Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05 /13:22

Viktoras Pranckietis palieka „valstiečius“: nori, kad išeitų R.Karbauskis

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienį pranešė paliekantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS). Į partiją, kaip nurodė jis, svarstytų grįžti, jei joje neliktų LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio. Arba jis bent jau neitų pirmininko pareigų.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

13.22 val. atnaujinta R.Baškienės komentaru.

Apie pasitraukimą iš partijos V.Pranckietis pranešė Seime spaudos konferencijos metu.

„Aš esu parašęs pareiškimą. Šiandien vakare, šeštą valandą turime Kauno rajono skyriaus susirinkimą, kuriame aš tą pareiškimą, kuriame rašau, kad išstoju iš Sąjungos, pateiksiu. Ir, tikiuosi, skyrius jį patvirtins“, – komentavo politikas.

Pareiškime išstojimo priežasčių jis sakė nenurodęs: „Visiems jos yra visiškai aiškios. Šį pareiškimą teikiu atsižvelgdamas ir į tai, kad partijos Etikos komisija pasakė, kad viskas yra etiška ir gerai, tačiau vis tiek, kada pasako partijos pirmininkas, kad – ne, mes šalinsime, tai tam, kad nebūtų galimybės tokios ir garbės pašalinti mane, aš pats ir pasitraukiu.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Nesitiki paramos

LVŽS Etikos komisija liepą nusprendė, kad V.Pranckietis nepažeidė partijos etikos nuostatų, kai nutarė nesitraukti iš Seimo pirmininko posto. Sprendimas buvo rekomendacinio pobūdžio.

Rugsėjo 6 dieną LVŽS taryba planavo svarstyti, ar šalinti V.Pranckietį iš partijos, kai šis nesutiko palikti Seimo vadovo posto, nors, pagal liepą pasirašytą koalicijos sutartį, vieta atiteko „socialdarbiečiams“.

V.Pranckietis, tarybos posėdžiui užbėgdamas už akių, leido suprasti nesitikintis partiečių paramos – esą net slaptai „valstiečiai“ balsuoja taip, kaip „jiems nurodyta“.

Kodėl? Teigė nežinantis.

V.Pranckietis reiškė viltį, kad būdamas nepartinis sulauks didesnio Seimo pasitikėjimo: „Kada tapsiu ne partijos nariu, manau, kad būsiu daug laisvesnis, ir turbūt, labiau priimtinas ir kitom partijom, nes tada laisvai galėsiu sakyti, kad atstovauju visą Seimą.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Partiją paliekantis V.Pranckietis tikino visiškai su ja ryšių nenutraukiantis, tačiau išreiškė norą, kad tokius ryšius nutrauktų LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Ragina trauktis R.Karbauskį

„Noriu, kad partija nutrauktų sąsajas su Ramūnu Karbauskiu. Tada aš galėsiu vėl kalbėtis kaip lygiavertis su kitais partijos nariais“, – teigė jis.

V.Pranckietis nespėliojo, kiek partiečių galėtų pasekti jo pavyzdžiu, bet ragino LVŽS palikti R.Karbauskį: „Aš manau, kad partijos nariai turėtų nesitraukti. Turėtų trauktis Ramūnas Karbauskis – iš partijos arba bent jau iš partijos vadovų. Tada partija galėtų tapti demokratiška ir toliau eiti į kitus rinkimus labai sėkmingai.“

LVŽS iki demokratijos, V.Pranckiečio įsitikinimu, trūksta tik to, kad pasitrauktų R.Karbauskis. „Manau, kad tada būtų girdimi žmonės“, – svarstė jis.

Teiraujantis, kur tos demokratijos pasigedo, V.Pranckietis pateikė pavyzdį: „Tarkim, pasakymas frakcijoje: aš išeisiu, jeigu leisite sudaryti komisiją tyrimui žemės ūkio. Tai buvo prieš daugiau nei metus.“

„Diktatas veikia“

Klausiamas, ar pasitraukus R.Karbauskiui, sugrįžtų į partiją, V.Pranckietis teigė, kad apie tai svarstytų. O vėliau patikslino, kad partijoje save įsivaizduoja tik be jo.

„Aš 10 metų nebūdamas partijos narys buvau labai tinkamas partijai. Po to įstojau į partiją ir mano buvimas partijoje lyg tai darėsi visada problema, nes kalbėjau atvirai, aiškiai, nepataikaudamas ir sakydamas tai, ką galvoju, o ne tai, ką prašytų, kad aš galvočiau“, – aiškino Seimo pirmininkas.

Prie „valstiečių“ jis prisijungė 2014 metais.

Partijoje šiuo metu, anot V.Pranckiečio, nuotaikos „sunkios“ – esą paskutinio tarybos posėdžio metu neleista atskirai kelti klausimo dėl Seimo pirmininko posto.

„Deja, bet atviru balsavimu žmonės turėjo pasisakyti taip, kad balsuosime už visą koalicijos sutarties patvirtinimą“, – dėstė Seimo vadovas.

„Praeitame tarybos posėdyje buvo aiškiai pademonstruota, kad diktatas veikia“, – pridūrė jis.

LVŽS paliekantis V.Pranckietis kol kas teigė neturintis „jokių ateities norų susisieti save su kuria nors partija“, bet pažymėjo, kad pasiūlymų prisijungti sulaukė. Tiesa, nedetalizavo iš ko.

Seimo pirmininko posto nepalieka

V.Pranckietis, kaip ir anksčiau, tikino nesitraukiantis iš Seimo pirmininko vietos – esą tai sprendžia ne partija, o parlamentas.

„Griežtai skirkime du atskirus dalykus: Seimo pirmininką renka Seimas. Ir aš visada tą patį kalbėjau [...], kad Seimo pirmininką renka ir atšaukia Seimas. Taigi, tai yra Seimo sprendimas. Ne partinis sprendimas“, – pabrėžė jis.

Ketvirtadienį V.Pranckietis ketina susitikti su Kauno rajono, kuriame buvo išrinktas į Seimą, skyriaus nariais. Jie, anot Seimo pirmininko, bandė įkalbėti partijoje pasilikti.

Suteikti galimybę mane išmesti, per daug garbės būtų vienam ponui.

„Bet, manau, kad aš neturiu kito pasirinkimo. Suteikti galimybę mane išmesti, per daug garbės būtų vienam ponui“, – sakė V.Pranckietis.

Anksčiau jis žadėjo dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose, svarstė mesti iššūkį R.Karbauskiui. Šios galimybės V.Pranckietis neatmeta ir dabar.

Su R.Karbauskiu 15min susisiekti nepavyko. Jis anksčiau yra minėjęs neįsivaizduojantis jokio kito sprendimo, kaip tik V.Pranckiečio šalinimas iš LVŽS, nes „kiekvieną dieną žeminama ir partija, ir partijos vadovai“.

Anot jo, V.Pranckietis iš partijos turi būti šalinimas, nes nesilaiko koalicijos sutarties.

R.Baškienė: Seimo pirmininką bus bandoma atstatydinti

Seimo pirmininko pavaduotojos „valstietės“ Rimos Baškienės teigimu, V.Pranckiečio išstojimas iš partijos – „nėra smagu“.

„Kai įstoja žmonės į partiją, tai mes džiaugiamės. Kai kažkas išstoja iš partijos, be abejo, partijai tai nėra smagu, partijos nariams nėra smagu. O visumoje – čia kiekvieno žmogaus apsisprendimas“, – 15min komentavo ji ir pridūrė, kad V.Pranckietis elgiasi pagal įstatus.

Seimo narės manymu, V.Pranckiečio pavyzdžiu išstoti iš partijos „valstiečiai“ pasekti neturėtų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Rima Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Rima Baškienė

„Vien dėl to, kad kažkas išstoja iš partijos, kad taip urmu stengsis išstoti, tuo netikiu. Ypač katrie esam seni partijos nariai.

Aš branginu buvimą partijoje, nes tai sieja jau ilgus mano gyvenimo metus. Ir taip išeiti dėl to, kad kažkas išėjo, būtų neatsakinga“, – aiškino R.Baškienė ir pažymėjo, kad V.Pranckietis elgiasi kultūringai – kitų išstoti neragina.

Teiraujantis, ar iš R.Karbauskio yra girdėjusi grasinimą trauktis iš LVŽS frakcijos, jei bus inicijuojamas parlamentinis tyrimas dėl situacijos žemės ūkyje, R.Baškienė to nepaneigė ir leido suprasti, kad neviešai toks pareiškimas buvo.

Būna kalbų, kurios nėra sakomos iš tribūnos.

„Būna kalbų, kurios nėra sakomos iš tribūnos. Jos būna darbinės kalbos, kad va, subrendo tokia situacija, taip ir taip. Vėlgi, negalėčiau sakyti, kad tai buvo argumentuoti pareiškimai. Pareiškimai yra tada, kada jie išsakomi viešai. O ginčų ir diskusijų fonas, jis būna įvairus“, – dėstė LVŽS narė.

Politikė apgailestavo, kad dėl V.Pranckiečio nebuvo rastas kompromisas. O dėl to esą nukentės darbas Seime.

„Pati esmė yra darbas, kurį reikia Seimui padaryti. Ir šitai valdančiai daugumai padaryti. Tad keitimas, ar komitetų pirmininkų, ar Seimo pirmininko, tuo labiau, pasikeitimai va tokie ir bangavimai, jie Seimo darbui didelių pliusų neatneša. Jie atneša laikotarpį, kai reikia kažką pakeisti. O pakeitus, prarandamos kelios dienos“, – svarstė R.Baškienė ir sakė nežinanti, kas bus toliau.

„Tikriausiai bus einama į Seimo pirmininko atstatydinimo procedūrą. Kada tai įvyks, nežinau“, – teigė ji.

Transliacija iš Seimo:

VIDEO: Viktoras Pranckietis: „Suteikti galimybę mane išmesti per daug garbės būtų vienam ponui“

Nepasitikėjimo procedūra kitu pagrindu?

Reikalingus parašus pradėti nepasitikėjimo procedūrą dėl Seimo pirmininko V.Pranckiečio „valstiečiai“ buvo surinkę, tačiau projekto neregistravo.

Tiesa, toks projektas gali atsirasti kitu pagrindu – dėl to, kad V.Pranckietis, gavęs neįslaptintą Valstybės saugumo departamento (VSD) raštą apie Seimo narės Irinos Rozovos ryšius su Rusijos diplomatais bei nurodymą neišduoti jai leidimo dirbti su įslaptinta informacija, apie tai viešai neinformavo.

Ne aš tylėjau, bet tylėjo tie, kurie nori sukurti dabar kaltinimą.

„Ne aš tylėjau, bet tylėjo tie, kurie nori sukurti dabar kaltinimą. Visa informacija buvo pateikta NSGK, jie viską taip pat žinojo. Vieniem rūpėjo, kitiem nerūpėjo, kiti nematė. Bet dabar ištraukta dar viena korta“, – komentavo V.Pranckietis.

Apie Seimo narės I.Rozovus ryšius su R.Karbauskiu Seimo vadovas nurodė nekalbėjęs – esą tai buvo slapta informacija.

Reaguodamas į VSD surinktą informaciją apie I.Rozovą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, dėl jos ryšių, pranešė inicijuosiantis parlamentinį tyrimą.

Nors NSGK žadėjo aiškintis ir V.Pranckiečio bei kelių kitų parlamentarų elgesį, kodėl jie nesiėmė ryžtingų veiksmų, nebuvo užkardytos galimos rizikos nacionalinio saugumo interesams, Seimo pirmininkas tyrimo iniciatyvai išreiškė palaikymą.

Opozicija nurodė lauksianti tyrimo išvadų ir tada spręsianti dėl V.Pranckiečio likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito