Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stovyklos vaikams – ūmi žarnyno infekcija: mažamečiai atsidūrė ligoninėje, atliekamas tyrimas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos apygardos priežiūros skyrius, gavęs informacijos iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Tauragės departamento (NVSC), tiria ūmios žarnyno užkrečiamosios infekcinės ligos protrūkį. Susirgę vaikai, dalyvavo toje pačioje stovykloje Tauragės raj. Dėl įtariamo gastroenterito ir kolito mažamečiai paguldyti į ligoninę.
Vaikai žaidžia su smėliu
Vaikai žaidžia su smėliu / 123RF.com nuotr.

Išsiaiškinę, kaip buvo vykdomas maitinimas stovykloje, VMVT nedelsiant patikrino stovyklos dalyviams maistą tiekusią MB „Naujoji pasaga”. Patikrinimo metu nustatyta kryžminės taršos rizika, t. y. naudojamas inventorius nepaženklintas pagal naudojimo paskirtį, neatskirtas maisto žaliavų ir perdirbtų maisto produktų laikymas.

Neužtikrinamas gamyboje naudojamų maisto produktų atsekamumas, t. y. nėra galimybės atsekti, kas yra naudojamų produktų gamintojas, kokie tinkamumo vartoti terminai ir t.t. Nepateiktos receptūros ir technologiniai aprašymai stovyklos vaikams gamintiems patiekalams.

Nesudaryti valgiaraščiai ir sutartys su užsakovu dėl paslaugų teikimo. Gaminami patiekalai juos verdant riebaluose, tačiau gamyboje nenaudojami testai laisvųjų riebalų rūgščių koncentracijai nustatyti. Neužtikrinama savikontrolė: nepateikti laboratorinių tyrimų protokolai (geriamojo vandens, nuoplovų, pagamintų patiekalų). Nustatyti darbuotojų ir bendri higienos pažeidimai.

Įmonei uždrausta tiekti į rinką aptiktus maisto produktus be atsekamumo. Patikrinimo metu atrinkti patvirtinamieji įtarimo mikrobiologiniams tyrimams mėginiai: geriamojo vandens, maisto produktų, žaliavų, pagamintų patiekalų, paviršių.

Ūkio subjektas įpareigotas pažeidimus nedelsiant pašalinti. Inspektoriai papildomai vertins šalinamus trūkumus.

Protrūkio priežasties faktą, gavę rezultatus iš VMVT, nustatys NVSC. Tyrimas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas