Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09

Stambulo konvencijos kritikas gąsdina vyrais moterų tualetuose ir vaikų atėmimu

Šią savaitę prasidedančioje Seimo pavasario sesijoje nebus siūloma ratifikuoti Stambulo konvenciją, nors anksčiau apie tai kalbėta. To galutinai atsisakyta, visuomenėje paaštrėjus diskusijai, ar mūsų šaliai reikia šio dokumento, nors kone prieš dešimtmetį jį pasirašėme. Internete nuo vasario pabaigos platinamas vaizdo įrašas, kuriame kai kurie konvencijos punktai interpretuojami klaidingai.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Įraše, pavadintame „7 dalykai, kodėl nereikia ratifikuoti Stambulo konvencijos“, aiškinama, esą dėl dokumento teks keisti Konstituciją.

Esą vyrai virs moterimis, o lytys bus supriešintos, vaikai nebeturės tėčio ar mamos, moksleivių ugdymą mokykloje kontroliuos tarptautiniai ekspertai.

Tokios išvados padarytos ištraukus kai kurias konvencijos nuostatas iš konteksto.

Konvencijos galima bet kada atsisakyti

Oficialus Stambulo konvencijos pavadinimas – Europos Tarybos (ET) konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo.

Pirmosios valstybės ją pasirašė prieš dešimt metų, didžiuma iš 45 pasirašiusiųjų jau ir ratifikavo. Lietuva to dar nepadarė, nors tuometis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dokumentą pasirašė dar 2013 metais.

Tai yra pirma Europoje ir bene išsamiausia sutartis, kurioje apibrėžti įpareigojimai imtis sisteminių priemonių bei efektyviai kovoti su smurtu lyties pagrindu tiek artimoje aplinkoje, tiek ir viešojoje erdvėje, saugoti smurto aukas ir bausti kaltininkus.

123RF.com nuotr./Smurtą patirianti moteris
123RF.com nuotr./Smurtą patirianti moteris

Konvencija įpareigoja ją ratifikavusias valstybes vykdyti smurto prieš moteris bei smurto šeimoje prevenciją, užtikrinti aukų apsaugą ir smurtautojų baudžiamąją atsakomybę. Kartu įtvirtintas įsipareigojimas keisti visuomenės požiūrį ir kovoti su lyčių stereotipais, dėl kurių toleruojamas smurtas prieš moteris.

ET prieš gerus du dešimtmečius ėmėsi įvairių iniciatyvų, skirtų apsaugoti moteris nuo smurto artimoje aplinkoje.

Pasirodė, kad reikia specialaus dokumento, nustatančio standartus, kad aukomis tapusios moterys galėtų tikėtis vienodos apsaugos visame žemyne. Konvencijos tekstą parengė ekspertų komisija.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, smurtas prieš moteris yra itin paplitęs: kas trečia kenčia nuo fizinio ar seksualinio smurto (ES – taip pat).

Dažniausiai moterys smurtą patiria iš intymaus partnerio.

Jungtinių Tautų turima statistika rodo, kad mažiau nei 40 proc. smurtą patiriančių moterų kreipiasi pagalbos.

Lietuvos statistika – panaši į pasaulinę.

Sutartis taps teisės dalimi nekeičiant Konstitucijos

Minėtas vaizdo įrašas pradedamas gąsdinimu, kad Stambulo konvencija yra „pavojus Konstitucijai“, nes „pagal Vienos konvenciją, tarptautinės sutartys tampa viršesnėmis už valstybių konstitucijas“.

Todėl, jei Stambulo konvencijos normos nesutaps su mūsų teisės normomis, esą teks keisti Konstituciją, o tai „jau galima vadinti mūsų nepriklausomybės praradimu“.

Tokio įpareigojimo dokumente nėra. Konvencija yra tarptautinė sutartis, sudaryta vadovaujantis tarptautine teise.

Lietuvos Konstitucijos 138 straipsnis numato, kad Seimo ratifikuotos tarptautinės sutartys yra sudedamoji mūsų šalies teisinės sistemos dalis. Ratifikavimo procesas reikalingas įvertinti, ar dokumentas neprieštarauja mūsų teisės aktams.

Be to, bet kuri konvenciją ratifikavusi šalis gali ją denonsuoti, apie tai pranešusi ET generaliniam sekretoriui.

Turėjome prezidentę, reiškia, moterų padėtis gera?

Vienas labiausiai priešininkus bauginančių dalykų – Stambulo konvencijoje pateikiamas lyties apibrėžimas.

3 straipsnyje paaiškinta, kad „šiame dokumente“ vartojamas žodis „lytis“ (angl. gender) reiškia „socialiai susiformavusius vaidmenis, elgesį, veiklas, savybes, kurias tam tikra visuomenė laiko tinkamais moterims ar vyrams“.

Anglų kalboje vartojamas ir kitas žodis lyčiai nusakyti – sex, kuris reiškia biologinę lytį.

Konvencijos priešininkai aiškina, esą dėl to atsiras trečia lytis ar išnyks aiškios ribos tarp priešingų biologinių lyčių.

„Vyrai bus moterys“, – įspėja minėto vaizdo įrašo autorius, o vėliau prideda, kad lytys bus supriešintos.

„Lyties tapatybė yra tai, kuo save laikai. o save laikyti galima ir moterimi, ir vyru, – aiškina jis. – 4 straipsnis draudžia diskriminaciją dėl lyties tapatybės. Todėl vyrai, save laikantys moterimis, galės patekti į moterų dušus, moterų tualetus, nes draudimas jiems ten patekti būtų jų diskriminacija pagal lytinę tapatybę.“

Įspūdžiui sustiprinti parodomas vyras, moterų tualete besiplaunantis rankas ir išgąsdinantis iš kabinos išėjusią moterį.

Kitame kadre translytė moteris skundžiasi, kad prie įėjimo į tualetą buvo paprašyta parodyti tapatybės kortelę.

Už tokią diskriminaciją restoranas esą gavo 9 tūkst. dolerių baudą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautiniai gražiausios karalienės rinkimai Tailande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautiniai gražiausios karalienės rinkimai Tailande

„Konvencija nupaišo moterį kaip visuomenės diskriminuojamą, prie puodų sėdintį objektą, negalintį turėti jokios karjeros, o vyrą – kaip nesivaldantį grizlį, kuris tik moka muštis, kalti pinigus ir tyčiotis iš poezijos. Ar Lietuvoje vyro ir moters įvaizdžiai būtent tokie?“ – retoriškai klausiama įraše.

Pasak autoriaus, konvencijos požiūris į lytis – klaidinantis, moterys pas mus nėra vergės: „Jei visgi norime, kad mūsų visuomenėje įsitvirtintų vyro, kaip smurtautojo, įvaizdis, pasirašykime tą konvenciją“.

Savo žodžius jis iliustruoja kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės, premjerės Ingridos Šimonytės, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės (pastarosios dar ir vadovauja partijoms) nuotraukomis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Konvencija siekia ne įtvirtinti minėtus įvaizdžius, bet su jais kovoti.

Joje taip pat nekalbama apie trečią lytį, valstybės neįpareigojamos tokią pripažinti.

Joms tik nurodoma ginti aukas nepriklausomai nuo jų lyties, rasės, religijos, amžiaus, šeiminės padėties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės.

Be to, žodis gender nepakeičia žodžių „moteris“ ir „vyras“ ir neįtvirtina „genderizmo ideologijos“. Jis pasitelktas tik norint pabrėžti, jog moterys dažniau patiria smurtą dėl to, kad yra šios lyties.

Verčiant konvencijos tekstą, šis žodis pirmiausiai buvo išverstas kaip „socialinė lytis“, vėliau – „lytis socialiniu aspektu“. Dar gender reikšmė – „socialinis vaidmuo“.

Pavyzdžiui, stereotipiškai galvojama, kad moters darbas yra pasirūpinti maistu šeimai ir prižiūrėti vaikus.

Jei sutuoktinis, negavęs vakarienės, nusprendžia „paauklėti“ žmoną kumščiu, tai galima laikyti smurtu lyties pagrindu būtent ta prasme, kurią akcentuoja Stambulo konvencija.

„Scanpix“ nuotr./Mama su sergančiu sūnumi
„Scanpix“ nuotr./Mama su sergančiu sūnumi

Lygiai taip pat auka gali tapti vyras, kuriam stereotipiškai priskiriamas šeimos maitintojo vaidmuo.

Jei žmona nuolat „graužia“ sutuoktinį, kad šis uždirba per mažai, todėl turėtų imtis kad ir nemėgstamo, bet geriau apmokamo darbo, galima įžvelgti psichologinį smurtą.

Ekspertai reikalingi stebėsenai

„Nebeliks tėčio ir mamos“, – gąsdina vaizdo įrašo autorius. Šiuos žodžius jis grindžia konvencijos raginimu mokyti vaikus ne stereotipinių lyčių vaidmenų.

„Trumpai tariant, norima panaikinti tėčio ir mamos stereotipus, (…) atsiranda laisvai pasirenkamas kažkoks vaidmuo visuomenėje“, – sako jis ir rodo gėjų porą su ant rankų laikoma mergaite, lesbiečių porą su kūdikiu, tris gėjus, kurie visi buvo nurodyti vieno vaiko tėčiais.

Dar baisiau, anot jo, – privalomas lytinis švietimas, „kuris jūsų vaikus mokys mylėtis, masturbuotis, pasikeisti lytį, kodėl ankstyvas seksas yra gerai ir kaip naudoti kontracepciją“. Darželius lankantys vaikai esą bus tik perrengiami priešingos lyties asmenimis.

Konvencijoje apie tokius dalykus nekalbama. Nurodoma tik naikinti diskriminacinius stereotipus, paremtus idėja, kad moterys yra silpnesnės ar prastesnės už vyrus ir kad priimtina jų sutuoktiniams ar vyriškos lyties giminaičiams dėl to jas kontroliuoti ar auklėti.

Vaizdo įraše taip pat įspėjama, kad konvenciją ratifikavusios šalys turės įsileisti GREVIO priežiūros ekspertų grupę, „kuri bus teisiškai neliečiama, jų bagažo niekas negalės tikrinti ir mūsų šalyje jie galės daryti, ką nori“.

Ši grupė esą turės stebėti, ar tinkamai vedamas lytinis švietimas, „važinės po mūsų mokyklas, įstaigas ir stebės mūsų vaikus, mūsų šeimas.

123RF.com nuotr./Moksleiviai
123RF.com nuotr./Moksleiviai

„Jie turės visas galimybes įtartinai besielgiančius vaikus, kurie šeimoje galimai neteisingai ugdomi, atimti iš šeimos“. Tad, jeigu jūsų sūnus pasakys, kad jis nenori apsirengti kaip mergaitė, nes jis berniukas, tai reikš, kad jo tėvai homofobai ir negali tinkamai auklėti vaiko“, – gąsdinama vaizdo įraše.

Konvencijoje numatyta, kad jos įgyvendinimą prižiūrės nepriklausomų ekspertų – teisėjų, akademikų, socialinių darbuotojų – grupė GREVIO (angl. Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence). Vaizdo įraše aiškinama, kad jos nariai „ekspertai, kurie galės knistis po mūsų vaikų kuprines“.

Iš tiesų valstybės turi pateikti šiai grupei ataskaitas apie teisines ir kitas priemones, skirtas konvencijai įgyvendinti. Tokio stebėsenos mechanizmo reikia norint įsitikinti, kad dokumentą ratifikavusios valstybės laikosi įsipareigojimų.

Komisijos nariai taip pat vyksta į valstybes susitikti su jų valdžios atstovais, pareigūnais, nevyriausybinėmis ir pagalbos smurto aukoms organizacijomis. Tai yra bene vienintelė frazė dokumente, apibrėžianti, kaip GREVIO turėtų dirbti.

Daugiausia kalbama apie tai, kas šią grupę turėtų sudaryti (patyrę įvairių sričių ekspertai, atstovaujantys skirtingoms šalims, ir panašiai).

ES nieko neprimes, nes konvencija – kitos organizacijos

Vaizdo įraše taip pat aiškinama, kad konvencija nieko nepakeis, nes Lietuvos įstatymai jau smerkia įvairų smurtą.

„Konvencijoje pilna dalykų, kurie nesusiję su smurtu prieš moteris ir artimoje aplinkoje (rodomos frazės „nacionalinė mažuma“, „seksualinė orientacija“, „lyties tapatybė“, „odos spalva“, „socialinė lytis“, „biologinė lytis“ – red. past.), todėl, ją ratifikavę, tarsi įsileistume Trojos arklį ir gautume krūvą netikėtų nurodymų iš Europos Sąjungos (ES).“

Konvencija yra ne ES dokumentas. ET yra tarptautinė Europos demokratines valstybes vienijanti, žmogaus teises, demokratiją ir įstatymo viršenybę ginanti organizacija. Nors ji glaudžiai bendradarbiauja su ES institucijomis, nėra viena iš jų, tad nurodymų iš ES nebūtų.

ET priklauso 47 valstybės – nemažai ir ne ES narių. Beje, pati ES, nors ir pasirašiusi konvenciją, iki šiol jos neratifikavusi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento