Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 17

Statybos inspekcija atliks patikrinimą dėl Kaune griuvusios tarpukario laikų krautuvės

Neseniai Kauno Žaliakalnyje buvo nugriautas tarpukarį menantis namas, prie kurio mėgo stabtelti ir istorijas pasakoti gidai. Viešoje erdvėje iškilo diskusija – rekonstrukcija tai ar ne. Nugriautojo vietoje turėtų iškilti vienbutis gyvenamasis namas. Naujo statinio projektuotojas teigia, kad jis bus beveik identiškas ankstesniajam, tačiau Statybos inspekcija nusprendė atlikti patikrinimą.
Minties Rato gatvėje statomo namo vizualizacija
Minties Rato gatvėje statomo namo vizualizacija / Gedimino Jurevičiaus studijos nuotr.

Kaip 15min informuoja Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija), remiantis Nekilnojamo turto registro (NTR) išrašo duomenimis, nugriautas namas žemės sklype Minties Rato gatvėje Kaune galėjo būti pastatytas 1930 metais. Skelbiama, kad būtent tuomet išdygo vieno aukšto namas.

Rasos Kėkštienės, Statybos inspekcijos atstovės viešiesiems ryšiams, teigimu, žemės sklypas, kuriame stovėjo nugriautas namas, įeina į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją (jų apsaugos zoną). Duomenų apie tai, kad pats pastatas butų saugomas ar turėtų saugotinų elementų, NTR išraše nėra.

Gedimino Jurevičiaus studijos nuotr./Minties Rato gatvėje nugriautas pastatas
Gedimino Jurevičiaus studijos nuotr./Minties Rato gatvėje nugriautas pastatas

Nuo 2012 metų rugsėjo 12 dienos jis buvo pažymėtas kaip avarinis. Nuo 1999 metų priklausė fiziniams asmenims.

Atliks patikrinimą

Ar visišką pastato nugriovimą su pamatais išties galime vadinti rekonstrukcija?

Statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, 2022 metų kovo 7 dieną Kauno miesto savivaldybės administracija išdavė statybą leidžiantį dokumentą pagal parengtą projektą „Daugiabučio gyvenamojo namo Minties Rato gatvėje rekonstrukcijos ir paskirties keitimo į vienbutį gyvenamąjį namą projektas“.

„Projekte numatytas vieno buto gyvenamasis namas. Taip pat nurodyta, kad atsižvelgiant į UAB „Įraža“ parengtas techninės būklės įvertinimo išvadas, bus įrengiamos naujos pamatų, sienų, stogo konstrukcijos“, – informavo Statybos inspekcijos atstovė.

Statybą leidžiančius dokumentus išduoda savivaldybių administracijos. Statybos inspekcija nėra įgaliota tikrinti projekto sprendinių (nei architektūrinių, nei konstruktyvinių ar kt.) išduodant statybą leidžiančius dokumentus.

Statybos inspekcijos atstovė priminė, kad statinio rekonstravimo tikslas – perstatyti esamo statinio laikančiąsias konstrukcijas ir tuo pakeičiant (padidinant, sumažinant) bet kuriuos statinio išorės matmenis – ilgį, plotį, aukštį, skersmenį ir pan.

Laikoma, kad laikančiosios konstrukcijos perstatomos, kai pakeičiamos bet kurios laikančiosios konstrukcijos kitomis laikančiosiomis konstrukcijomis, įrengiamos naujos laikančiosios konstrukcijos, pašalinama dalis esančių laikančiųjų konstrukcijų.

Statybą leidžiantis dokumentas privalomas rekonstruojant nesudėtingąjį statinį į neypatingąjį ar ypatingąjį.

„Reaguodama į šį pranešimą, Statybos inspekcija atliks patikrinimą jūsų nurodytu adresu. Apie atlikto patikrinimo išvadas Statybos inspekcija informuos atskiru pranešimu“, – patikino R.Kėkštienė.

Suderinta su savivaldybe ir paveldosauga

15min prieš kelias dienas skelbė, kad po Žaliakalnį turistus vedžiojantis gidas Laimonas Užomeckis liko šokiruotas, kai birželio 12 dieną atvykęs į Minties Rato gatvę rado su žeme sulygintą tarpukario laikų parduotuvės pastatą. Prie šio objekto jis mėgdavo pasakoti istorijas.

Ramūno Garunkščio nuotr./Pastato Minties Rato gatvėje griovimo darbai
Ramūno Garunkščio nuotr./Pastato Minties Rato gatvėje griovimo darbai

„Minties Rato gatvės zona labiausiai niokojama – kaskart atėjęs randu požymių senų pastatų griovimo, naujų statybų. Būna, vieną savaitę praeini su viena grupe, pasakoji, kitą savaitę jau matai, kad vieno kokio namo nebėra, antras griaunamas. Vienoje gražiausių Kauno gatvių didžiausi pokyčiai vyksta. Neraminantis procesas“, – 15min teigė „Kauno detalių“ gidas L.Užomeckis

Jis pasidalijo nuotraukomis socialiniuose tinkluose.

„Kauno detalių“ nuotr./Nugriautas Kauno Minties Rato gatvėje stovėjęs tarpukario laikų namas
„Kauno detalių“ nuotr./Nugriautas Kauno Minties Rato gatvėje stovėjęs tarpukario laikų namas

Komentatoriai stebėjosi, kad visiškas pastato sulyginimas su žeme vadinamas rekonstrukcija.

Kaip 15min anksčiau teigė Kauno savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius, administracija yra išdavusi leidimą šio namo rekonstrukcijai. Projektui žalią šviesą davęs ir Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Pasak savivaldybės atstovo, Statybos įstatymas numato atvejus, kai statinio rekonstravimas yra jo perstatymas. Jeigu laikančiosios konstrukcijos yra prastos būklės, tuomet pastatą leidžiama nuardyti ir atstatyti naudojant naujas medžiagas, pakeičiant statinio išorės matmenis.

Kauno paveldosaugininkas Andrius Liakas teigė, kad nugriautas gyvenamasis namas buvo saugomoje istorinėje miesto dalyje Žaliakalnyje. Šios kultūros paveldo vietovės apsaugą reglamentuojančiame Žaliakalnio apsaugos reglamente šis pastatas buvo priskirtas autentiškiems, bet mažiau vertingiems III kategorijos pastatams. III kategorijos pastatams, jei jie yra blogos būklės, reglamente numatyta tiek rekonstrukcija, tiek griovimas.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba 2021 metų vasario 8 dienos posėdyje nutarė namą į Kultūros vertybių registrą neįtraukti, nes pastatas neatitinka kultūros paveldo objektams keliamų reikalavimų. Dėl šios priežasties KPD pritarė namo rekonstrukcijai.

Atstatys kone identišką

Nugriauto tarpukarį menančio pastato vietoje turėtų iškilti vienbutis namas. Rekonstrukciją vykdo menininkė, norinti pastate įkurti ir studiją.

Naujo statinio projektuotojas – UAB „Gedimino Jurevičiaus studija“ direktorius Gediminas Jurevičius, 15min teigė, kad saugomas buvo tik užstatymo elementas – namas neva atgims beveik identiškas, architektūrinė stilistika atitiks 99 proc.

Gedimino Jurevičiaus studijos nuotr./Minties Rato gatvėje statomo namo vizualizacija
Gedimino Jurevičiaus studijos nuotr./Minties Rato gatvėje statomo namo vizualizacija

Pastatas, anot projektuotojo, buvo visiškai be pamatų, gruntas – itin prastas.

Atlikti istoriniai tyrimai (paaiškėjo, kad tame pastate žydų tautybės verslininkas buvo įkūręs krautuvėlę), konstruktyvinė ekspertizė. Ji atskleidė, kad pradėjus rekonstruoti, jis griūtų. Nusidėvėjimas siekė gal 80 proc.

Jau kurį laiką namas buvo apleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito