Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalio 1-ąją pradeda veikti Gynybos fondas

Šiandien, spalio 1 d. pradeda veikti Gynybos fondas, kurio tikslas – padidinti šalies gynybos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ilgajam laikotarpiui, numatant tam papildomus tvarius finansavimo šaltinius.
Lietuvos Kariuomenės savaeigės haubicos PzH 2000. (LIETUVOS KARIUOMENĖ, Wikimedia (GFDL)
Lietuvos Kariuomenės savaeigės haubicos PzH 2000. (LIETUVOS KARIUOMENĖ, Wikimedia (GFDL)

Gynybos fondo lėšos bus skirtos Krašto apsaugos ministerijos poreikiams – nacionalinės divizijos vystymui, Vokietijos brigados priėmimui ir kontrmobilumo priemonėms bei svarbios ginkluotės įsigijimui.

„Suvokiant, kad Rusijos Federacijos vykdoma atvira karinė agresija prieš Ukrainą turi reikšmingą neigiamą poveikį nacionaliniam bei regioniniam saugumui, ieškome toliau įvairių būdų, kaip galėtume ne tik padėti Ukrainai, bet ir stiprinti savo nacionalinius pajėgumus.

Gynybos fondas leis paspartinti šiuo metu itin svarbių gynybos iniciatyvų įgyvendinimą.

Birželio 20 d. Seime buvo priimtas įstatymas ir patvirtintas Valstybės gynybos fondo įsteigimas. Gynybos fondas leis paspartinti šiuo metu itin svarbių gynybos iniciatyvų įgyvendinimą, dėl kurių priimti aukščiausio lygmens Valstybės gynimo tarybos sprendimai“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pajamos iš mokesčių – dalies pelno, akcizų, savivaldybių savarankiškų pajamų nukreipimas civilinei saugai bei metams pratęsto Solidarumo įnašo – fondą pasieks nuo 2025 m., o spalio 1-ąją, antradienį, startuoja galimybė prie Gynybos fondo prisidėti kiekvienam, skiriant savanorišką įmoką (daugiau informacijos rasite Gynybos fondo interneto svetainėje www.gynybosfondas.lt).

Prie šalies gynybos nuo spalio 10 d. bus galima prisidėti ir kitu būdu – paskolinti valstybei, įsigyjant gynybos obligacijų. Tiek skirti paramą, tiek paskolinti valstybei galės kiekvienas – žmonės ir verslas bei kitos organizacijos.

Nuo spalio 10 d. bus galima prisidėti ir kitu būdu – paskolinti valstybei, įsigyjant gynybos obligacijų.

„Vieningai susitarėme, jog kritiškai svarbiems mūsų poreikiams – Vokietijos brigados priėmimui, nacionalinės divizijos vystymui ir kontrmobilumo priemonėms – įgyvendinti reikia 3 proc. BVP finansavimo, o visus kitus poreikius, kurie viršija 3 proc. BVP ribą – sutarta įgyvendinti sukuriant patogesnes paramos galimybes ir skolinantis per gynybos obligacijas.

Atsižvelgėme į visuomenės ir politinių partijų pasiūlymus ir sukūrėme priemonę, skirtą paremti gynybos finansavimą. Gynybos obligacijas galės įsigyti tiek žmonės, tiek ir verslas bei kitos organizacijos jau nuo spalio 10 d. ir taip prisidėti prie paramos valstybės gynybai“, – teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Finansų ministerija/Gintarė Skaistė
Finansų ministerija/Gintarė Skaistė

Jau nuo spalio 1 d. apsilankius www.gynybosfondas.lt bus galima patogiai skirti savanorišką įmoką Gynybos fondui – vos keliais paspaudimais atlikti bankinį pavedimą ar mokėjimą kortele, arba sukurti periodinį mokėjimą.

Prisidėti prie šalies saugumo stiprinimo nuo spalio 10 d. bus galima ir paskolinant valstybei. Pirmoji gynybos obligacijų emisija bus platinama spalio 10-28 d., o išperkama 2025 m. spalio 29 d. Už šią naują vienerių metų trukmės emisiją bus mokama 2 proc. metinių palūkanų.

Už šią naują vienerių metų trukmės emisiją bus mokama 2 proc. metinių palūkanų.

Gynybos fondo lėšos bus skiriamos divizijos lygmens karinio vieneto pajėgumui išvystyti reikalingos ginkluotės, technikos ir amunicijos įsigijimui, Vokietijos brigadai Lietuvoje reikalingos infrastruktūros kūrimui, kontrmobilumo priemonių įsigijimui ir vystymui, karinio mobilumo ir dvigubos paskirties (civilinėms ir karinėms reikmėms) transporto infrastruktūros projektams bei Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme numatytam civilinės saugos stiprinimui ir plėtrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas