Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 18

Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Žmonių mirtys per pandemiją, ypač – per ankstyvos ar neįprastomis aplinkybėmis dažnai įkvepia melagienų platintojus. Užtenka atkreipti dėmesį į tokį įvykį ir komentatoriai be papildomos informacijos padaro išvadas, esą gyvybes nusineša ne tam tikra sveikatos problema, o vakcinos nuo COVID-19.
Cristianas Eriksenas patyrė infarktą rungtynių metu
Cristianas Eriksenas patyrė infarktą rungtynių metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Internete jau keletą savaičių klajoja pusšimčio daugiausia jaunų sportininkų iš įvairių šalių, kurie mirė arba patyrė rimtų negalavimų varžybų arba treniruočių metu, pavardės. Komentatoriai aiškina, esą to priežastimi tapo vakcinos nuo COVID-19.

Tačiau beveik nė viename pranešime apie šiuos įvykius nenurodyta, ar sportininkai apskritai buvo pasiskiepiję. Kai kurie atletai ir anksčiau turėjo bėdų dėl sveikatos, keli – jau vidutinio amžiaus ar dar vyresni, būta ir savižudybių. Informacijos apie kai kuriuos žmones visai nepavyko rasti, dalis pavardžių ar tautybių nurodytos klaidingai.

Dalijasi dešimtys tūkstančių

55 sportininkų, daugiausia – futbolininkų, sąrašas platinamas įvairiomis kalbomis. Bene ankstyviausias, kurį pavyko rasti, buvo surašytas ispaniškai. Juo pasidalijo net 45 tūkst. žmonių.

Analogiškas įrašas pasirodė ir anglų, vokiečių kalbomis. Juo įvairiose grupėse dalijasi užsienyje gyvenantys lietuviai. Prieš kelias dienas tekstas, jau išverstas į lietuvių kalbą, pasirodė komentaruose prie reportažo iš COVID-19 skyriaus.

Sąrašas plinta be išsamesnių komentarų, jame tik išvardyti sportininkai, jų sporto šakos ir kas atsitiko. Kai kurių sportininkų nepaminėti net vardai.

Taip pat skaitykite: Policijos suvestinėse skiepų priešininkai „rado“ žalos patvirtinimą, nors mirčių dėl jų nenustatyta.

„Ar tai gali būti klimato kaita? – retoriškai klausiama kai kuriuose įrašuose. – Gal jūs, žinantieji VISKĄ, galėtumėte man pasakyti vienu žodžiu, kas vyksta?“

Viena moteris, tekstą paskelbusi užsienyje gyvenančių lietuvių grupėje, išreiškė savo nuomonę: „Ir skiepai čia visai niekuo dėti“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės, kad sportininkų mirtys gali būti susijusios su skiepais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės, kad sportininkų mirtys gali būti susijusios su skiepais

Vakcinas nuo COVID-19 kaltina ir ne vienas sąrašą pakomentavęs žmogus. Prie sportininkų pavardžių skiepai nepaminėti, tačiau straipsniuose apie kai kurių mirtis bei sveikatos sutrikimus tokių užuominų esama.

Neleido atsigerti vandens

Informacijos apie kone visų paminėtų žmonių likimą per kelias sekundes galima rasti internete. Pavyzdžiui, kad amerikietiškojo futbolo žaidėją Ivaną Hicksą pakirto hipertenzinė širdies ir kraujagyslių liga. Vaikinas sukniubo treniruotės metu ir vėliau ligoninėje mirė.

„Scanpix“ nuotr./„Kansas City Chiefs“ futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./„Kansas City Chiefs“ futbolininkai

Šios sporto šakos atstovų, ypač – moksleivių ir studentų, sąraše esama ne vieno.

Gegužės pradžioje nebejudantis savo lovoje buvo rastas 17-metis Nikolas Lawrynas. Vidurinės mokyklos komandos žaidėjas iš Floridos, medikų teigimu, greičiausiai mirė dėl epilepsijos.

Širdies problemos tapo ir 15-mečio to paties sporto atstovo Joshua Ivory mirties priežastimi. Liepos pabaigoje paauglio širdis, kaip vėliau paaiškėjo, ėmė plakti nenormaliu ritmu ir netrukus sustojo.

Vieno Kanzaso valstijos (JAV) koledžo amerikietiškojo futbolo komandos žaidėjas Tirrellas Williamsas per treniruotę karštą rugpjūčio pradžios dieną pasijuto blogai. Atliekant pratimą, kurio metu reikėjo itin greitai bėgti, jis paprašė vandens, tačiau treneris atkirto, kad vanduo – tik silpniems.

Taip pat skaitykite: Miokardo infarktas: kodėl svarbu nedelsti, pajutus pirmuosius simptomus.

Netrukus vaikinas parkrito veidu į žemę. Tik po minutės trenerio asistentams kilo mintis, kad jam reikia padėti, bet buvo per vėlu. T.Williamsas mirė po dviejų savaičių, ligoninėje jį atjungus nuo gyvybę palaikančios aparatūros.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės dėl sportininkų mirčių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės dėl sportininkų mirčių

18-metis Dimitri McKee rugpjūčio pradžioje per treniruotę apalpo. Jis buvo skubiai lėktuvu nugabentas į ligoninę Birmingeme, bet gydytojams jo išgelbėti nepavyko. Giminaičių teigimu, jaunuolis patyrė širdies smūgį.

Priminė Europos čempionatą

21-erių futbolininkas iš Nigerijos Kelechi Okaforas rugsėjo pradžioje rengėsi kelionei į Azerbaidžaną, kur turėjo prisijungti prie vietos klubo. Tačiau tą pačią dieną, kurios vakare turėjo išskristi, per paskutinę treniruotę su futbolo akademijos komanda ore susidūrė su kitu žaidėju ir galva trenkėsi į žemę. Visos pastangos jam padėti buvo bevaisės.

Italijoje per futbolo mačą, skirtą jo velioniui broliui, birželio pradžioje mirė Giuseppe Perrino. 29-erių italas sukniubo aikštėje, kaip skelbta, dėl širdies smūgio, medikai jam padėti nebegalėjo.

Naujazelandietis futbolininkas Lee Mosesas mirė širdies smūgį patyręs per treniruotę rugpjūčio pabaigoje. Jungtinėje Karalystėje (JK) netrukus dėl tos pačios priežasties užgeso 17-mečio futbolininko Dylano Richo gyvybė.

Prancūzijoje 16-metis futbolininkas Diego Ferchaud panašiu metu pačioje varžybų pabaigoje prarado sąmonę. Kaip vėliau paaiškėjo, jis patyrė širdies smūgį. Atlikę elektrokardiogramą, medikai paaugliui nustatė Wolffo-Parkinsono-White’o sindromą – tai yra itin retas įgimtas sutrikimas, dėl kurio širdis ima plakti itin greitai.

Ekrano nuotr. iš kauno.diena.lt/Sąrašas pasiekė ir Lietuvos interneto erdvę
Ekrano nuotr. iš kauno.diena.lt/Sąrašas pasiekė ir Lietuvos interneto erdvę

Išgyveno ir 19-metis Prancūzijos „Nantes“ futbolo klubo rezervinės komandos žaidėjas. Kaip buvo paskelbta, neįvardytas vaikinas per treniruotę patyręs širdies smūgį, jam buvo dirbtinai sukelta koma, iš kurios jis po kelių dienų pabudo.

14 metų australė (ne amerikietė, kaip teigiama socialiniuose tinkluose) Ava Azzopardi spalio viduryje taip pat patyrė širdies smūgį ir prarado sąmonę per futbolo varžybas. Praėjus mėnesiui, ji jau buvo pakankamai atsigavusi, kad galėtų grįžti į treniruotes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Futbolas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Futbolas

Palyginti laimingai baigėsi ir Šrousberio (JK) komandos puolėjui Ryanui Bowmanui. Spalio pradžioje, baigiantis varžybų pirmajam kėliniui, jis buvo pakeistas ir perduotas į medikų rankas. Pasirodė, kad sportininko širdis plakė 250 tvinksnių per minutę greičiu.

Rugpjūčio viduryje jau buvusį įvairių Belgijos klubų žaidėją Francką Berrierą širdies smūgis ištiko irkluojant. 37-erių sportininkas kaip tik dėl rimtų širdies problemų jau porą metų nežaidė futbolo. Vyras buvo iškart nugabentas į ligoninę, bet po ten patirto antro širdies smūgio nebeatsigavo.

Kitas šios šalies futbolininkas Jente Van Genechtenas širdies smūgį žiemos pradžioje patyrė per varžybas. Prieš tai jis buvo trumpam praradęs sąmonę. Sportininkui pasisekė labiau – jis išsikapstė, bet gydytojai nusprendė į širdį implantuoti defibriliatorių.

Dar vienas belgas – 27-erių Jensas De Smetas iš mėgėjų turnyro lentelės apačioje esančios komandos – rugsėjo pradžioje prastai pasijuto įpusėjus rungtynėms. Nors buvo nugabentas į ligoninę, medikai padėti nebegalėjo.

Panašiai nutiko ir Danijos futbolininkui Wessamui Abou Ali. Antrosios lygos komandoje „Vendyssel FF“ žaidžiantis sportininkas rugsėjo viduryje varžybų metu patyrė širdies smūgį. Tačiau 22-ejų metų futbolininkui, aikštėje suteikus pirmąją pagalbą ir nugabenus į ligoninę, pavyko išsikapstyti.

Šie atvejai kiek priminė kitą, kai Danijos rinktinės lyderis Christianas Eriksenas širdies smūgį patyrė per šiemet vykusį Europos futbolo čempionatą. Medikams pavyko jį išgelbėti, sportininkas jau vėl treniruojasi.

Širdies smūgis per varžybas pakirto ir vienos Vokietijos futbolo (ne tinklinio, kaip teigiama sąraše, kuriuo dalijamasi socialiniuose tinkluose) komandos trenerį Traktorių Divitzą. 50-metis vyras rungtynių metu sukniubo greta aikštės. Neišgelbėjo net valandą užtrukęs gaivinimas, kurį iš tribūnos matė ir jo žmona su sūnumi.

Maratonininkei buvo likę 50 metrų

12-metis amerikietis Jaysonas Kiddas spalio pabaigoje per krepšinio treniruotę mirė dėl įgimtos retos ligos – vainikinių arterijų anomalijos.

Rugsėjo pradžioje JK po pirmųjų sezono rungtynių mirė regbio komandos žaidėjas Dave’as Hyde’as. Pasibaigus mačui, per kurį aikštėje išbuvo visą laiką, jis pasiskundė jaučiąs skausmą, tad buvo nuvestas į klubo fizioterapijos kambarį. 29-erių sportininko būklė sparčiai blogėjo, tad jis buvo nuskraidintas į ligoninę, kur naktį mirė.

Keniją rugpjūčio viduryje sukrėtė 2014 m. vykusių Pekino jaunimo olimpinių žaidynių čempiono 1500 m bėgimo rungtyje Gilberto Kwemoi mirtis. 23-ejų sportininkas namuose netikėtai prarado sąmonę. Jis buvo nugabentas į ligoninę, bet medikams teliko konstatuoti mirtį.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Maratonas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Maratonas

Venesuelos maratonininkei, šalies čempionei Alexaidai Guedez rugpjūčio pabaigoje vykusios varžybos, kuriose ji bėgo tik 3 mylių nuotolį, buvo paskutinės. Sportininkė susmuko ištikta žaibiško širdies smūgio. Gydytojai bandė gaivinti 30-metę, bet nesėkmingai. Iki finišo, kur jos laukė dešimtmetis sūnus, buvo likę 50 metrų. Tuo metu A.Guedez bėgo ketvirta ir lipo ant kulnų galimai trečios vietos laimėtojai.

Spalio pabaigoje Italijos dviračių sportas gedėjo Gianni Dal Grande. Jis buvo vienos komandos vadovas, ėjęs įvairias pareigas dviračių federacijoje. Nors jo mirties priežastis nenurodoma, galima spėti, kad jis anapilin iškeliavo dėl amžiaus – vyrui buvo 82-eji.

Greičiausiai dėl tos pačios priežasties rugsėjo pabaigoje mirė ir vienos Saksonijos žemės (Vokietija) futbolo komandos vadovas Dietmaras Gladowas. 74 metų sulaukęs vyras prieš varžybas apalpo ir mirė nugabentas į ligoninę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės dėl sportininkų mirčių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose keliamos abejonės dėl sportininkų mirčių

Rugsėjo pabaigoje per moterų pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybas tarp Vokietijos ir Serbijos komandų pabaigos nesulaukė linijos teisėja Helen Byrne. Anglė (o ne anglas, kaip rašoma socialiniuose tinkluose) sukniubo Chemnitze vykusių rungtynių metu ir buvo išvežta į ligoninę. Prieš nualpdama ji pasiskundė, kad jaučiasi prastai, ir susiėmė už širdies.

Kūno rengybos veteranas George’as Petersonas mirė vos 37-erių spalio pradžioje prieš pat prestižines varžybas „Mr. Olympia“. Jau kelias valandas mirusio sportininko kūnas veidu žemyn buvo rastas viešbučio kambaryje, kai treneris niekaip negalėjo su juo susisiekti. Aplink nosį buvo pastebėta kraujo – spėjama, kad dėl aneurizmos.

Po mėnesio mirė ir buvęs šių varžybų nugalėtojas Shawnas Rhodenas. 46-erių amerikietį ištiko širdies smūgis. Jis buvo vyriausias prestižinio titulo laimėtojas – varžybose triumfavo būdamas 43 metų.

Po skiepų sunegalavo du

Pirmasis sąraše, kuris platinamas socialiniuose tinkluose, – ne sportininkas, o profesionalus šokėjas 33-ejų italas Santo Giuliano. Jaunas vyras atsidūrė ligoninėje dėl infarkto, kurį patyrė po pirmosios „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozės.

Dubajuje, kur išvyko dirbti, saugumo sumetimais jis buvo paprašytas pasiskiepyti. Pirmąją dozę šokėjas gavo liepos 15 d., o po kelių dienų savo paskyroje „Instagram“ ėmė skųstis savijauta. Pirmiausia esą stipriai pakilo temperatūra, vėliau ėmė jausti spaudimą krūtinėje, trūko oro, net ėmė skaudėti dantis.

Greitosios medikai, atlikę elektrokardiogramą, pakitimų nenustatė ir pasiūlė apsilankyti ligoninėje, tačiau S.Giuliano, pasak jo paties, „kaip kvailys“ atsisakė. Tačiau kitą dieną persigalvojo ir paaiškėjo, kad kraujo tyrimų rodikliai viršija normą. Tuomet šokėjo širdis sustojo – medikai aptiko uždegimą miokarde. Jaunas vyras įsitikinęs, kad taip nutiko dėl vakcinos.

123RF.com iliustr./Širdies ligos
123RF.com iliustr./Širdies ligos

Sąraše yra dar vienas sportininkas, sveikatos problemų patyręs po vakcinos. Japonijos beisbolininkas Yusuke Kinoshita liepą, praėjus aštuonioms dienoms, kai pasiskiepijo, sukniubo per treniruotę. Sportininkas iškart buvo paguldytas į intensyvios terapijos skyrių, prijungtas prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, bet praėjus mėnesiui mirė.

Nepaisant įvairių spekuliacijų dėl šios mirties ir skiepų, oficialaus patvirtinimo, kad būtent dėl vakcinos užgeso Y.Kinoshitos gyvybė, nebuvo. Buvo skelbiama, kad vos pasiskiepijęs jis intensyviai treniravosi, kaip tik tai esą galėjo sukelti problemų.

Bent du sąraše minimi sportininkai greičiausiai iš gyvenimo pasitraukė patys. Buvo patvirtinta, kad 26 metų bėgiko amerikiečio Camerono Burello mirtį rugpjūtį nulėmė savižudybė.

„Scanpix“ nuotr./Olivia Podmore dalyvavo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.
„Scanpix“ nuotr./Olivia Podmore dalyvavo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

2016 m. olimpinių žaidynių Rio de Žaneire dalyvė dviratininkė Olivia Podmore, manoma, taip pat pakėlė ranką prieš save. Tokia išvada padaryta iš teismo medicinos ekspertų paskelbtos informacijos, be to, prieš mirtį ji socialiniuose tinkluose skundėsi sporte patiriamu spaudimu ir didžiuliais lūkesčiais.

Jaunųjų bėdos nepastebimos

Panašus mirusių sportininkų – tik jau 75 – sąrašas buvo paskelbtas viename meksikietiškame interneto puslapyje, tik čia atvirai iškelta abejonė, ar tiek daug mirčių negali būti susijusios su vakcinomis.

„Šis sąrašas pilnas siaubo, pradedant 2021-ųjų birželiu – kai skiepijimo kampanija vyko visu pajėgumu ir visi, kurie aklai pasitikėjo sistema, jau sulaukė antrosios dozės, – rašoma tinklalapyje. – Neteigiame, kad visi šie žmonės susirgo dėl vakcinų <…>.“

Futbolininkų, kurie patyrė vienokių ar kitokių širdies problemų, sąrašą neseniai publikavo ir Vokietijos dienraštis „Berliner Zeitung“. Jį pasigavęs JK dešiniųjų ekstremistų tinklalapis palydėjo įspėjimu, kad, vykstant diskusijoms dėl privalomo skiepijimosi nuo COVID- 19, gerokai padaugėjo tokių atvejų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas

JK organizacijos „Cardiac Risk in the Young“ (CRY) teigimu, šioje šalyje vidutiniškai po 12 jaunų ir sveikų žmonių kas savaitę miršta nuo nediagnozuotų širdies problemų. Anot jos vadovo dr. Steveno Coxo, tai yra viena pagrindinių jaunuolių mirties priežasčių.

„80 proc. atvejų nėra jokių išankstinių simptomų, – tvirtino jis. – Tad pirmą kartą apie šias problemas sužinoma, kai kažkas nugriūva ir patiria širdies smūgį.“

CRY teigimu, nors sportas iš principo yra sveikas širdžiai ir daugumai sumažina riziką mirti nuo jos problemų, kartu jis padidina staigios mirties riziką tam, kurio širdis jau yra nesveika.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne