Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 20

Statybų Žvėryne istorijos atomazga: su statytoju – taikos sutartis, gyventojai net nežino, kodėl

Vilniaus Žvėryno S.Moniuškos gatvėje senas medinukas turėtų virsti ištaigingu namu. Šio projekto eigą kaimynai stebėjo su nerimu – esą pastačius tokį pastatą, jie liktų be saulės šviesos, lyg šuliny. Nuėję kryžiaus kelius jie tikėjo pasiekę pergalę, kadangi Statybos inspekcija konstatavo, jog statybos leidimas išduotas neteisėtai, ir kreipėsi į teismą. Tačiau ten pasirašyta taikos sutartis, kurios sąlygos, sako kaimynai, jiems taip ir liko neaiškios.
Statybos S.Moniuškos g. Vilniuje
Statybos S.Moniuškos g. Vilniuje / 15min skaitytojo Jaroslavo nuotr.

15min apie šį projektą S.Moniuškos gatvėje rašė ne kartą.

Skundėsi liksią lyg šuliny

2021 m. gegužę rašėme, kad Vilniaus Žvėryno S.Moniuškos g. 10, 10A ir 10C namų gyventojai su nerimu laukia seno medinuko jų kieme rekonstrukcijos. Suprasdami, kad to tikrai reikia, žvėryniečiai vis dėlto buvo priblokšti, į ką tas namas pavirs – dviejų aukštų pastatą su mansarda.

„Leidimas namo rekonstrukcijai išduotas 2020 m. lapkričio 11 d., bet realiai leidimas suteiktas naujai daugiabučio statybai, nes vietoje vieno aukšto medinio namo, planuojama trijų su puse aukštų daugiabučio statyba. Leidime tai vadinama 2 butų namu, su negyvenamu pusrūsiu (su langais) ir palėpe-studija su stoglangiais (namo aukštis 12,22 m).

Vilniaus savivaldybėje dar 2020 m. kovo 3 d., pirmame šio projekto pateikimo etape, dėl didelio insoliacijos pažeidimo nesutikimą buvo pareiškę savivaldybės architektūrinės dalies specialistai ir sveikatos srities specialistai, todėl projektas buvo grąžintas taisymui, deja, projektas nebuvo koreguotas“, – savo rašte įvairioms institucijoms 2021 m. kovo pabaigoje rašė S.Moniuškos g. 10, 10A ir 10C namų gyventojai, kurių vidiniame kieme ir numatomos statybos.

Anot gyventojų, daug esamų daugiabučių namų langų yra vidinio kiemo pusėje, todėl toks didelis statinys mažame kiemelyje pavers kiemą „šuliniu“, iš gyventojų atims saulės šviesą, natūralią šilumą, padidės vidinio kiemo drėgmė, o tai turės įtakos ir žmonių sveikatai bei psichikai. Be to, esą gerokai nuvertės jų turimas turtas.

Savivaldybei tiko, inspekcijai – ne

Savivaldybė tuomet problemų nematė, patvirtindama, kad statybos leidimas išduotas. Vyriausiojo miesto architekto skyriaus specialistų teigimu, projekto sprendiniai patvirtinti atsižvelgus į Žvėryno gyvenamojo rajono detalųjį planą ir išduotus 2016 m. specialiuosius architektūrinius reikalavimus bei Kultūros paveldo departamento specialiuosius paveldosaugos reikalavimus.

Taip pat buvo patvirtinti projektiniai pasiūlymai ir 2016 m.

Problemą įžvelgė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas