Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 31

Sprendimą dėl bylų airiams nutraukimo pagrįstumo LAT priims lapkričio pabaigoje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sprendimą dėl to, ar baudžiamosios bylos dviem Airijos piliečiams dėl terorizmo nusikaltimų nutrauktos pagrįstai suėjus senaties terminui, priims lapkričio 22 dieną.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

LAT airių bylų antradienį ėmėsi prokuratūrai apskundus ankstesnių teismų sprendimus.

Vilniaus apygardos teismas pernai rugsėjį nutraukė Airijos piliečio Liamo Campbello (Lijamo Kempbelo) baudžiamąją bylą dėl kėsinimosi teikti paramą teroristinei grupuotei „Real IRA“.

Tas pats teismas nutraukė ir dar vieno teroristiniais nusikaltimais kaltinto Airijos piliečio Brendano McGuigano (Brendano Makgigano) bylą.

Lietuvos apeliacinis teismas šįmet sausį patvirtino, kad bylos Airijos piliečiams dėl terorizmo nusikaltimų nutrauktos pagrįstai suėjus senaties terminui ir atmetė prokuroro skundus dėl Vilniaus apygardos teismo nutarčių.

L. Campbellas ir B. McGuiganas nedalyvavo teisme nagrinėjant jų bylą, jiems atstovavo advokatai iš Lietuvos.

Kaip nurodoma kasaciniame skunde LAT, senaties termino skaičiavimo pradžia yra 2008 metų sausio 22 diena, tačiau, anot prokuroro, senaties terminas pasikeitus teisės aktams turėjo sueiti ne po dešimties, o po penkiolikos metų, tai yra 2023 metų sausio 22 dieną, o ne 2018 metų sausio 22 dieną, kaip nurodyta apygardos teismo išvadoje.

Vis dėlto skunde prokuroras taip prašo nutraukti baudžiamąją bylą, tik jau dėl šiemet suėjusio senaties termino.

„Analizuojant argumentus, prokuroras, ginčydamas nutarčių pagrįstumą, visiškai ignoruoja Baudžiamojo kodekso trečiame straipsnyje įtvirtintą imperatyvą, jog veikos nusikalstamumą nustato tos veikos metu galiojantis baudžiamasis įstatymas“, – antradienį posėdyje kalbėjo L. Campbello advokatė.

Anot jos, sprendžiant dėl žmogaus baudžiamosios atsakomybės negali būti pritaikytas tas straipsnis, kuris negalioja nusikalstamos veikos padarymo metu.

Anksčiau Lietuvoje galiojo Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už paramą teroristinei grupei, už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų.

Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustojo galioti 2013 metais, dabar įstatymas tokią veiką kvalifikuoja kaip paramą teroristinei organizacijai, už tai baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties metų.

Airiams inkriminuoti 2006–2008 metais įvykdyti nusikaltimai.

Airiams inkriminuoti 2006–2008 metais įvykdyti nusikaltimai.

2008-aisiais paskelbta, kad Vilniuje per bendrą Lietuvos ir Airijos policijos bei tarptautinių saugumo organizacijų pajėgų operaciją sulaikytas radikalios Airijos respublikonų organizacijos narys Michaelas Campbellas (Maiklas Kempbelas), vėliau jis buvo nuteistas.

M. Campbello brolis L. Campbellas pernai stojo prieš teismą Vilniuje praėjus maždaug 15 metų po galbūt įvykdyto nusikaltimo – Airija anksčiau nesutiko perduoti Lietuvai kaltinamojo dėl blogų kalinimo sąlygų.

Lietuvos ir užsienio teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino, kad 2006 metų lapkritį–2007 metų sausį grupelė Airijos piliečių, tarp jų buvo broliai Campbellai, įtariama, siekė Lietuvoje įgyti ginkluotę teroristinei grupei, taip pat susitarė išsiaiškinti ginkluotės panaudojimo galimybes teroristinių aktų tikslais.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Michaelas Campbellas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Michaelas Campbellas

Bylos duomenimis, Lietuvoje neteisėtai galėjo būti įsigyti ne mažiau kaip trys šaunamieji ginklai, didelės sprogstamosios galios didelis kiekis sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, šaudmenų, automatų, snaiperinių šautuvų, pistoletų, granatsvaidžių, granatsvaidžių išmetamųjų variklių, šovinių, detonatorių laikrodinių sprogdiklių su kapsulėmis, padegamoji, detonuojanti virvė, granatų.

Įgyta ginkluotė turėjo patekti į Airiją, o Lietuvoje turėjo vykti teroristinės grupės narių mokymai naudotis įgyta ginkluote, tam buvo skirta 100 tūkst. eurų.

2007-ųjų rugpjūtį sodyboje Raseinių rajone ginklai išbandyti. Po kelių dienų ginklai, šaudmenys apžiūrėti Rokų poligone Kauno rajone.

Ginklų tiekėjais apsimetusių slaptųjų agentų airiai paprašė paaiškinti trotilo, plastinės sprogstamosios medžiagos veikimo mechanizmą, galingumą, pademonstruoti jų veikimą, nurodyti sprogstamųjų medžiagų kiekį, kurio pakaktų susprogdinti policijos, vyriausybinį šarvuotą automobilį, ir susipažino su šių medžiagų veikimo mechanizmu.

Teisėsaugos tvirtinimu, airiai taip pat paprašė paaiškinti galimas saugias ginkluotės slėpimo vietas, nurodyti ginkluotės kainas. Užsieniečiai paaiškino, kad įsigys 1 tūkst. elektroninių detonatorių, detonuojančios virvės, 100 laikrodinių sprogdiklių, granatsvaidžių, granatsvaidžių išmetamųjų variklių, elektrinių padegėjų, trotilo briketų ir kitos ginkluotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas