Basanavičiaus gatvė Palangoje jau penktadienį pakvipo keptomis stintomis, o kurorto svečiai ir gyventojai jau ragauja šių gardžių žuvelių ir pradeda švęsti „Palangos stintą 2019“.
Pasak Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, šiemetė šventė skirta Žemaitijos metams ir pirmojo Žemaitijos paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 800 metų sukakčiai.
„Esame pakvietę profesorių Juozą Pabrėžą, rinksime gražiausią žemaitišką žodį, prašysime visų, kas moka, kalbėti žemaitiškai, nes šventė vyks tik šia kalba“, – sakė N.Stasiulis.
Kanclerio teigimu, šventės tikslas – pristatyti Pajūrio žvejų kultūrą per kulinariją. Organizatoriai prašė visų, kas pristatinės šventėje savo patiekalus, kad bent 50 proc. jų būtų žuvis, o geriausia – stinta.
„Sukviesti visus paragauti stintos yra svarbiausias šventės akcentas, o visa kita – tik priedai“, – kalbėjo N.Stasiulis.
Sukviesti visus paragauti stintos yra svarbiausias šventės akcentas, o visa kita – tik priedai, – kalbėjo N.Stasiulis.
Žvejai šiemet skundėsi nesugaunantys stintų, bet prieš pat šventę jau grįžo pilnais tinklais, todėl, pasak organizatorių, turėtų užtekti visiems. Kiekvienas restoranas turi pasiruošęs 50–60 kg stintų, o per šventę iš viso jų nuperkama nuo 3 iki 5 tonų.
Paklaustas apie stintų kainą, N.Stasiulis teigė, kad ji yra savotiškas bilietas į renginius, kur viskas nemokama.
Stintų ordino maršalas Gintaras Sičiūnas pasakojo, kad populiariausia šventėje būna išvoliota miltuose ir iškepta stinta, bet populiari ir marinuota.
„Šiais metais šventėje bus marinuota gintaro acte pagal specialų receptą stinta. Bus rūkoma ir kepama ant laužo stinta gintaro dulkėse, įgaunanti specifinį sakų skonį. Ir labai įdomų dalyką turėsime – gintarinę arbatą“, – sakė G.Sičiūnas.