Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 04 08

Staigmena tapęs būsimas VSD vadovas Darius Jauniškis per naktį tapo kitu žmogumi

Į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus pasiūlytas Specialiųjų operacijų pajėgų vadas Darius Jauniškis tęsia susitikimus Seime. Parlamentarai neslepia, kad antradienį prisistatydamas Seime garbinga biografija spindintis kandidatas atrodė lyg prie lentos pakviestas pradinukas. Neužtikrintas, neįsigilinęs. Tuo tarpu trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto uždarame posėdyje D.Jauniškis lyg persivertė. Čia jis sugebėjo būti konkretus ir net tiesmukai išrėžė, kad jei politikai į VSD siūlymus neatsižvelgs, jis šitą darbą tiesiog mes.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, kad D.Jauniškis apsilankys Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje, iš anksto nebuvo skelbiama. Komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas tikino, kad šįkart norėta su kandidatu pasikalbėti už uždarų durų ir rimtai, o ne tik apie orą.

Pokalbis A.Paulauskui patiko. Jis pripažino, kad, palyginti su vakarykščiu pasirodymu, trečiadienį D.Jauniškis džiugino konkretumu.

„Jei vakar taip dar neužtikrintai atrodė, tai šiandien jis jau užtikrintai kalba, atsakinėja į klausimus. Jis ten viduj, suprantama, nebuvęs, bet kompetenciją, matyti, turi, susipažino jau nuo vakar ir su finansais“, – įspūdžiu po susitikimo su D.Jauniškiu dalijosi A.Paulauskas.

Jis sakė, kad, jei matys, kad kiti žmonės mano, kad jis galbūt negali atlikti tų pareigų, tai nesikabins kėdės ir netemps laiko, – pasakojo A.Anušauskas.

Jis pripažino, kad Seimo nariai kandidatui turėjo ir suktų klausimų, tačiau D.Jauniškis esą puikiai išsisuko.

D.Jauniškis trečiadienį gerą įspūdį paliko ir opozicijai. Konservatorius Arvydas Anušauskas tvirtino, kad kandidatas pademonstravo puikiai sugebantis surinkti motyvuotą komandą, turi žvalgybinės patirties ir ryžtingumo.

„Jis sakė, kad yra principo žmogus. Jei jis matys, kad jam kažkas nepavyksta, jei matys, kad kiti žmonės mano, kad jis galbūt negali atlikti tų pareigų, tai nesikabins kėdės ir netemps laiko“, – apie D.Jauniškio pasirodymą komiteto posėdyje pasakojo A.Anušauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas

Įmetė kaip į balą

Antradienį tokiu ryžtu D.Jauniškis toli gražu neblizgėjo. Politikai tai aiškina tiesiog tuo, kad spaudžiama laiko kandidatui prezidentūra nepaliko progos tinkamai susipažinti su būsima darboviete ir bent jau perskaityti viską, kas apie ją prirašyta viešai.

Pristatė vakar. Prieš tai ta pavardė buvo slepiama, – pripažino A.Paulauskas.

Net A.Paulauskas tvirtina kandidato pavardę išgirdęs tik antradienį – tada, kai prezidentės patarėjai jau oficialiai pranešė apie teikimą ir atsivedė D.Jauniškį į Seimą.

„Pristatė vakar. Prieš tai ta pavardė buvo slepiama. Manau, prieš savaitę buvo apsispręsta, bet pasakyta pavardė tik vakar“, – sakė A.Paulauskas.

Jis pripažino, kad toks staigus kandidato pristatymas pirmiausia pakenkė jam pačiam. Iki dabartinio VSD vadovo Gedimino Grinos kadencijos pabaigos likusios vos trys dienos, o naujam kandidatui visai neduota laiko pasigilinti, pasidomėti VSD veikla prieš atvedant jį prisistatyti Seime.

„Geras karys, profesionalas, bet buvo matyti, kad jam buvo per mažai laiko įsigilinti“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis prisistatė Seime
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis prisistatė Seime


Tikisi daug

Pirmąjį įspūdį pakeisti D.Jauniškis iki paskyrimo daug progų neturės. Ketvirtadienį Seimas jau ketina balsuoti dėl jo tinkamumo vadovauti VSD. Prieš balsavimą D.Jauniškis dar aplėks Seimo frakcijas, tačiau parodyti erudicijos ir čia daug laiko jis neturės. Pasikalbėjimams su kiekviena frakcija numatyta vos po penkiolika minučių.

Nepaisant to, atrodo, kad D.Jauniškis gali būti paskirtas taip pat vieningai, kaip prieš penkerius metus buvo palaiminta jo pirmtako Gedimino Grinos kandidatūra.

Politikai į D.Jauniškį deda ne mažiau vilčių, nei į jo pirmtaką. Skiriant G.Griną daugiausia buvo kalbama apie departamento depolitizavimą, dabar pagrindine tema tampa VSD aktyvumas.

Pagrindinė užduotis – tas proaktyvus veikimas pradedant teikti pasiūlymus politikams, kaip mažinti tas grėsmes, – sakė A.Anušauskas.

A.Paulauskas ir A.Anušauskas tvirtina, kad pagrindinė D.Jauniškio užduotis bus aiškiau apibrėžti, kaip VSD turi bendradarbiauti su Vyriausybe, kitais politikais, kad saugumas ne tik pateiktų informaciją, surašytų pažymas, bet ir pasiūlytų sprendimų.

„Pagrindinė užduotis – tas proaktyvus veikimas pradedant teikti pasiūlymus politikams, kaip mažinti tas grėsmes. Iki šiol to nebuvo. Pateikus informaciją visi veiksmai buvo paliekami politikams iki šiol. Tai gal dabar atsiras pasiūlymai, kaip mažinti grėsmes“, – spėjo A.Anušauskas.
 
G.Grinos karjerą patrumpino garsioji pažyma

Konservatorius pažymi, kad G.Grinos kadencija, kurią jis, beje, skirtingai nei ankstesni VSD vadovai, išdirbo visą, buvo gana sėkminga.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gediminas Grina ir Darius Jauniškis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gediminas Grina (dešinėje)  ir Darius Jauniškis

G.Grina sutvarkė VSD struktūrą, pradėjo įgyvendinti naują žvalgybos strategiją, kai VSD buvo atskirta nuo teisėsaugos, išvedė tarnybą iš skandalų ruožo.

„Pradėtas kitoks bendravimas su visuomene, pradėtos skelbti viešos ataskaitos. Galima daug išvardinti“, – sakė A.Anušauskas.

Manau, kad D.Ulbinaitės byla buvo tas taškas, nuo kurio prezidentė nusprendė, kad jis neteisus, – sakė A.Paulauskas.

Tačiau į kadencijos pabaigą G.Grina staiga prarado prezidentės pasitikėjimą. Kaip sako A.Paulauskas, tai nulėmė istorija su prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės paviešinta slapta VSD pažyma.   

„Manau, kad D.Ulbinaitės byla buvo tas taškas, nuo kurio prezidentė nusprendė, kad jis neteisus, kad kažką blogai padarė. Iki to nebuvo nei kritikos, nei nieko. Po šito prasidėjo kritika ir nesusitikinėjimai“, – pripažino A.Paulauskas.

D.Grybauskaitė dar pernai pranešė, kad nebeskirs G.Grinos dar vienai kadencijai. Tokį sprendimą oficialiai ji aiškino G.Grinos esą nepateisintais lūkesčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas