Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11 /17:14

STT atlieka tyrimą dėl V.Rupšio odontologinių paslaugų, apmokėtų valstybės lėšomis

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo bei disponavimo jais kariuomenėje. 15min šaltinių duomenimis, tyrme aiškinamasi ir situacija dėl buvusio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio odontologinių paslaugų, kurios buvo apmokėtos valstybės lėšomis.
Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Pirmasis tai paskelbė portalas delfi.lt.

Apie atliekamą ikiteisminį tyrimą 15min patvirtino STT, nurodžiusi, kad jis pradėtas gavus informacijos iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM). Kokie asmenys jame figūruoja, STT nedetalizuoja.

„Tyrimas pradėtas siekiant išsiaiškinti ar buvo nepagrįstai suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos Lietuvos kariuomenėje. Šiuo metu pareikštų įtarimų nėra“, – informavo tarnyba.

STT teigimu, tyrimas pradedamas net ir esant mažai regimybei, jog galėjo būti padaryta nusikalstama veika, tačiau tai dar nereiškia, kad nusikaltimas iš tiesų buvo padarytas.

Pirmasis tai paskelbė portalas delfi.lt. V.Rupšys delfi.lt sakė, kad dantų traumą patyrė 2022 m. liepą, lankydamas karius Vokietijoje. Tai, kad trauma buvo susijusi su tarnyba, pripažino sudaryti speciali komisija. Paslaugos kainavo 4 tūkst. eurų. Kariuomenės vadui buvo sudėti dantų implantai.

15min šaltinių duomenimis, tyrime aiškinamasi ir dėl karo medicinos tarnybos veiklos.

2022 m. liepos 10–12 d. V.Rupšys lankėsi Vokietijoje vykusiose pratybose „Schneller Degen 2022“ (liet. „Greitas kardas“), kuriose Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo ir karinių vienetų elementai treniravosi planuoti operacijas ir vadovauti kariniams vienetams mūšio metu. Kariuomenės vadas dalyvavo divizijos operacijų pristatymuose, lankėsi brigadų štabuose ir operacijų rajonuose, susitiko su kariais.

Tyrimai – po pranešėjo skundo

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas 15min patvirtino, kad kariuomenė medžiagą STT perdavė po vidinio tyrimo, gavusi asmens skundą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Sistema, gavusi skundą, pradėjo vidinį tyrimą, jis pradėtas mano sprendimu balandžio mėnesį ir baigtas liepos viduryje. Surinkome informaciją ir perdavėm tyrimą STT. Suprantu, kad tarnyba įvertino tam tikrą tyrimo epizodą ir pradėjo ikiteisminį tyrimą“, – teigė ministras.

L.Kasčiūnas sakė negalintis detalizuoti teisėsaugai perduotos medžiagos, tačiau patvirtino, kad ji apėmė platesnę informaciją.

A.Anušauskas: pateikta ir daugiau medžiagos

Tuo metu buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas 15min tvirtino, jog dalį medžiagos su įvairiomis aplinkybėmis STT perdavė dar jis, kovo pabaigoje, prieš perleisdamas ministerijos vairą L.Kasčiūnui.

Anot jo, skunde buvo nurodyta „keliasdešimt epizodų“, susijusių su aukštesniais Karo medicinos tarnybos vadais, tačiau V.Rupšio atvejis nebuvo minimas.

Tarnybinis patikrinimas KAM, pasak A.Anušausko, atliktas jam jau palikus ministro pareigas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

„Kovo 22 dieną aš perdaviau STT ištirti visas aplinkybes. Tų aplinkybių buvo nurodyta daug, bet nebuvo nurodytos konkrečios pavardės. Viena pavardė buvo, bet tai vienas pareigūnas nurodytas, ne iš kariuomenės, ir kitų aplinkybių, kurios susijusios su, sakyčiau, tos tarnybos vidiniais, tarpusavio santykiais ir panašiai. Yra daug visokių dalykų nurodyta, prielaidų – galimai, galimai, galimai“, – kalbėjo buvęs ministras.

V.Rupšys delfi.lt teigė informavęs apie patirtą traumą ir A.Anušauską.

A.Anušauskas teigė, jog ministras pats neskiria pinigų, tačiau gavęs prašymą kompensuoti išlaidas paveda tai spręsti komisijai.

„Ar eilinis karys, ar generolas, ar kariuomenės vadas, visi turi teisę kreiptis dėl patirtų medicininių išlaidų, kažkokios traumos įvertinimo, yra aiški procedūra. Aš daug tokių raštų esu pasirašęs, nes išplėtėme medicininių išlaidų kompensavimą. Užrašiau rezoliuciją, kadangi negaliu skirti nei pinigų, nei gydymo nustatyti. Visada užrašau rezoliuciją – „atlikti incidento tyrimą“. Šiuo atveju mano vaidmuo pasibaigia, toliau dirba komisijos, kurios vertina pateiktus duomenis ir paskui suteikiamos paslaugos, jos suteikiamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų“, – paaiškino politikas.

Buvo patekęs į butpinigių skandalą

V.Rupšys jau buvo patekęs į skandalą, kai 15min 2023 m. spalį paskelbė, kad kariuomenės vadas nuomojasi butą iš savo sūnaus ir moka už jį iš kariuomenės sąskaitos.

Paskelbus šią publikaciją, V.Rupšys pranešė, jog nuomos sutartį su sūnumi nutraukė, nors teigė interesų konflikto nematantis.

Kariuomenės vadas naudojosi galimybe gauti 445 eurus siekiančius butpinigius, kurią turi kiekvienas Lietuvos karys, neturintis nekilnojamojo turto vietovėje, kur atlieka tarnybą. V.Rupšys turi nuosavybę Ignalinos rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas