabar, tačiau „pastaruosius trisdešimt metų“ jis tvirtino neturintis „geros praktikos“, kadangi pas jį ateina „tik tie žmonės, kurie jaučia, kad jie kenčia dėl šito“.

Visą pokalbį galima paskaityti čia>>>.

Darbovietė atsiribojo

Kilus triukšmui VšĮ Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro administracija atsiribojo nuo savo darbuotojo teiginių.

„Pareiškiame, kad straipsnyje išdėstyta gydytojo A.Alekseičiko nuomonė yra išskirtinai jo asmeninė pozicija ir iš esmės nesutampa su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pozicija.

Tačiau mes gyvename demokratinėje visuomenėje ir kiekvienas šalies pilietis gali turėti ir reikšti savo asmeninę nuomonę. Skelbti ar neskelbti ją yra redakcijos pasirinkimas ir atsakomybė“, – rašoma administracijos pareiškime.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus psichikos sveikatos centras
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus psichikos sveikatos centras

Homoseksualumas – seniai ne liga

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė priminė, kad dar 1991 metais buvo suprasta, jog homoseksualumas nėra liga, o atspindi natūraliai egzistuojančią seksualumo įvairovę.

„Homoseksualumas pašalintas iš ligų sąrašo“, – feisbuke pabrėžė žmogaus teisių gynėja.

Berta Tilmantaitė/Žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė
Berta Tilmantaitė/Žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė

Jos teigimu, konversines terapijas yra uždraudusios daugelis pažangių Vakarų valstybių, jog nebūtų žalojami žmonės gydant neegzistuojančias ligas.

„Tokie žinomo psichiatro pasisakymai ne tik stigmatizuoja homoseksualius žmones, bet ir menkina psichikos sveikatos srityje dirbančių specialistų vardą“, – rašė J.Juškaitė.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius taip pat priminė, jog homoseksualumas nėra liga, liga yra „luošinti sveikus žmones, dangstantis homofobiniais normalumo naratyvais“.

Tuo pačiu jis užsiminė, kad ir Lietuvoje reikėtų pagalvoti apie tokių gydymo praktikų draudimą.

„Bijau, kad atėjo metas pradėti politiškai kalbėti apie taip vadinamų konversijos terapijų arba homoseksualumo gydymo praktikų draudimą Lietuvoje“, – teigė Seimo narys.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Nėra reikalo įžeidinėti, įsižeidinėti ir baisėtis“

Tuo metu buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstietis“ Aurelijus Veryga teigė, kad „nėra jokio reikalo ką nors įžeidinėti, įsižeidinėti ir baisėtis“.

„Žinoma nereikėtų naudoti tokių terminų, kaip iškrypimas ar išsigimimas ir pan. Galim naudoti terminus, kurie konkrečiai įvardina reiškinį, apie kurį kalbame. Šiuo atveju tai homoseksualumas, potraukis tos pačios lyties asmenims“, – feisbuke rašė A.Veryga.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Jis pabrėžė, kad homoseksualumas nėra gydomas, tačiau jeigu žmonės dėl savo seksualinės orientacijos patiria psichikos sveikatos problemų, tai specialistai jiems padeda, o jeigu nustatomi psichikos sutrikimai, juos gydo psichiatrai.

„Bet sakantieji, kad nėra čia ką gydyti, užmiršta, kad kalbam apie daug platesnį spektrą klausimų, kur norų kišti rankas į žmogaus kūną ir jį visaip darkyti, skiriant agresyvią hormonų terapiją, sudėtingas ir pavojingas operacijas netrūksta“, – rašė buvęs ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas