Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 19 /13:04

Specialiųjų tyrimų tarnybai pradeda vadovauti L.Pernavas

Pirmadienį darbą pradės naujasis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Linas Pernavas.
Elanas Jablonskas, Linas Pernavas, Jovitas Raškevičius, Egidijus Radzevičius
Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Lino Pernavo ir pavaduotojų priesaika / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Iki šiol jis ėjo Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas.

Buvęs policijos generalinis komisaras STT vadovu paskirtas, kai tam gegužę pritarė Seimas, nors L.Pernavo kandidatūros prieš tai nepalaikė pagrindinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju antrai kadencijai paskirtas Jovitas Raškevičius, kuris atsakingas už tyrimų koordinavimą ir baudžiamąjį persekiojimą.

Dar vienai kadencijai kuruoti antikorupcinį švietimą ir administravimą paskirtas pavaduotojas Egidijus Radzevičius.

Už korupcijos prevencijos ir analitinės antikorupcinės žvalgybos sritis nuo šiol bus atsakingas naujai paskirtas direktoriaus pavaduotojas Elanas Jablonskas. Iki šiol jis ėjo teisingumo viceministro pareigas.

Seimo opozicija kritikuoją šį paskyrimą. Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas, buvęs policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis tai vadino ydinga praktika, kai iš politikos vėl grįžtama į statutinę tarnybą.

Pats L.Pernavas sako keliantis ne tik naujus tikslus, bet taip pat mano, kad būtinas „ir tarnybos veiklos stabilumo bei tęstinumo užtikrinimas“.

„Svarbu, kad visa tarnyba dirbtų kaip viena komanda, o kiekvieno indėlis prisidėtų prie bendro tikslo – kiekviena byla, kiekvienas ikiteisminis tyrimas pravertų ne tik teismo duris, bet kartu ir atskleistų valstybėje įsišaknijusias problemas, kurias būtų galima spręsti pasitelkiant korupcijos prevenciją, antikorupcinį švietimą ir analitinę antikorupcinę žvalgybą“, – teigė STT direktorius.

Kalbėdamas apie korupcijos prevenciją, naujasis STT vadovas pažymi, kad būtina tobulinti viešųjų paslaugų teikimą, skaitmeninti ir automatizuoti paslaugas, atsisakyti nereikalingų procedūrų.

L.Pernavas pabrėžia, jog, siekiant efektyvių sprendimų, būtinas STT, prokuratūros, Teisingumo ministerijos ir Teismų bendradarbiavimas.

Naujasis STT vadovas 1999 metais baigė Lietuvos teisės universitetą, 2005 metais – Vilniaus universitetą, kur įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje L.Pernavas pradėjo 1995 metais, vadovaujamas pareigas įvairiuose regioniniuose komisariatuose jis ėjo nuo 1999 metų, o 2014–2019 metais buvo policijos generalinis komisaras.

L.Pernavo kandidatūrą kritikuoja Lietuvos teisėsaugos pareigūnus vienijanti federacija, sakydama, kad buvusio policijos generalinio komisaro inicijuota policijos reforma buvo žalinga sistemai, o jo atėjimas vadovauti STT susilpnins ir šią įstaigą.

Naujas STT vadovas paskirtas šiemet kovą pasibaigus Žydrūno Bartkaus kadencijai, iki šiol tarnybai laikinai vadovavo Jovitas Raškevičius.

STT vykdo korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir analitinę antikorupcinę žvalgybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas