Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 04 10

Strasbūro nurodymas migrantų neapsaugojo: keturi kubiečiai išsiųsti iš Lietuvos

Lietuvos pasieniečiai šeštadienį naktį sulaikė keturis Kubos piliečius, kurie kirto valstybės sieną ir vėliau tądien juos, kaip įprasta, grąžino atgal į Baltarusiją. Šių keturių migrantų atžvilgiu Europos Žmogaus Teisių Teismas penktadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, tačiau VSAT tvirtina, kad kubiečiai jokio dokumento jiems nepateikė ir, nors pareigūnai ir žinojo apie tokį Strasbūro teismo sprendimą, tačiau negalėjo pasitvirtinti jo autentiškumo. Savanorių iš „Sienos grupės“ teigimu, dokumentus turėjo jie, tačiau pareigūnai jų nepriėmė.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Strasbūro teismas savo nutarime, kurio kopiją turi 15min, nurodė, kad, jei keturi migrantai iš Kubos yra Lietuvoje, jie negali būti išsiųsti iš šalies iki gegužės 6 dienos.

Sprendime tiek Lietuvos institucijos, tiek migrantai yra įpareigojami atsakyti į klausimus, patikslinančius esamą situaciją, bei primenama, kad, jei valstybė neįgyvendintų laikinųjų apsaugos priemonių, tai galėtų reikšti, jog ji pažeidė Europos Žmogaus Teisių Konvenciją.

Tai, kad toks sprendimas buvo priimtas, sekmadienį 15min patvirtino ir Lietuvos atstovė EŽTT Karolina Bubnytė-Širmenė.

Penktadienį apie šiuos keturis kubiečius pirmieji pranešė „Sienos grupės“ savanoriai, kurie informavo turintys EŽTT sprendimą ir migrantų dokumentus.

Savanoriai pasakoja vykę pas Lietuvos teritorijoje jau buvusius kubiečius ir išsikvietę Adutiškio užkardos pasieniečius, kad informuotų juos apie situaciją ir pateiktų dokumentus.

Po kelių valandų pasieniečiai kubiečius sulaikė, tačiau savanoriams su jais susitikti neleido ir dokumentų nepriėmė.

Šeštadienį ryte Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas žurnalistus informavo, kad keturi Kubos piliečiai buvo sulaikyti jau po vidurnakčio.

„Šiuo metu migrantai yra viename iš VSAT objektų, o jų patekimo į Lietuvą aplinkybės ir kita informacija tikslinama. Sprendimas bus priimtas vėliau“, – teigė jis.

Sekmadienį R.Pukinskas žurnalistus informavo, kad kubiečiai buvo grąžinti iš Lietuvos į Baltarusiją, kartu su kitais 18 tądien į Lietuvą bandžiusių patekti užsieniečių, kurie kirto sieną neteisėtoje vietoje.

Jis pabrėžė, kad nė vienas iš migrantų jokių dokumentų, įrodančių EŽTT sprendimą, „neturėjo“ ir „nepateikė“.

„Nė vienas iš 22 šeštadienį Lietuvos VSAT pareigūnų apgręžtų migrantų neturėjo jokių dokumentų, suteikiančių teisę legaliai atvykti ar būti Šengeno erdvėje. Kaip įprasta tokiais atvejais, įvertinus jų būklę, priimti sprendimai grąžinti neteisėtai Lietuvoje buvusius asmenis į Baltarusiją“, – sakė VSAT atstovas.

Jis taip pat teigė, kad pasieniečiai negali patvirtinti, kad jų sulaikytieji keturi Kubos piliečiai buvo tie patys, apie kuriuos kalbėjo „Sienos grupės“ savanoriai, ar tie, kurių atžvilgiu taikomos laikinosios apsaugos priemonės.

Kodėl to negali padaryti, VSAT nenurodė.

Vėliau VSAT atstovas informavo, kad vienas pasieniečių padalinys turėjo informaciją, kad keturių kubiečių atžvilgiu buvo nustatytos laikinosios apsaugos priemonės, tačiau negalėjo patvirtinti dokumento autentiškumo.

„Kaip ir minėjau, kadangi jo autentiškumo ir tikrumo nustatyti mes neturime galimybių, tai bus daroma artimiausiu metu ir skubos tvarka“, – tvirtino jis.

15min dokumento autentiškumą pasitvirtino per 10 minučių, paskambinę Teisingumo ministrei Evelinai Dobrovolskai, kuri sakė, kad EŽTT nutarimą Lietuvos institucijos gavo penktadienį, po 18 valandos.

Sekmadienį, prieš vidurdienį, R.Pukinskas žurnalistus informavo, kad VSAT apie 10.30 val. „oficialiais kanalais“ gavo EŽTT sprendimą.

„Sprendimas tuoj pat perduotas visiems VSAT padaliniams, užtikrinantiems sienos apsaugą. Jei sprendime minimi asmenys bus sulaikyti Lietuvos teritorijoje, sprendimas bus vykdomas“, – pranešė jis.

„Šiuo metu (11.30 val. duomenimis) tokių asmenų Lietuvos teritorijoje nefiksuota“, – sakė R.Pukinskas.

O keturi Kubos piliečiai, kurie šeštadienį buvo Lietuvoje, šiuo metu yra „fiksuojami“ Baltarusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius