Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 09 /19:45

Potvynis Vakarų Lietuvoje: Kretingoje vanduo iš lėto slūgsta, rūpestis dėl Klaipėdos

Kretingos rajone vandens lygis slūgsta ne tik Akmenoje, bet ir Minijoje. Tačiau nerimas kyla dėl Danės ir Minijos ties Gargždais. Jau pranešama apie nepravažiuojamus kelio ruožus. Su potvynio padariniais bandoma tvarkytis Klaipėdos rajone, Slengiuose, užlieti ir Laistų sodai Klaipėdoje, mieste vanduo apsėmė ir kelių gatvių atkarpas.

Klaipėdos rajone – sudėtinga

Klaipėdos rajono savivaldybėje šiomis dienomis dukart rinkosi Ekstremalių situacijų operacijų centras. Pranešama, kad nemažai problemų kilo Sendvario seniūnijoje, ypač Slengiuose.

Visą ketvirtadienį čia dirba kelios brigados – nusiurbiamas vanduo iš probleminių vietų. Viena tokių – Ežero gatvė. Trečiadienio vakarą gyventojai dalinosi nuotraukomis, kur matyti, kad guminiu batų reikia ne tik kiemuose, bet ir garažuose.

Lauryno P. nuotr./Užlieta Ežero gatvė Klaipėdos rajone, Slengiuose.
Lauryno P. nuotr./Užlieta Ežero gatvė Klaipėdos rajone, Slengiuose.

Žmonės dalijasi nuotraukomis, iš kurių matyti, kad vanduo apsėmė kelius ir Dauparuose.

Vanduo apsėmė ir Vinetu kaimą, įsikūrusį Šlikių kaime, Klaipėdos rajone.

"Vinetu kaimo“ nuotr./Akmenos užlietas „Vinetu kaimas“
"Vinetu kaimo“ nuotr./Akmenos užlietas „Vinetu kaimas“

Patvinusi Danė apsėmė namelius, tačiau dar nepasiekė pagrindinio namo.

„Vinetu gentis šiuo laikotarpiu tampa Venecija kur viskas pasiekiama tik kanojų pagalba. Vandens stichija šiandien dominuoja ir duoda savotiškas pamokas“, – su šypsena rašoma Vinetu kaimo „Facebook“ paskyroje.

Vakarop Minija išsiliejo Klaipėdos rajono Maciuičių kaime ant Pylos gatvės.

Klaipėdoje apsemtos gatvės

Danės upėje ties Klaipėda taip pat pasiektas stichinis vandens lygis – 11.30 valandos duomenimis, vandens lygis siekė 289 cm (riba – 280 cm).

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Danė Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Danė Klaipėdoje

Šiuo metu problemos fiksuojamos šiaurinėje miesto dalyje – sunkiai pravažiuojama Veterinarijos ir Baltijos 7-oji g., ties šių gatvių sankirta pastatyti eismą draudžiantys ženklai.

Tuo metu miesto centre buvo galima stebėti, kaip Danės upė srovė neša nešvarumus iš potvynio vietų – krūvas lapų, medžių rąstus, šakas.

Taip pat problemos fiksuojamos Laistų soduose – kelias po viaduku čia nebepravažiuojamas, taip pat apsemta elektros pastotė, apie situaciją informuota ESO.

Kl.lt rašo, kad išsiliejęs Smeltalės upelis užliejo į sodus vedantį kelią. Tai vienintelis kelias, vedantis į sodų bendriją, todėl žmonėms teko palikti automobilius prieš užlietą ruožą ir iki namų bristi pėsčiomis.

„Situacija atidžiai stebima jau nuo vakar dienos, spartesnis vandens kilimas užfiksuotas naktį. Savivaldybės specialistai jau nuo ankstyvo ryto vyko į problematiškiausias vietas ir vertino situaciją. Kol kas ekstremalios situacijos skelbti neskubame, tačiau esame nuolatiniame budėjimo režime“, – sako Savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas.

Klaipėdos savivaldybės nuotr./Patvinusi Danės upė Klaipėdoje
Klaipėdos savivaldybės nuotr./Patvinusi Danės upė Klaipėdoje

„Atvira Klaipėda“ skelbia, kad apsemti takai ir šalia Botanikos sodo.

„Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki kl.lt sakė, kad potvynis Klaipėdoje jau pridarė bėdų. „Vandens lygis labai pakilęs, nuo Tauralaukio tilto iki Botanikos sodo viskas apsemta, upė išsiliejusi iš krantų. Po vandeniu atsidūrė dviračių ir pėsčiųjų takas. Apsemtas tiltukas. Ąžuolyno gatvės didelė dalis yra apsemta. Vanduo ties Botanikos sodu esančiu skardžiu labai pakilęs, iki čia esančio skardžio viršaus liko metras“, – kl.lt pasakojo A.Siakki.

Susisiejančių upių vanduo pasiekė Klaipėdą, stichinę ribą vanduo viršijo Danėje. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos hidrologės Linos Žygaitės -Giedrienės, ketvirtadienio pavakarę vandens lygis Danės upėje dar pakilo ir siekė 295 centimetrus, kuomet stichinė riba yra 280 centimetrų, o iš viso per parą vandens lygis ties Klaipėda paaugo daugiau kaip metrą. Hidrologų manymu, vanduo turėtų ištekėti į Kuršių marias ir vandens lygis ims pamažu kristi.

Ugniagesiai teigia ketvirtadienį pagalbos iškvietimų Klaipėdoje nesulaukę, Kretingoje vyko išsiurbti vandens iš daugiabučio rūsyje.

Kretingoje ir Kartenoje vanduo slūgsta

A.Kalniaus nuotr./Matuoklis Kartenoje
A.Kalniaus nuotr./Matuoklis Kartenoje

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius ketvirtadienio vakarą pranešė, kad vandens lygis Minijoje ties Kartena jau senka ir prieš 17 val. siekė 529 cm (šiandien ryte – 532 cm.).

Akmenoje ties Kretinga pavakare vandens lygis siekė 399 cm (šiandien ryte – 415 cm.).

„Kretingos vandenų“ nuotekų valykloje situacija stabili – visos nuotekos priimamos ir išvalomos. Preliminariais Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, vakar, kuomet laikinai buvo atverta nuotekų valyklos avarinio išleistuvo sklendė, į Tenžės upelį galėjo būti išleista apie 6400 m3 su lietaus vandeniu susimaišiusių nevalytų nuotekų. Šiuo metu dar laukiama vandens kokybės tyrimų rezultatų, jog būtų galima spręsti dėl gamtai padarytos žalos.

Gyventojų prašymų dėl evakuacijos nebuvo sulaukta. Tačiau tiek Kretingoje, tiek kitose rajono gyvenvietėse dar yra apsemtų namų, namų rūsių, kiemų ar gatvių.

Kartu su ugniagesiais šiandien bandyta nuo susikaupusio vandens „atlaisvinti“ šalia kelio A11 Šiauliai-Palanga esančias apsemtas teritorijas. Nuslūgus vandeniui čia, greičiau vanduo nuslūgtų ir iš greta esančių bei vis dar apsemtų namų kiemų. Pasiekti greito bei efektyvaus rezultato nepavyko, tad buvo nuspręsta pastatyti papildomus siurblius lietaus surinkimo tinkluose ties sankryža Melioratorių gatvėje. Panašu, kad šis sprendimas pasiteisino bei susikaupęs vanduo pamažu jau ėmė slūgti.

Iš dalies vis dar apsemta Geležinkelio gatvė Kretingoje. Čia pagrindinė problema – lūžusi lietaus nuotekų tinklų atkarpa, taip pat gretimais nėra tuščių teritorijų, kur būtų galima perpumpuoti susikaupusį vandenį. „Kretingos vandenys“ jau sutarė su savo rangovais, kad lūžusi lietaus nuotekų tinklų atkarpa bus tvarkoma kitą savaitę. Tiesa, tai problemą padės išspręsti tik iš dalies bei čia būtina rekonstruoti visos gatvės lietaus nuotekų tinklus.

Taip pat vis dar apsemta ir sodyba „Vienkiemis“.

Aplinkosaugininkai: situacija stabilizavosi

Aplinkosaugininkai informavo, kad ir ketvirtadienį tęsia darbus Kretingoje.

Kaip informuojama, situacija stabilizavosi, „Kretingos vandenų“ nuotekų valyklos avarinio išleistuvo sklendė buvo užsukta trečiadienį 17.30 val. ir užplombuota.

Andrius Kundrotas/BNS/Potvynis Kretingoje
Andrius Kundrotas/BNS/Potvynis Kretingoje

Pirminiais duomenimis ištekėti galėjo apie 6400 kubinių metrų nevalytų nuotekų.

Ketvirtadienį, kaip pranešama, padėtis nuotekų valykloje gera – valymo įrenginiai priima ir išvalo nuotekas.

Trečiadienį atidarant avarinį nuotekų išleistuvą, dalyvavo ir Aplinkos apsaugos agentūros specialistai, kurie iškart paėmė į aplinką išbėgusių nuotekų mėginius užterštumui įvertinti. Mėginiuose nustačius biocheminio ir cheminio deguonies suvartojimo, skendinčių medžiagų, azoto ir jo junginių, fosforo ir jo junginių, naftos produktų koncentracijas bus galima įvertinti padarinius.

Gavus lapkričio 9 d. paimtų Tenžės upės ties Kretinga bei Danės upės žiotimis vandens kokybės tyrimų rezultatus bus galima spręsti apie įvykio poveikį aplinkos būklei.

Ties Priekule vandens lygis jau yra ties pavojinga riba. Iki stichinio lygmens likę pusė metro. Trečiadienį ir ketvirtadienį rinkosi Ekstremalių situacijų operacijų centras. Situacija nuolat stebima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas